Atomic Blonde nu este ceea ce pare!
Atomic Blonde nu este ceea ce pare!
Ar trebui sa fac un sondaj, nu conteaza cat de reprezentativ, in legatura cu lucrurile la care va fuge gandul cand vedeti titlul Atomic Blonde. Care titlu, apropo, nu este tradus in romaneste Blonda Atomica. La noi filmul va intra in cinematografe avand titlul Atomic Blonde: Agenta sub acoperire, titlu foarte adevarat, foarte logic, conform desfasurarii filmului, dar cu un pic de spoiler. Sau ceva mai mult.
Caci, nu stiu voi la ce va ganditi ori va gandeati, dar eu nu ma gandeam nicidecum la vreun agent secret cu par de culoare galbena. Blonda atomica (?!), oh ce titlu provocator, insa in acelasi timp ambiguu. Te poti gandi la o blonda care lucreaza in domeniul nuclear, atomic, te poti gandi la o blonda care poate declansa un razboi nuclear (indirect, la un agent secret, dar doar indirect), te poti gandi la o „bomba sexy”, care bomba este, intr-adevar, nucleara.
La orice te-ai gandi, insa, filmul ar trebui sa fie o combinatie intre comedie si film … sexy. Nu ma astept la ceva serios, nu ma astept la ceva cu rezonanta istorica. Nu ma astept nici la mult suspans. Inteligenta nici atat, poate doar la modul ironic (stiu, sunt rau).
Si, totusi, Atomic Blonde a fost, pentru mine, fix cum nu credeam ca va fi. Trailerul, dragutul de el, te induce si el in eroare. Poate nu in aceeasi masura precum titlul, dar si el o face in asa maniera incat filmul te va surprinde total. Mie trailerul imi dezvaluise ca e vorba de o agenta secreta, dar nu-mi zisese nimic de rezonanta istorica a filmului. Si nici ca voi vedea ceva cat se poate de serios.
Ceea ce, nu dati cu pietre, nu este neaparat un lucru bun. Sa scrii ceva pe eticheta si inauntru sa fie altceva nu este neaparat un lucru pozitiv. Dimpotriva as zice: pe alocuri, filmul se ia prea in serios, vrea sa fie prea profund. Iar faptul ca intr-un astfel de film strecori elemente de propaganda gay (#Spoiler: tipa era lesbiana) nu face deloc cinste filmului. Corectitudinea asta politica, prea directa si, in acest caz, inutila, scade foarte mult filmul. Iar ea, propaganda, s-ar putea sa aiba efecte contrare: multi vor repudia personajul pentru ca li se spune prea direct ca ar trebui sa-l accepte pentru ca-i lesbi.
Si, dupa mine, ii scade si potentialul comercial, asta desi se spune ca pentru barbati 2 lesbiene sunt atractive. Ma rog, chestie de gusturi.
Charlize Theron, actrita principala, Atomic Blonde, nu mi s-a parut atat de convingatoare pe cat mi-as fi dorit. Ori pe cat si-a dorit regizorul. Mi s-a parut in multe momente inexpresiva, contradictorie, cu gandul in alta parte. Si nu, nu parea ca face parte din scenariu.
Iar filmul, cu toate insertiile sale istorice, cu toate inregistrarile istorice (discursurile politice din 89, in frunte cu celebrul Domnule Gorbaciov, daramati acel zid!), cu toate masinile epocii care abundau, nu m-a transpus in acele zile. Avea ceva fals, aparent inexplicabil. Ceva care te facea sa te simti in afara, nu in film. Ceva care parea sa-ti spuna ca ceea ce vezi e fictiune pura.
Nu zic, filmul a placut multora, filmul atrage, Charlize Theron, la cei 41 de ani, arata superb (desi, in film, are in dese randuri tinute care n-o scot in evidenta), insa cam atat. Ea dovedeste, din nou, ca este o actrita, totusi, limitata. E inzestrata de natura cu frumusete, s-a ingrijit si arata la 41 de ani senzational, si-a folosit-o si si-o foloseste, dar are limitele sale ca actrita. Este femeie fatala, este atragatoare (atat pentru barbati, cat si pentru femei), dar nu pare a fi agent secret. Britanic nici atat. Este un rol care nu pare a fi al ei.
Si inca ceva, o chestie care-mi displace la ORICE film: 80% din actiune este povestita. Ea, agenta secreta, povesteste unui superior ce s-a intamplat in Berlin. Mai este si o mica parte care se intampla ulterior, si ea importanta, insa majoritatea chestiilor sunt povestite. De ce am o problema cu asta? Pai filmul este facut cu spoiler, din start: stii ca povestitorul va supravietui, asa ca jumatate din farmec s-a dus deja. Ma rog, la cum sunt construite filmele americane oricum stii ca va supravietui dar, vorba aia, macar de ochii lumii e util acolo un minimum de suspans.
Ca fapt divers, in filmul Atomice Blonde veti vedea, la un moment dat, o batalie intre o blonda si … un blond. Din pacate pentru cei ca mine, blonda invinge. Daca sunteti blonde, nu va bazati, insa, pe ce vedeti in film. In realitate lucrurile pot sta cu totul si cu totul altfel 🙂 #scosdincontext
Per total, Atomic Blonde nu e un film rau, dar este fix cum nu ma asteptam eu sa fie. Este prea serios (insemnand prea putin amuzant), are o propaganda gay inutila, are o protagonista care arata senzational, dar care nu joaca pe masura inzestrarilor sale, dar este, cu toate acestea, un film bun. Are calitatile sale certe, are si potential comercial. De vizionat si de recomandat, chiar daca pe unii ar putea sa-i enerveze mai mult decat ar fi cazul.
Atomic Blonde intra in cinematografe din 4 august, fiind adus in Romania de Vertical Entertainment. Salutari BLONDE tuturor!
3 thoughts on “Atomic Blonde nu este ceea ce pare!”