Ana Marin despre Coco

Ana Marin despre Coco

 

 

Unul dintre motivele pentru care îți voi recomanda să mergi la Coco alături de prichidel (dacă ai unul) este multitudinea de culori și mișcare, pe care filmul ți le oferă. Disney, prin Pixar au făcut una dintre cele mai vivante animații a anului acesta.

Deși cu persoanje destul de slabe și cam previzibil pe alocuri, COCO este povestea unui tânăr pe nume Miguel care își dorește să devină muzician. Doar că, în urmă cu 4 generații stră-stră-bunicul său plecase în lume ca să fie muzician, motiv pentru care soția declară interzisă muzica și dansul în familie. Ordinul este menținut până la Miguel, mare fan al lui Ernesto de la Cruz, un localnic ajuns celebru trubadur în întreg Mexic.

În ajunul celebrării sărbătorii Ziua Tuturor Morților – Miguel vrea să cânte în piața satului și pentru că bunica tocmai îi distrusese chitara, alege să intre în monumentul dedicat lui de la Cruz și să îi fure chitara pentru a o folosi în spectacol. Cum magia se întâmplă noaptea, Miguel devine invizibil pentru cei vii și vizibil pentru cei morți, astfel încât are abilitatea de a își vedea întreaga familie decesată și începe o aventură în lumea de apoi. Aici are oportunitatea să își întâlnească idolul care se dovedește a nu fi ceea ce părea în povestea pe care micuțul o știa.

Alături de familia moartă, Miguel este într-o cursă contra- cronometru de a se întoarce alături de familia sa (cea în viață) care îl cauta disperată. Pelicula este plină de muzică, glume uneori haioase și limba spaniolă. Ca orice peliculă de desen animat din ultimii ani, prichindeii care o vor viziona vor putea învăța multe despre prietenie, aparențe, pasiunea pentru „acel ceva” și despre faptul că toată viața ne putem schimba părerile atunci când ești deschis să afli și cealaltă versiune, a celor din jur.

Într-o lume a morților care așteaptă cu nerăbdarea singura noapte pe an în care pot merge să o petreacă cu familia rămasă în urmă, un băiețel venit de pe lumea cealaltă este o senzație. În lumea morților ești în viață doar atât timp cât cineva, undeva pe pământ își amintește de tine, însă dacă acea persoană moare în timp ce ea/el se află în pasajul de trecere dintre cele două tărâmuri cel/cea de mult decedat dispare fără urmă. Miguel – care și-a cunoscut stă-stră-bunicul vrea să evite acest lucru motiv pentru care la întoarcerea pe pământ ține morțis să îi amintească stră-bunicii sale de tatăl cântăreț, plecat de lângă ea cu multă vreme înainte.

Ca toate peliculele lansate în perioada Crăciunului și Coco este despre sărbătoarea, despre a fi mai buni și despre a dărui celor din jur. De ce acest lucru ar trebui să se întâmple doar în luna decembrie, mă depășește, dar poate știu americanii ceva ce nu știm noi. Indiferent de vârsta pe care o ai vei găsi ceva ce să îți placă la film, fie că vorbim despre culori, despre muzică, mini-poveștile celor din metraj sau despre faptul că nu îți vei solicita foarte mult neuronii – merită să te duci să vezi COCO vei pleca măcar zâmbind.

Coco este deja in cinematografele patriei, din 24 noiembrie, fiind adus in Romania de Cineforum, distribuitor exclusiv Disney in tara noastra. Filmul poate fi vizionat atat in versiunea subtitrata, cat si in cea dublata. Articolul de mai sus a fost scris de Ana Marin, reprezentanta Cinemil.ro la vizionarea de presa a filmului.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.