Arsenie. Viata de apoi. – TIFF 2023

Arsenie. Viata de apoi. este unul dintre filmele pe care am regretat ca l-am ratat la TIFF 2023. Au fost multe, insa acesta a fost undeva in capul listei. Am pus TIFF 2023 in titlu pentru ca pe viitor, in anii urmatori, sa tin minte ca a rulat si acolo, chiar daca eu l-am vazut dupa vreo 2 luni si ceva.

Arsenie. Viata de apoi. este un film care deopotriva atrage si goneste fanaticii religiosi din salile de cinema. Pe de-o parte, sunt oameni care citesc descrierea filmului si considera ca abordarea este „comerciala si superficiala”, insa exista oameni care se uita la titlu si decreteaza: TREBUIE sa vad asa ceva. Am intalnit ambele categorii de oameni.

Arsenie. Viata de apoi. este tipul de documentar obiectiv, documentar in urma caruia nu afli opinia personala a autorului. Pe scurt de tot, regizorul Alexandru Solomon, ateu, a vrut sa exploreze fenomenul Arsenie Boca alaturi de cativa cunoscatori. Asa ca impreuna cu o agentie de casting a selectat un grup de oameni alaturi de care a mers intr-o excursie de cateva zile (4 zile parca), excursie care urma sa parcurga drumul parintelui Arsenie Boca.

Actorii, protagonistii (caci producatoarea Ada Solomon tot insista la inceputul proiectii pe denumirea corecta: protagonisti, personaje, actori; eu i-as vedea cate un pic din fiecare), au fost alesi dupa fix 2 criterii: sa fie „fani Arsenie Boca”, adica sa mai fi fost cel putin o data la mormantul de la Prislop, si sa fi avut legaturi cu actoria, cu camerele de filmat etc. Asta vedem tot filmul: drumul lor la Prislop, la manastirea Sambata de Sus si prin alte locuri pe care le veti descoperi singuri.

Acolo, pe langa faptul ca au vizitat pur si simplu locurile respective, au si incercat sa si re-creeze anumite scene, anumite fotografii celebre. In anumite momente, cativa protagonisti citesc fie niste stiri, fie insemnarile dosarelor de la Securitate.

Nu stiu daca v-am zis pana acum, insa eu multa vreme am evitat documentarele tocmai din acest motiv: obiectivitatea este, in multe cazuri, pur si simplu aruncata la gunoi. Tin minte ca am vazut mai demult, in cadrul Cinepolitica, un documentar despre Silvio Berlusconi, film care-l arata pe raposatul politician italian drept diavolul in persoana, cel din cauza caruia societatea italiana merge prost. Multa vreme evitam documentarele tocmai din acest motiv, iar acel documentar era exemplul cel mai bun. Eu prefer oricand documentarele care arata pur si simplu faptele, documentarele care lasa privitorul sa traga concluziile proprii. Exact cum este acest Arsenie. Viata de apoi.

Evident, documentarul Arsenie. Viata de apoi. nu explica pe de-a-ntregul fenomenul Arsenie Boca. Insa iti prezinta niste fapte care, daca esti om descuiat la minte, te vor pune pe ganduri. Atentie: nu insinuez ca cei incuiati la minte sunt DOAR fanaticii religiosi. In ultima vreme a aparut o noua categorie de oameni, fanaticii anti-religiosi, fanaticii atei, la fel de incuiati, de radicali si de nocivi precum omologii lor. De radicalism, de fanatism, trebuie sa ne ferim, indiferent de tipul acestuia.

Arsenie. Viata de apoi. mai are o calitate: este un film placut, cu un vibe pozitiv, care te face sa razi, care te relaxeaza. Iti spune niste adevaruri, te pune pe ganduri, intr-un mod placut. Nu este un film greu de urmarit, greu de digerat, avand si marea calitate de a putea fi vazut de intreaga familie. Nu are contraindicatii legate de varsta, ceea ce e bine, caci dupa mine elevii de scoala generala si de liceu ar putea, ar trebui chiar, sa mearga sa-l vada si sa-l discute apoi cu profesorii, atat cu profesorul de istorie, cat si cu cel de religie. Un film, mai multe perspective. Ma rog, asta presupunand ca profesorul de istorie este ateu si obiectiv. Ceea ce s-ar putea sa nu fie deloc adevarat.

Dupa ce am vazut Arsenie. Viata de apoi., pot afirma ca filmul va enerva in egala masura ambele tabere, la fel cum va multumit in egala masura ambele tabere. Si, la fel de important, Arsenie. Viata de apoi. ar putea sa fie o surpriza placuta, dar si o mare dezamagire pentru multi.

Daca stau sa ma gandesc bine, publicul cheie al acestui film, Arsenie. Viata de apoi., este format din oamenii rationali. Daca esti FANATIC, indiferent ca fanatismul tau este unul religios ori unul ateu, acest film te va dezamagi. Te va enerva de-a dreptul.

Voi mergeti sa vedeti Arsenie. Viata de apoi., care intra de azi 1 septembrie 2023 in cinematografe, distribuit fiind de microMULTILATERAL!

. Niciun comentariu la Arsenie. Viata de apoi. – TIFF 2023. Categories: 2023, Filme romanesti, TIFF 2023. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.