Ana Marin despre MA

Ma nu este un film horror sau thriller – este o peliculă despre umilire și despre traume ale copilăriei.

Rolul principal este susținut foarte bine de Octavia Spencer pe care ai văzut-o în „The Help” de care vorbeam săptămâna trecută tot aici la Emil pe blog sau în „The Shape of Water”. În Ma o vei vedea ca o asistentă la un cabinet veterinar.

Maggie este o adolescentă ce tocmai s-a mutat în oraș cu mama ei. În încercarea de a fi parte din gașca copiilor șmecheri din liceu o abordează pe Ma și o roagă să le cumpere băutură pentru a putea organiza o mică petrecere în aer liber. De aici din îngrijorarea de a nu merge cu mașina după ce au consumat alcool și deveni un pericol Ma le pune la dispoziție subsolul casei sale.

Încântată de această propunere gașca începe să petreacă din ce în ce mai mult timp în casa asistentei, organizând petrecere după petrecere, vestea se duce prin liceu. La un moment dat tatăl unuia dintre copiii începe să se intereseze și să pună întrebări cu privire la motivele pentru care adolescentul de 17 ani petrece timp în casa unui femei trecute bine de 30 de ani. Ce se întâmplă mai departe de aici va trebui să veƶi filmul.

Ceea ce voi spune însă despre filmul MA este că glumele duse la extrem, umilințele și bullyngul – lucruri atât de prezențe zilele acestea în viața oricărui liceean – lasă urme adânci. Și un adult este format de ceea ce se întâmplă în cei 4 ani. Fără sprijin psihologic, sprijinul părinților și a prietenilor și fără o echipă implicată de profesori care să facă tot posibilul de a evita astfel de episoade – lucrurile pot degenera. Vieți pot fi distruse peste ani și nu doar a persoanelor care au aplicat bully sau care au fost umilite ci și a celor adiacenți acestora cum ar fi familiile pe care și le întemeiază.

Filmul MA este dur și poate fi o palmă peste sistemul de învățământ, dar și peste a părinților care nu sunt atenți la schimbările comportamentale pe care tânărul sau tânăra din casa lor le manifestă. Vei vedea manifestări criminale, sadice și intenții meschine doar pentru o clipă de hlizeală pe seama cuiva ingenuu care nu se încadrează în tiparele cerute de „majoritatea socială” a liceului. Nu ești ca ei, ești ceva ce trebuie „distrus” pentru a ști unde îi e locul. Vezi filmul cu cineva care nu e slab de inimă și gândește-te că fiecare acțiune are și o reacțiune!

Pe Ana Marin o puteti citi, atunci cand nu merge in locul meu la filme, pe BloggerMarin.net. Filmul MA intra in cinematografe de azi, 7 iunie, fiind distribuit in Romania de RoImage. Mai multe detalii si insight-uri despre MA gasiti pe site-ul oficial al filmului.

. 3 comentarii la Ana Marin despre MA. Categories: 2019. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

3 thoughts on “Ana Marin despre MA

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.