Camp de maci – Poppy Field – TIFF 2021

La inceputul anului trecut auzisem ca urmeaza sa se lanseze 2 filme care au tematica asemanatoare: incidentele (ca au fost mai multe) generate de cativa extremisti religiosi, care au intrerupt mai multe proiectii de filme pro-lgbt. Primul asta de incident s-a petrecut in 2013, cel mai recent fiind in 2018. Legat de numele filmelor, primul a fost 5 minute, care a apucat sa se lanseze in 2020, insa cel de-al doilea, Camp de maci, a asteptat vremuri mai bune, urmand a se lansa anul acesta in septembrie (pe 17). Eu l-am vazut la TIFF 2021,

Povestea este un pic mai complicata decat la primul, caci aici avem in prim plan un jandarm … gay. Cristi este jandarmul in cauza, unul caruia ii plac barbatii, a descoperit recent asta, insa ascunde pasiunea lui de toata lumea. Doar sora lui stie asta. Drept urmare, atunci cand este pus sa asigure ordinea in cazul incidentelor dintr-un cinematograf bucurestean, acolo unde protestatarii anti-lgbt au reusit sa opreasca proiectia unui film pro-lgbt, el isi pierde cumpatul atunci cand un fost „prieten” de-al lui il recunoaste.

Vedeti voi ce s-a intamplat cu exactitate si cum se termina totul. Pana atunci, eu va voi spune cele 3 puncte tari certe ale acestui film.

Primul si cel mai important este absenta personajelor pozitive si negative. Cu totii sunt oameni, cu greselile lor, cu slabiciunile lor. Cristi, personajul principal, nu este nici pe departe personaj principal. In limbaj uzual este un ipocrit sinistru. E drept, are motivele sale, nu se simte in largul sau, nu vrea sa fie privit ciudat. Intr-un fel, el se apara atacand. Cu toate astea, nu e deloc un personaj pozitiv, erou nici atat.

Al doilea punct forte al filmului este ca desi vorbim despre un incident care a produs ceva haos, filmul nu este haotic. Regizorul Eugen Jebeleanu, la baza regizor de teatru, reuseste sa descongestioneze cadrul. Reuseste sa faca asta intr-un mod inteligent: practic, jandarmii scot toti spectatorii pe hol, acolo erau zarva, harmalaia, pastrand personajul principal in sala in care acum nu mai era altcineva.

Dialogurile, caci acestea este al treilea punct forte, sunt excelente. De altfel, acolo in sala filmul este aproape spectacol de teatru, un film de interior tinut din dialoguri, care dialoguri sunt excelente, amuzante, inteligente, percutante, credibile.

Pentru ca ma veti intreba, va marturisesc faptul ca mie mi-a placut mai mult decat 5 minute (regizat de Dan Chisu). Mai bun, mai solid, mai credibil, mai complex (desi, de fapt, mai simplist ca realizare, ca executie) si mai putin haotic (deci mai bine tinut in frau de regie).

Camp de maci este un film excelent, pe care vi-l recomand indiferent daca sunteti pro sau anti-lgbt. Este un material brut pe care fiecare il interpreteaza cum doreste. Nu suntem indemnati in niciun fel sa ne schimbam parerera, important fiind, de fapt, sa DISCUTAM aceste lucruri. Fiecare va gasi argumente pentru a-si sustine credinta. Nu este o opinie, este o credinta, indiferent cat de radical sau de moderat si-o sustin unii si altii.

Camp de maci intra, dupa cum ziceam, in cinematografe din 17 septembrie 2021, fiind distribuit in tara noastra de ICON Production.

ps: L:a Camp de maci este interesant ca nu se precizeaza nici locul de desfasurare a actiunii (eu am recunoscut capitala, dar nu se spune explicit asta), nici anul in care aceasta are loc. Avand in vedere ca incidente au tot fost, poate fi vorba despre ORICARE. 

ps2: Sa nu se inteleaga ca eu as fi impotriva LGBT, eventual a casatoriilor gay. Ideea este, insa, ca un film vadit pro-lgbt, cu mesaje radicale, isi va rata cu brio obiectivul. Astfel de filme, care ridica problema, care invita la discutie, sunt o idee mult mai buna.

. 1 comentariu la Camp de maci – Poppy Field – TIFF 2021. Categories: 2020, 2021, Filme romanesti, TIFF 2021. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Camp de maci – Poppy Field – TIFF 2021

  1. Dimpotrivă, citind articolul înțelesesem că ești pro-LGBT. Adică măcar te gândești că-i treaba lor și cu ce drept îți dai tu cu părearea (cam așa gândesc eu). Fraza aceea din PS2 mă face să cred că am proiectat opinia mea asupra textului tău. În fine… Mulțumesc că mi-ai atras atenția asupra filmului.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.