Babam ve Oglum – Tatal meu fiul meu sau o stea a cinematografiei turcesti
De-a lungul timpului am vazut foarte putine filme turcesti. Prea putine. Alexandra, insa, pe care o veti gasi pe Facebook sub un pseudonim turcesc, Sevda Ygmur, este mare fana a acestor filme. Filmul despre care a scris aici, Babam ve Oglum – Tatal meu fiul meu, a fost pus pe locul 2 in topul ei personal. Care este intreg topul personal al filmelor turcesti facut de Alexandra gasiti accesandu-i blogul.
Am ales sa revad filmul Babam ve Oglum – Tatal meu fiul meu deoarece este un film greu de uitat, ce te tine cu privirea tintita in ecran timp de doua ore. Doua ore pline de un amestec de sentimente si incantare.
Pentru inceput vreau sa va prezint pe scurt povestea acestui film. Babam ve Oglum – Tatal meu fiul meu este un film turcesc dupa cum se poate intelege. Povestea incepe prin prezentarea personajului principal, Sadik. Acesta este un personaj complex, fiind crescut la tara si devenind mai apoi jurnalist de extrema stanga, el alege sa traiasca departe si impotriva viziunilor familiei sale.
Astfel, filmul incepe in momentul in care Sadik devine tata, iar intamplarile ce vor urma il vor indruma pe acesta pe drumul spre casa. Ajuns acolo impreuna cu fiul sau, Sadik trebuie sa infrunte trecutul dar si sa isi regaseasca vechea viata. Babam ve Oglum – Tatal meu fiul meu, spre deosebire de filmele moderne turcesti, nu este o poveste de dragoste siropoasa ci prezinta in detaliu viata de familie: Fiul cel rebel vs tatal mandru, diferentele de gandire dintre urban si rural, conflictele ce se regasesc in orice familie, dar si aventurile unui copil ce trebuie sa se obisnuiasca cu noua schimbare din viata sa.
Un alt aspect interesant al filmului Babam ve Oglum – Tatal meu fiul meu este faptul ca suprapusa actiunii principale avem si perspectiva copilului asupra intamplarilor din jurul sau: bunicul ce devine treptat din erou in piratul cel diabolic sau crescatorul de monstrii, bunica si matusa ce capata la inceput rolul de vrajitoare, etc. Acest mod de ansamblare si conturare ne ajuta sa intelegem din punct de vedere psihologic modul unui copil de a se obisnui cu schimbarile din viata sa sau chiar de a depasi anumite traume.
Babam ve Oglum – Tatal meu fiul meu este cu siguranta un film facut sa iti transmita diferite stari precum induiosare, tristete, melancolie, fericire sau amuzament si desi aceste stari se schimba constant, reusesc sa pastreze dupa ele entuziasmul si se asigura ca fiecare moment important iti va ramane intiparit in minte. De asemenea acesta intruchipeaza perfect Turcia anilor ’80 si putem observa chiar cateva asemanari culturale, fapt destul de interesant cel putin din perspectiva unei fane a culturii turce.
Inainte de a incheia acest articol nu as vrea sa omit faptul ca Babam ve Oglum – Tatal meu fiul meu a fost lansat in anul 2005, avand peste 3.5 milioane de vizualizari in Turcia, iar in 2012 era votat cu 8,6 puncte pe IMDB. De asemenea acesta a castigat diverse premii la festivalurile de film turcesc dar si la Festivalul de film turco-german din Nurnberg (anul 2006). Trebuie mentionat si faptul ca acesta cuprinde o coloana sonora care pe mine m-a fascinat total, dar care a si fost premiata la World Soundtrack Awards ca fiind cea mai buna coloana sonora a anului 2006.
Acestea fiind spuse, chiar daca trailerul nu dezvaluie foarte multe si nici nu starneste o curiozitate aparte, Babam ve Oglum – Tatal meu fiul meu este acel film facut sa va cucereasca inimile si sa va conduca inapoi pe cararile copilariei.
Babam ve Oglum – Tatal meu fiul meu poate fi gasit atat pe site-urile de filme, mai mult sau mai putin legale, cat si pe youtube cu subtitrare in romana. Chiar daca nu sunt un sustinator al filmelor online mai mult sau mai putin legale, nevrand sa le incurajez, in acest caz aceasta este singura modalitate prin care se poate vedea subtitrat deoarece filmul nu a fost inca distribuit oficial in Romania.
Vizualizare placuta si de abia astept sa aud parerea voastra despre acest Babam ve Oglum – Tatal meu fiul meu!
Dupa ce am citit articolul Alexandrei, am decis ca trebuie sa dau si eu o sansa acestui Babam ve Oglum – Tatal meu fiul meu. Daca-mi va placea, voi vedea mai multe filme din lista ei. Si, in cazul in care nu stiti cine este autoarea acestui articol, puteti intra sa cititi articolul scris DE MINE pe blogul ei. Sunt 99% convins ca e cel mai bun articol de pe blogul ei, dar nu pot fi 100% sigur … atat timp cat nu le-am citit pe toate 🙂 Vizionare placuta, oricum ar fi!
Lipseste din articol numele regizorului, care cred merita sa fie mentionat in orice cronica / recenzie. Este Çagan Irmak.