C de la cenzura pe ecranele televizoarelor

C de la cenzura – asta ar trebui sa fie afisat pe ecranele televizoarelor atunci cand este difuzat un film aparut, produs, inainte de 1989. Propunerea a venit din partea USR si a fost facuta publica de CNA. Aceasta institutie vrea sa emita o RECOMANDARE in acest sens.

Discutia mi se pare interesanta, chiar daca de la un punct incolo este amuzanta.

Incep cu sfarsitul, cu partea amuzanta, si spun ca in democratie nu functioneaza cenzura in mod direct, filmele nu sunt cenzurate, ci sunt facute de ras, sunt catalogate ca fiind comuniste. Ca si cum unui om nu i s-ar interzice accesul undeva, ci doar ar fi obligat sa isi afiseze la vedere statutul. Ca e nevaccinat, de pilda.

Discutia este interesanta din mai multe motive. Eu pun, din acest motiv, mai multe intrebari, mai multe probleme:

  1. Singurele vizate sunt filmele romanesti. Insa cenzura a existat in mai multe tari. Poate o televiziune va difuza un film rusesc din 86. Ori un film al vecinilor bulgari sau unguri. Ori un film, habar n-am, cehoslovac. Sau poate polonez. De ce doar filmele romanesti au aceasta problema?
  2. Perioada comunista nu este unitara. Cenzura a fost mai apriga in anumite perioade si mai relaxata (ca tot se vorbeste despre relaxari acum) in altele. Un film din 1969 ar putea fi mai putin cenzurat decat unul din 85. De ce toate ar primi acelasi statut? Sunt comuniste pentru ca au fost facute in comunism. Altceva nu ne intereseaza.
  3. Chiar si in acelasi an ar fi putut aparea filme cu un grad diferit de cenzura. Un film poate a fost strict de propaganda, in timp ce altul, dimpotriva, avea niste soparle. Nu era nicidecum cenzurat, comunist. Dimpotriva.
  4. In plus, de ce doar televiziunile sunt problema? De ce acest frumos CNA nu ar putea obliga si platformele de streaming HBO, Netflix si TIFF Unlimited sa puna astfel de afise. Or avea si ele filme vechi. La fel si cinematografele, cinematecile ori cele care proiecteaza filme in cadrul festivalurilor. Ele de ce sa nu fie obligate la acest lucru?
  5. Ajungem si la teatre, dragutele de ele. Se monteaza destule piese de teatru scrise in perioada comunista. Cenzurate, nu-i asa? Hai sa punem si acolo un C de la cenzura pe afis. Sa fie OBLIGATE sa puna un astfel de afis. Apropo de piese de teatru, in perioada comunista au fost ecranizate foarte multe piese de teatru. De pilda, Gaitele de Kiritescu (scrisa in 1932) a devenit Cuibul de viespi (aparut in 87). Oare ce anume a avut cenzurat acest film? As putea sa aduc aminte si filmele facute pe baza scrierilor lui Caragiale. Sunt multe. Foarte multe.
  6. Uitandu-ma la filmele bazate pe scrierile lui Caragiale, imi sare in ochi un film: O noapte furtunoasa, aparut in 1943 in regia lui Jean Georgescu. Nu vi l-as semnala daca istoria mea nu mi-ar spune ca in acel moment la conducerea Romaniei se afla Maresalul Antonescu. Nu prea era democratie pe aici. Oare Maresalul Antonescu si a sa conducere nu cenzurau in niciun fel?
  7. Care e graba? Care e miza? Si de ce DOAR la televizor? Cine se mai uita acum la TV? Niste oameni cu precadere in varsta, care AU TRAIT acea perioada si care STIU cand au fost facut acele filme.

Solutia corecta, logica, este ca in loc sa apara C de la cenzura pe ecran, sa fie obligate TOATE televiziunile ca atunci cand difuzeaza un film sa puna pe ecran, pe INTREAGA DURATA, numele filmului si anul aparitiei. Daca zapezi si ajungi pe acel canal, sa stii exact ce film ruleaza. Punand anul, stie toata lumea ca 1985 , 1971 ori 1967 inseamna perioada comunista. Nu ar mai fi niciun „public shaming”, ca sa folosesc un termen drag hipsterilor, s-ar aplica NEDISCRIMINATORIU tuturor filmelor, romanesti sau straine, si ar fi ceva util nu doar din perspectiva educationala.

C de la cenzura CNA

De ce nu se face asta? Motivul este simplu: C de la cenzura iese in evidenta, iti sare in ochi. Asa, decizia de a afisa titlul filmului si anul NU ESTE O STIRE. In plus, nu poti poza in anticomunist daca ceri asa ceva. Sa nu mai spun ca am fi putut sa NU aflam cine a pus titlul si anul filmului pe ecran. Ceea ce ar fi fost cu adevarat O MARE NENOROCIRE!

ps: Era sa uit: C de la cenzura EXCLUSIV pe ecranele televizoarelor ar putea goni cei cativa cinefili care inca mai vad filme pe ProTV si Antena1 in loc sa le vada pe Netflix si HBOgo. Discutarea unei astfel de decizii ar fi avut sens si ar fi putut fi utila in 95, in 2000, chiar si-n 2010. Acum aduce mai multe rele decat lucruri bune.

ps2: Pana la ideea de C de la cenzura mai auziseti ceva legat de CNA? Nici eu!

. 1 comentariu la C de la cenzura pe ecranele televizoarelor. Categories: Cenzura. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “C de la cenzura pe ecranele televizoarelor

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.