The Many Saints of Newark

The Many Saints of Newark este tipul de film cu un public tinta limitat: se adreseaza in principal celor care au vazut serialul Sopranos (Clanul Soprano). Ca idee, sa-ti vezi preferatii tai din serial pe un ecran mare, de cinematograf, este ceva ce nu poti rata.

Serialul Sopranos a aparut in 1999 (primul sezon), ultimul episod al ultimului sezon (cu numarul 6) aparand in 2007. Un serial pe stil vechi, asa cum, se spune, nu se mai fac astazi.

The Many Saints of Newark ar trebui sa ne spuna povestea din spate, sa ni-l arate pe Tony Soprano mic, cum ajunge el sa fie asa cum il vedem si cum stim din serial.

Ziceam AR TREBUI pentru ca, de fapt, filmul o da in bara in punctul esential: nu am regasit in niciun moment atmosfera serialului. Erau niste personaje pe care le stiam, era un Tony Soprano mic si gras, era acelasi oras, dar lipsea punctul esential. Lipsea piesa de rezistenta. In rest nu as avea ceva sa-i reprosez, The Many Saints of Newark este un film decent din toate punctele de vedere: nu exceleaza in nicio privinta, insa nu are nimic efectiv gresit in el. Daca nu as avea ca reper serialul, nu cred ca as avea efectiv ce sa-i reprosez. NU CRED, nu inseamna ca altii, mai pretentiosi decat mine, nu au reprosuri.

Motiv pentru care mi-am pus o intrebare esentiala: oare cei care NU au vazut serialul vor aprecia acest film? Presupunand ca au nimerit din greseala in sala de cinema la acest film, se vor bucura de film? Altfel spus, daca IGNORAM serialul, putem spune ca The Many Saints of Newark este un film bun de sine statator?

In cazul filmului Joker, de pilda, unde este vorba despre un serial cinematografic, lucrurile sunt clare: este un film exceptional din orice unghi l-ai vedea, indiferent daca ai vazut sau nu celelalte filme. In acest caz, al filmului The Many Saints of Newark, lucrurile sunt evident mai complicate.

Pe de-o parte, cei care nu au vazut serialul nu vor fi dezamagiti. Nu vor gasi atmosfera atat de delicioasa a serialului, insa nici nu o vor cauta. Nu s-au intalnit cu ea. Pe de alta parte, Tony Soprano va fi pentru ei un tip gras si antipatic si cam atat. Un copil obez si neascultator.

Este ca si cum Volvo, dupa ce a fost achizitionata de chinezi, ar face o masina foarte proasta: cei care au avut Volvo ar fi dezamagiti, insa cei care vor lua pentru prima data Volvo ar putea fi multumiti.

Eu sunt intr-o categorie aparte: am vazut 2 sau 3 sezoane din Sopranos, pe care oricum le-am vazut acum mult timp. Drept urmare, in afara de atmosfera si personaje, nu mai tin minte foarte multe. Fara sa am ceva cu serialul, care mi-a placut, nu pot spune ca este printre preferatele mele, ca tin la el, ca as face crima de om daca cineva il jigneste in vreun fel. Ma rog, nu sunt atat de fanatic in privinta niciunui film.

Inca ma intreb daca The Many Saints of Newark va atrage fani noi pentru serial. As zice ca ar putea, dar nu sunt deloc, dar deloc sigur.

Pentru cine doreste, Sopranos se gaseste pe Hbo GO. Ma voi reapuca de el cat de curand. Puteti vedea The Many Saints of Newark inainte ori puteti sa-l vedeti DUPA ce (re)vedeti serialul.

Eu am vazut The Many Saints of Newark in aceeasi zi in care am vazut si Cry Macho. Nu stiu cat de mult s-au influentat unul pe celalalt, insa in cazul meu deseori este important, relevant, contextul. Un film bun, daca este urmat de unul excelent, poate deveni doar unul decent. In sens invers, daca celalalt ar fi fost foarte prost, acesta mi s-ar fi parut mai bun decat este de fapt. 

The Many Saints of Newark ruleaza exclusiv in cinematografele Happy Cinema. Eu l-am vazut la Happy Cinema Bucuresti din cadrul Liberty Mall. Dupa iesirea din cinematografe va aparea pe HBO GO (nu stiu exact in Romania cand se va petrece asta).

. Niciun comentariu la The Many Saints of Newark. Categories: 2022. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.