Aproape (Close)

Aproape (Close) este un film ce a avut premiera internationala in luna mai a anului precedent. Intre timp a primit o tona de nominalizari (inclusiv la Oscar) si premii. In Romania va intra in circuitul normal al cinematografelor incepand de maine, 27 ianuarie 2023. Diferenta dintre premiera internationala si cea romaneasca a avut un efect interesant: internetul era plin de opinii, recenzii ori impresii, despre acest film.

Pe scurt, este vorba despre prietenia dintre 2 copii de 13 ani, LEO si REMI. Ei sunt cei mai buni prieteni, impart totul de cand se stiu. Pana intr-un moment, pana cand adolescenta le pune la incercare prietenia. Adolescenta, anturajul, colectivul. Nu pot spune mai multe, ar fi spoiler, asa ca simt nevoia sa subliniez 5 lucruri despre acest film.

Revin la partea cu recenziile si spun ca si la noi, dar si in afara, criticii de film au facut exces de superlative, de cuvinte mari, pretioase, lucru care, pana sa vad filmul, m-a speriat. Dupa ce l-am vazut, am ajuns la doua concluzii: pe de-o parte, toate acele superlative erau PE DEPLIN MERITATE, iar pe de alta parte, despre film nu poti spune foarte multe chestii clare, concrete, de teama spoilerelor. Spoiler care, intr-o traducere foarte libera, ar insemna ca STRICI FRUMUSETEA FILMULUI. Frumusetea este in acest caz un cuvant care trebuie luat in toate intelesurile sale.

Emil Lucian la Aproape (Close)

As putea sa va vorbesc despre asumare, despre cum acest cuvant ar trebui invatat si constientizat de la cele mai mici varste. Constientizarea este si la nivel colectiv, constiinta de grup, caci bullyingul, atunci cand este facut intr-un grup, de intreaga clasa sau intreaga scoala, nu mai este constientizat ca nociv. Este o disipare a responsabilitatii pe care psihologii si sociologii au explicat-o foarte bine de-a lungul timpului.

As putea sa va vorbesc despre calitatile cinematografice ale filmului, despre intereptarile excelente ale celor 2 copii, despre cum filmul iti arata mai multe decat iti zice. Despre cum acest film trebuie vazut la cinema si nu acasa, despre cum trebuie sa fii 100% la film, la fiecare cadru, la fiecare gest.

As putea, de asemenea, sa ma intreb cat de universal, global este acest film. Daca el s-ar putea petrece si-n Romania, daca-n Romania fenomenul bullyingului este la fel de raspandit sau nu.

As putea totodata sa ma intreb cui as putea recomanda acest film, cine ar trebui sa-l vada: copiii, adolescentii, parintii copiilor, bunicii ori pur si simplu iubitorii de filme bune?

As putea, in acelasi timp, sa incerc sa gasesc si eu adjective potrivite pentru ce am vazut. Duios, gingas, dragalas, frumos, pictural (peisajele parca sunt picturi, absolut superbe), sensibil, poetic. Sa continui?

As putea spune ca o parte dintre spectatorii prezenti la avanpremiera pentru presa erau mirati ca filmul a fost mai trist decat se asteptau, in timp ce o alta parte considera ca filmul a fost parca prea soft. Ca fenomenul bullying este mult mai accentuat, mai dur, aici fiind ceva ce in tara noastra ar putea fi considerat drept „ceva nevinovat”.

Oricare varianta as fi ales, nu as fi putut scrie un articol care sa se ridice macar la 20% din nivelul filmului. Articolul meu ar fi fost fie prea vesel, fie prea sec, fie plin de spoilere, oricum fara a pastra deloc spiritul filmului.

Varianta aleasa de mine, cea de mijloc as putea spune, in care doar insirui diversele perspective. Filmul Aproape (Close) pur si simplu m-a coplesit, a reusit sa ma faca sa ma simt mic, desi despre mine se pot spune multe, nu si ca as fi astfel.

Mergeti sa vedeti filmul Aproape (Close) pentru a-mi da dreptate, pentru a vedea de ce acest film trebuie vazut si trait, fara a putea fi ulterior explicat. Este un film dupa care iti pierzi pur si simplu cuvintele.

Aproape (Close) a intrat de astazi, 27 ianuarie 2023, in cinematografele din toata tara, fiind distribuit de Bad Unicorn.

ps: Aproape (Close) il are ca regizor pe Lukas Dhont. Cititi un pic despre el pentru a vedea ce inseamna un regizor „wonderkid”, copilul minune al cinematografiei europene. Pe bune, nu exagerez cu nimic.

. Niciun comentariu la Aproape (Close). Categories: 2022, 2023. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.