Black Panther – Pantera Neagra NU este un film de sine statator

Black Panther – Pantera Neagra NU este un film de sine statator

 

 

 

Probabil sunteti familiari cu termenul cinematografic de spin-off, de film care spune povestea unui personaj. In acest caz, ati vazut Pantera Neagra (Black Panther), stiti despre cine este vorba, dar nu stiti mare lucru despre istoricul acestui personaj. Cine este Pantera Neagra, de unde vine si de unde-i vin aceste puteri?

Acum, inainte sa va spun cate ceva despre film, trebuie sa retineti fraza din titlu. Trebuie sa tineti minte asta, trebuie s-o aveti in cap cand mergeti sa vedeti filmul. Toate defectele filmului, dar absolut toate, se trag de aici.

Acum, povestea un pic detaliata: exista o natiune africana considerata a fi cea mai saraca din lume numita Wakanda. Aceasta, insa, avusese norocul descoperirii unui metal extrem de valoros numit vibranium. Intreaga natiune era, practic, ascunsa, locuitorii acesteia temandu-se sa iasa la lumina pentru a se putea bucura in liniste si pace de bogatia lor. T’Challa, Pantera Neagra (Black Panther), este mostenitorul tronului dupa moartea tatalui sau. El este, insa, nevoit sa-si dispute tronul cu un presupus frate vitreg (eroul semi-negativ al filmului).

Acum, pe scurt, 3 defecte:

1. Nu aveti personaj negativ puternic. Ceea ce este firesc, pentru ca scopul filmului este sa ne prezinte un personaj in particular si o natiune la modul general. O natiune, o lume, care TREBUIA creionata ca fiind buna. Lucru cu care nu-s de acord, dar in fine.

2. Primul super-erou de culoare este idealul corectitudinii politice. Ma rog, pe aproape, idealul complet ar fi daca el ar fi si gay. Sau sa faca un altul gay, ca prea-s hetero toti…Ma rog, la un film de genul te astepti la corectitudine politica, deci nu e ceva neaparat deranjant.

3. Filmul, per total, este CORECT. Pare a fi facut de un proaspat absolvent de regie, care urmeaza ca la carte pasii. Ca la fotbal: nu vrei sa risti, drept urmare nu driblezi, nu incerci pase complicate, doar recuperezi mingea si o pasezi 2 metri, la cel mai apropiat coleg.

Acum, sa nu intelegeti ca este un film slab. Ca va plictisiti. Ca nu aveti ce vedea ori ce auzi. Dimpotriva.

Vizual filmul este superb, na, doar este Marvel, iar Imax-ul este locul ideal in care poate fi vazut. Auditiv sta iarasi foarte bine, te face sa te simti in Africa. E drept, cand am vazut denumirea de Wakanda m-am gandit la celebra melodie a Shakirei, Waka-Waka (Time for Africa), melodia oficiala a campionatului mondial din 2010.

Mi-a placut cum a fost desenata acea societate, care imbina traditionalismul cu modernitatea, imbina elementele africane cu tehnologia de ultima generatie.

Mi-a placut si cum curge filmul, are ritm (nu doar muzical), este construit, pe cat posibil, pe coordonatele clasice ale unui film.

Doar ca el a fost gandit pentru un anumit scop. Iar acel scop este sa-ti prezinte o lume si un personaj, personaj care va deveni din ce in ce mai important.

In plus, spre deosebire de Star Wars, unde apare un film pe an, intr-un an apar mai multe filme Marvel. Dupa mine, unul este principal, piesa de rezistenta, celelalte sunt cumva secundare. Se simte asta intai si intai pe partea de promovare. Filmul principal de anul asta este Avengers: Infinity War, asa ca Black Panther (Pantera Neagra) este o ampla introducere. Incalzirea.

Din acest motiv, din acest punct de vedere, Black Panther (Pantera Neagra) este mai mult decat ma asteptam. Na, Marvel are un brand de aparat, scoate multe filme, dar nu-si permite sa scoata filme proaste.

Acum, ce doreste sa obtina cu acest Black Panther (Pantera Neagra)? Pai, in afara de bani, aspect care nu trebuie deloc neglijat, va obtine urmatoarele lucruri:

1. Castiga fani noi. Persoanele de culoare se vor atasa de acest super-erou. Na, unul ca ei.

2. Fac un film pe placul criticilor. Serios: criticii par a aprecia acest film mai mult decat publicul si intr-o masura mai mare decat multe alte filme cu super-eroi. Nu-mi explic inca de ce, dar de mult timp am incetat sa mai incerc sa gandesc precum criticii. Dimpotriva, ma feresc cat pot de ei si de gandirea lor dubioasa.

3. Produse noi de vanzare. Caci Disney scoate bani nu doar din vanzarile de bilete, ci si din produsele promotionale. Personaj nou = produse noi.

Black Panther – Pantera Neagra este o introducere foarte buna pentru viitorul film Avengers. Nu este deloc rau, dar nu straluceste. Pentru fanii filmelor cu super-eroi va fi un film acceptabil, pentru pasionatii de Africa ar putea fi o incantare. Pentru mine, este o incantare din punct de vedere vizual si auditiv, insa am resimtit pe deplin absenta unui erou negativ.

Black Panther – Pantera Neagra este in cinematografe din 16 februarie, fiind adus in Romania de Forum Film, distribuitor al filmelor Marvel in tara noastra. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la Black Panther – Pantera Neagra NU este un film de sine statator. Categories: 2018. Tags: , , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.