Equalizer 3: Capitolul final

Equalizer 3: Capitolul final se anunta inca din start, inca din titlu, punctul terminus al francizei incepute in 2014. Din pacate, desi am vazut la vremea lor AMBELE filme ale seriei, nu mai tin minte ABSOLUT NIMIC din ele. Sunt filme perfect uitabile. Asa cum cred ca va ajunge si aceasta ultima parte.

Drept urmare, desi TEORETIC nu ma aflu in categoria celor care merg la partea a treia a unei serii fara sa fi vazut primele 2 parti, practic eu voi judeca filmul fix precum oamenii din aceasta categoria. Voi judeca acest Equalizer 3: Capitolul final strict pe baza lucrurilor pe care le ofera.

Pe scurt, Robert McCall ajunge din intamplare in Sudul Italiei. Dupa ce are loc un mic incident intr-o crama (doar cateva victime, nu multe!), el se izoleaza intr-un orasel mic din Sicilia, unde reuseste sa se adapteze foarte bine vietii de acolo.

Din pacate, viata sa tihnita este perturbata de temuta Mafie, care vrea sa preia complet controlul asupra zonei. Vrea sa-si construiasca hoteluri si alte cladiri turistice, foarte rentabile, iar vechile cladiri, ale actualilor proprietari, le stau in cale.

Drept urmare, batranul Robert McCall, pe care nu-l stie nimeni dupa numele sau real acolo, are o ultima lupta de dus: impotriva Mafiei!

Mergeti sa vedeti Equalizer 3: Capitolul final pentru a vedea de ce venise Robert McCall in Sudul Italiei, care a fost obiectivul sau in acea crama si cum se termina infruntarea cu Mafia.

Despre noul Equalizer 3: Capitolul final nu as putea spune foarte multe lucruri, insa am ales 3 aspecte importante care merita scoase in evidenta:

  1. Este interesant ca desi primul film al seriei a fost facut acum 9 ani, in 2014, s-a pastrat acelasi regizor: Antoine Fuqua, un regizor de culoare in varsta de 57 de ani, care regizor este extrem de activ. De pilda, intre partea a doua a seriei (din 2018) si aceasta a treia parte, Equalizer 3: Capitolul final, omul a mai regizat alte 8 filme. Sau, ma rog, intre cele 2 au aparut 8 filme, nu e clar in ce ordine au fost ele facute, turnate. Este, deci, REGIZORUL seriei Equalizer, fara ca asta sa insemne ca se identifica DOAR cu aceasta franciza.
  2. Denzel Washington pare mult imbatranit. Cumva, abia acum i se potriveste rolul: cine vrea sa iasa la pensie si sa traiasca linistit, insa nu este lasat in pace (acesta este, in mare, scenariul de la prima parte, de acum 9 ani!). Acum el nu mai vrea sa iasa la pensie, nu-l mai urmareste trecutul, ci pur si simplu nu este lasat de Mafie sa-si duca traiul sau lejer. Diferentele sunt doar de nuanta, ideea este ca rolul de pensionar i se potriveste perfect. E drept, desi diferenta este de doar 3 ani intre ei, Liam Neeson in remake-ul Retribution pare MULT mai batran.
  3. Al treilea lucru interesant este faptul ca avem mai putina actiune si mai multa poveste decat m-as fi asteptat. Nu este DOAR un film de actiune, unde niste unii se urmaresc, se impusca si se lupta fara sa fie clar de ce fac asta, ci este un film unde fiecare foc de arma si fiecare om ucis au sens. Vedem o poveste de viata, vedem povestile unor oameni, avem si niste peisaje superbe de care ne bucuram vizual. Este o drama de actiune INTELIGENTA, nicidecum UN FILM DE ACTIUNE FARA SENS. Ceea ce, repet, pentru mine a fost surprinzator.

Pentru ca va ziceam la inceput ca nu mai tin minte nimic din primele 2 parti, incerc sa-mi dau seama ce as fi inteles IN PLUS daca as fi avut o memorie mai buna. Sunt cateva referiri la trecut, in special in finalul filmului, care pentru mine nu au insemnat nimic. Insa actiunea in sine poate fi pe deplin inteleasa. E drept, in sens invers, acest Equalizer 3: Capitolul final te face sa-ti doresti sa le vezi pe celelalte 2.

Pentru doritori, PRIMUL Equalizer se gaseste atat de Netflix, cat si pe HBO MAX, insa a doua parte a francizei este disponibila DOAR pe HBO MAX. Toate acestea sunt valabile IN MOMENTUL SCRIERII ACESTUI ARTICOL. Filmele apar si dispar pe aceste platforme, asa ca eu nu voi sta sa tot editez articolele din cauza acestui lucru.

Equalizer 3: Capitolul final are si un defect: nu are efecte vizuale. L-am vazut la IMAX, dar as fi putut sa-l vad oriunde. Scenel de actiune par de acum multi ani. Evident, atmosfera trebuia sa fie una batraneasca, dar parca mi-as fi dorit ca acele PUTINE scene de actiune sa JUSTIFICE formatul IMAX. Care, norocul meu, a fost 2D, deci nu m-am chinuit cu ochelarii 3D timp de APROAPE 2 ore (109 minute!)

Equalizer 3: Capitolul final este per total un film bun, surprinzator din cateva motive. Este o incheiere demna a unei serii foarte bune: nu excelenta, dar nicidecum dezamagitoare.

Equalizer 3: Capitolul final a intrat in cinematografe din 1 septembrie 2023, fiind distribuit in Romania de InterComFilm!

ps: Uitasem sa va spun ca noul Equalizer 3: Capitolul final are o muzica extrem de misto, dar si un trailer (cel de mai sus) foarte atractiv, „care te agata” (catchy cum se traduce exact?!). 

. Niciun comentariu la Equalizer 3: Capitolul final. Categories: 2023.

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.