Boyhood – 12 ani de copilarie

Boyhood – 12 ani de copilarie

Boyhood Poster Romania

Introducere Boyhood – 12 ani de copilarie

Prima oara am vazut acest film la TIFF. Nu mi-au placut conditiile, era o calitate proasta a imaginii si mai ales a sunetului, fara subtitrare. Daca nici sunet nici subtitrare nu (prea) e, e cam nasol. Nu m-am putut concentra prea bine asupra actiunii, insa mi s-a parut interesant. Cand am aflat insa POVESTEA din spatele cortinei, cu aceiasi actori filmati pe o perioada de 12 ani, am redevenit interesat de film. Este tipul de film despre care trebuie sa citesti inainte pentru a putea sa-l valorizezi cum se cuvine. Trebuie sa-i cunosti povestea pentru a te uita cu atentie la detaliile care conteaza.

Vazandu-l deja la o calitate slaba, am zis ca trebuie sa-l vad la calitate maxima: in Mall. Nu m-a interesat cat trebuie sa astept (din iunie pana ianuarie), am asteptat sa-l vad la calitate maxima. Iar timpul dintre vizionari a curs, de fapt, in favoarea mea: cu cat uitam mai mult din actiune cu atat ma puteam bucura de film mai mult la noua vizionare.

Rezumat Boyhood – 12 ani de copilarie

Personajul principal este Mason, un copil deloc privilegiat de soarta. Parintii sunt divortati, mama sa se recasatoreste de 2 ori, iar cu sora lui nu se intelege atat de bine. Pe langa asta, este nevoit sa se mute de mai multe ori din localitate: scoala noua, colegi noi, prieteni noi. O viata noua, o casa noua. Filmul se termina atunci cand se termina, de fapt, si copilaria lui Mason: atunci cand el intra la facultate.

Boyhood 2

Puncte de interes Boyhood – 12 ani de copilarie

  • Cum probabil deja ati aflat, protagonistii au fost filmati timp de 12 ani, urmarindu-se transformarea lor fizica si emotionala. Ideea in sine este una revolutionara. Partea buna este ca ea va mai putea fi pusa in aplicare foarte greu. Din acest motiv filmul acesta va ramane unicat mult timp.
  • Una dintre protagoniste, Samantha, sora lui Mason, este chiar fiica regizorului Richard Linklater.
  • Despre regizor doua cuvinte. Acesta a jucat in cateva filme, nu foarte celebre (personal, am vazut doar Spy Kids). A si regizat cateva, cel mai celebru fiind Bernie, vazut la Festivalul de Psihanaliza si Film. Un regizor de la care nu te asteptai la ceva revolutionar.
  • In distributie avem un singur actor cunosc, Ethan Hawke, in rolul tatalui natural al celor 2 copii. Printre cele mai cunoscute filme in care a jucat acesta se numara Purge si Before Midnight.
  • Nominalizari si premii: 6 nominalizari la Oscar, 3 nominalizari si 2 premii la Globul de Aur, 5 nominalizari Bafta si o nominalizare la Berlin.

Boyhood 3

Puncte tari Boyhood – 12 ani de copilarie

Unui film atat de laudat i-am gasit DOAR 4 puncte tari. Paradoxal? Sa le vedem:

  • Cu riscul de a ma repeta, punctul forte al acestui film este ideea revolutionara de a filma niste personaje timp de 12 ani. Merita tot respectul regizorul Richard Linklater.
  • Modul in care decurge toata povestea este special: nu simti ca te uiti la un film, ci simti ca totul se petrece langa tine. 12 ani de viata comprimati in 2 si 45 de minute. Sunt ore efective de viata. Nu se intampla nimic spectaculos, nu se trage cu arma, nu moare nimeni, insa personajul principal, Mason, SE MATURIZEAZA. Da, fix asta vedem, insa intr-un mod cum n-am mai vazut pana acum pe ecrane. Totul incepe cu el mic copil si se termina cand este student.
  • Ellar Coltranem, cel care-l interpreteaza pe Mason, o face NATURAL. Nu stiu ce indicatii scenice a primit, nu stiu cat e talent si cat este munca, stiu insa ca rezultatul este cu adevarat UIMITOR. Problema este ca acest tanar actor si-a ridicat singur stacheta enorm de mult. Orice alt film in care va juca va fi judecat comparativ cu Boyhood – 12 ani de copilarie. Riscul de a nu se putea ridica la nivelul acestui rol este mare.
  • Un rol care mi-a placut si care trece, cumva, in plan secund, este al tatalui. Acesta este, de fapt, proiectia fiului sau in viitor. Este si un rol extrem de misto, insa este si o interpretare foarte buna. As zice ca este si o alegere a actorului extrem de inspirata.

Boyhood

Puncte slabe Boyhood – 12 ani de copilarie

  • Este un film de arta, film de festival, unii vor fi, de exemplu, dezamagiti de durata prea mare. Este clar ca succesul la public va fi limitat.
  • Un repros auzit despre acest film este absenta unei actiuni consistente. De ce ai face un film despre … nimic? Personal, nu impartasesc aceasta opinie, tocmai pentru ca din nimic a putut iesi un astfel de film mi se pare o chestie extrem de tare. Totusi, pentru obiectivitatea acestui articol, am tinut sa fac semnalez acest repros.

"Boyhood" Premiere - 2014 SXSW Music, Film + Interactive Festival

Opinie Boyhood – 12 ani de copilarie

Boyhood – 12 ani de copilarie este un film care te impresioneaza abia dupa ce ii afli povestea. Este, de asemenea, tipul de film pe care ai vrea sa-l revezi, pentru a putea fi atent la detalii. Este lung, pentru unii plictisitor, insa, din punctul meu de vedere, isi are un binemeritat loc in istoria cinematografiei. Mie mi-a placut si nu cred ca are ce sa-ti displaca la el. Este o realitate comprimata: 12 ani de copilarie comprimati in doar 2 ore si 45 de minute. Merita vazut cu siguranta.

Boyhood – 12 ani de copilarie intra in cinematografe din 7 februarie, fiind adus in Romania de RoImage 2000. Salutari CINEMILE tuturor!

. 1 comentariu la Boyhood – 12 ani de copilarie. Categories: 2015, Filme noi. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Boyhood – 12 ani de copilarie

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.