Omul span

 

Sa precizez din start: omul span este, in acceptiunea mea, omul fara par. Nu ma refer la cel cu chelie, care s-a ras in cap, ci la cel care nu are par deloc.

Prima oara am auzit de omul span din Povestea lui Harap-Alb. Faza cu Harap-Alb este una extrem de simpatica: eu stiu tot ce se intampla in acea poveste FARA s-o fi citit niciodata. Cu aceasta poveste am adormit cand eram mic, mi-o povestea bunica-mea. Am ramas cu ea in cap, v-as putea-o spune si acum pe de rost, insa nu am avut niciodata rabdarea s-o citesc. De fapt am considerat ca e pierdere de timp. Partea misto la aceasta poveste este ca in clasa a X-a, la teza de la romana, l-am avut subiect principal. Am luat 10 pe acea teza, in conditiile in care, REPET, nu am citit VREODATA povestea.

Povestea lui Harap Alb

De la inceput, insa, am fost fascinat de omul span. Stateam si ma intrebam: chiar exista un asemenea om? Am aflat ca da. Medical nu stiu cum se cheama boala lui, e neimportant, pentru mine, cum se numeste. Ideea este ca am fost fascinat dintodeauna de omul span. Iar cand eram mic, inainte sa intru la scoala, mi-am dorit sa cunosc un astfel de om (daca citesc undeva ca trebuie sa ma feresc d-un om, apai cu siguranta ca asta ma va face sa-mi doresc sa-l cunosc pe acel om).

Si, culmea, am cunoscut unul. Era un coleg de generala, la o clasa paralela. Toata lumea ii zicea Chelu. El, insa, nu avea par deloc: nici pe maini, nici pe sprancene. Nimic. Pe terenul de sport el era portarul, toata lumea comparandu-l cu Stelea. Am ramas in relatii bune, el e un om de treaba, ceea ce inseamna ca-i bine ca nu l-am evitat, asa cum aflasem eu c-ar trebui sa fac.

Alti spani n-am mai cunoscut, dar tot prin generala ma fascina un arbitru: Pierluigi Collina. Era printre cei mai buni arbitri din lume si, ati ghicit, nu avea par. Deloc. Nu stiu de ce, dar p-atunci credeam (de fapt mint: ERAM CONVINS) ca este respectat pe teren pentru ca e span. Da, in mintea mea de atunci eram convins ca nu ai cum sa nu asculti de omul span.

Pierluigi Collina
Am tot cautat poze scary cu fostul arbitru. Asta mi se pare printre cele mai reusite 🙂

Recunosc, poate banala poveste a lui Harap-Alb din copilarie m-a marcat definitiv si irevocabil. De fapt, e sigur ca s-a intamplat acest lucru. Insa, obiectiv vorbind, omul span ar putea un foarte bun personaj de film. Sa va dau cateva sugestii:

  • As face o noua ecranizare a basmului. Unica este facuta in 1965 si este usor parodie. De ce Cenusareasa are zeci de ecranizari, in timp ce Povestea lui Harap-Alb are doar una, de acum 50 de ani? In fond este o poveste extrem de ofertanta din punct de vedere cinematografic. Ecranizarea s-ar putea inspira si de aici. In fond, Povestea lui Harap-Alb a aparut cu mult inaintea povestilor clasice cu super-eroi. Va las mai jos filmul de atunci, e disponibil la liber pe Youtube:
  • As face un personaj, Omul Span, cu accente de super-erou. Un fel de Batman fara par :))
  • Omul Span poate fi un criminal extrem de periculos. NU asasin platit, c-ar semana prea mult cu Hitman, ci un criminal in serie care terorizeaza orasul. La locul crimei se gaseste orice, mai putin par de la criminal. Il vor prinde ei cumva.

Oricum, ca idee, Omul Span, ca personaj, indiferent ca-i pozitiv sau negativ, este extrem de ofertant. Acum intrebarea care se pune este daca avem actori care sa interpreteze un astfel de rol. Ma gandesc ca ar trebui sa fie un actor care si-n viata reala e asa. For the good of the game #cumarveni

Apropo de cei fara par, o amica, acum vreo 5 ani, mi-a dat o replica fabuloasa atunci cand i-am spus de fascinatia mea pentru Omul Span. Cica: eu ii invidiez pentru ca economisesc o gramada de timp: nu trebuie sa-si spele, usuce ori pieptane parul; nu trebuie sa se barbiereasca. Cand am intrebat-o daca ar invidia o femeie-spana mi-a spus ca da. Isi poate pune peruca, rezolva usor problema parului de cap, insa scapa de toata corvoada epilarii: nu mai are nevoie de ceara, kit-uri pentru epilat ori alte chestii de genul.

Articolul despre Omul Span este inscris in competitia Super-Blog 2015. Va recomand sa va feriti a vorbi de rau articolul despre Omul Span. Pentru binele vostru zic 🙂 Salutari SUPERcinemile tuturor!

Etichete: , ,