03.ByPass

03.ByPass

03.bypass

Introducere 03.ByPass

Cel mai nou film care urma sa ruleze la Serile Filmului Romanesc era 03.ByPass. Din ce intelesesem eu, urma sa fie un fel de Moartea Domnului Lazarescu in 2016. Citisem sinopsisul, mi se parea mult diferit, insa, cumva, actiunea se petrece tot in jurul decesului unui pacient.

Distributia se anunta buna, insa actiunea, cumva, nu ma incanta atat de mult. Curiozitatea m-a impins, insa, sa merg sa-l vad. 

03.Bypass 2016

Rezumat 03.ByPass

Doru este soferul de pe salvare, Monica este doctora, iar Lucian este studentul care trebuie sa invete. Lucian oscileaza intre a asculta medicul, pe Monica, de la care are de invatat, si a asculta de Lucian, o persoana extrem de pragmatica. Lucian nu este in masura sa decida nimic, el trebuie, aproape de fiecare data, sa decida de partea cui este.

Actiunea se petrece pe parcursul unei nopti in care salvarea celor 3 este pe tura. Tura este data peste cap de un bolnav, client fidel, care are sub saltea o imensa suma de bani. Cum se pozitioneaza cei 3 in legatura cu aceasta suma, cum ii va influenta si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

03.Bypass

Puncte de interes 03.ByPass

  • Nu stiu daca se bucura efectiv, dar un film despre sistemul medical romanesc si-a gasit perfect locul in contextul actual. Se discuta mult despre sistemul medical, asa ca un film pe aceasta tema este cat se poate de bine-venit.
  • DIstributie foarte buna: Alexandru Potocean, Medeea Marinescu si Gabriel Spahiu.
  • Regia si scenariul: Nap Toader, responsabilul super-comediei Nunta in Basarabia.

Actori 03.Bypass

Puncte tari 03.ByPass

Incep cu o chestie rara in filmele romanesti: o melodie facuta special pentru acest film. Laud nu doar melodia, ci si ideea in sine. Va dau mai jos melodia cu pricina:

In plus, cele 3 interpretari ale actorilor principali sunt de un nivel inalt:

  • Gabriel Spahiu isi joaca perfect rolul, fiind soferul de salvare extrem de neprietenos, extrem de egoist si extrem de ingamfat. Le stie pe toate, face doar ca el (el are volanul, deci el pune conditii), se misca in reluare (pentru altii e urgenta, nu pentru el) si pare de fiecare data ca atunci cand face ceva le face un favor. Un actor bine ales, care-si duce foarte bine rolul.
  • Alexandru Potocean este extrem de incocent in rolul sau. Pe alta lume uneori, dezorientat, este tipul de persoana care da dreptate tuturor, fara a vrea sa-i supere. Interesant este ca Alexandru Potocean a debutat in Moartea Domnului Lazarescu, jucand atunci un scurt rol de brancardier. E deja in tema, ca sa zic asa.
  • Medeea Marinescu si-a intrat perfect in rol. Dupa film am intrebat-o daca si-a dorit, cand era mica, sa fie medic. Interpretarea ei asa mi-a dat de inteles. Ea a marturisit ca, dimpotriva, nu ar putea fi niciodata medic, se sperie, nu are sange-n vene, dar tocmai din acest motiv ii apreciaza enorm pe medici. Ii idolatrizeaza. E clar ca si-a intrat perfect in rol.

Doru Gabriel Spahiu 03.bypass

Puncte slabe 03.ByPass

Doua puncte slabe evidente are acest film:

  • Durata. Sunt multe filme romanesti care ar trebui sa fie scurtmetraje. Unele chiar au fost gandite asa, dar au fost lungite pentru a intra in cinematografe. In acest caz, actiunea putea fi rezumata in maximum 30 de minute. Cumva, producatorii si regizorul au ales singura decizie proasta, avand alte 2 decizii mult mai bune: ca scurtmetraj ar fi fost bun si de efect, iar ca serial chiar ar fi de succes. Echipa celor 3 ar putea avea constant cazuri, urmand a cunoaste in fiecare episod diverse persoane, unele dintre ele repetandu-se. Ideea de lungmetraj era SINGURA optiune gresita. Mda, fix p-asta au ales-o.
  • Film usor manipulatoriu. Filmul este facut de niste mari fani ai medicilor. Medicii sunt niste ingeri, cei din jurul lor sunt niste bestii. Ei, medicii, trebuie idolatrizati pentru ce fac. Prefer oricand personajele umane, cele care au atat calitati, cat si defecte, in dauna personajelor perfecte. In acest film, Monica, medicul, este monumentul bunatatii umane si al altruismului, fiind medicul perfect, soferul Doru este contrariul Monicai, iar Lucian basculeaza, cumva, intre ei. Didactic e ok, dar astfel de personaje e clar ca nu pot fi gasite in viata reala fix in forma asta. Din acest motiv, filmul isi pierde din realism. Spectatorul stie ca ii este impus sa urasca pe cineva si sa iubeasca pe altcineva, uneori efectele fiind altele: fie te atasezi de personajul negativ (in cazul meu, il intelegeam perfect si spuneam ca as fi actionat identic), fie te detasezi de film, considerand ca ce vezi in fata ta nu e deloc veridic. In niciunul dintre cazuri filmul nu iese in avantaj.

Opini3 03.ByPass

03.ByPass este filmul celor 3 actori. Ei fac tot filmul si ei trebuie sa primeasca toate meritele. Fara ei, filmul ar fi fost mult mai slab. Mi-as dori ca acest film sa continue intr-un serial, acolo, poate, personajele ar fi mai umane: personajul negativ ar avea, poate, si niscaiva calitati, iar personajul pozitiv ar avea cateva defecte. Cat sa para oameni amandoi 🙂 In fond, ar putea iesi un Spitalul de Urgenta (Emergency Room) romanesc extrem de interesant, perspectiva fiind un pic diferita: cea a celor de pe salvare.

03.ByPass este deja in cinematografe, din 6 mai, fiind produs si distribuit in Romania de Clandestino Production. Desi articolul este publicat miercuri 10 mai, el a fost scris in proportie de 90% in Iasi, intr-o camera a Vilei Aris. Despre aceasta vila din Iasi am scris pe larg pe EmilCalinescu.eu. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la 03.ByPass. Categories: 2016, Filme romanesti, Serile Filmului Romanesc Iasi 2016. Tags: , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.