Ciorba din filmele romanesti

Ciorba din filmele romanesti

 

Este perioada filmelor romanesti. Unele raman anonime, desi ar suna oarecum interesant, altele ies la suprafata. Desi in ultimii ani parca nu mai este asa intalnita, pana acum vreo 3 ani ciorba din filmele romanesti era un fel de emblema. Despre ea voi vorbi mai jos, facand o comparatie cu filmele straine.

Ce putem, deci, observa:

1. Ciorba se mananca  acasa (la tine sau la altcineva). O gospodina, mama sau bunica, a gatit-o. Nu e deloc paradoxal, romanii inca gatesc foarte mult acasa. Iar ciorba ca la mama acasa este inca un ideal pentru multi. Pe cati dintre prieteni auziti ca Mama nu stie sa gateasca si ca e mai buna mancarea de la restaurant? Nimeni nu spune asta. Chiar dac-ar fi adevarat, nimeni nu se poate mandri cu asta.

2. Atunci cand te duci la un restaurant, o faci din fix 2 motive:
– E intalnire de afaceri (in filme la astfel de intalniri nu prea se mananca, mai mult se bea);
– Ti-ai scos gagica in oras.

Pot fi ambele motive, combinate, precum in filmul Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism. Va las sa urmariti 1 minut din acea scena in care se mananca, desi NU este ciorba incredientul cu pricina:

Tu, ca femeie, trebuie sa mananci musai acasa. Cum adica, esti femeie si nu stii sa gatesti? Atunci pune-ti mama sa gateasca.

3. Ciorba se mananca ritualic, nu o inghiti sau, Doamne-fereste, o bei. Si niciodata nu vei vedea supa la plic in filme.

Ati vazut, vreodata, in vreun film romanesc, mancare la comanda? Nu. Nu ca romanii nu ar cumpara. O fac, cica din ce in ce mai mult. Doar ca in filme nu vedem asa ceva, vedem doar romani tipici. Singura mancare care, chipurile, se poate comanda fara sa starnesti privirile celor din jur este pizza. Ciorba, in schimb, nu se comanda niciodata. In filme cel putin.

FoodPanda, cel mai mare site de comandat mancare din Romania
FoodPanda, cel mai mare site de comandat mancare din Romania

Ce vedem in alte cinematografii? Mancare la comanda la greu. Pizza si mancarea asiatica sunt preferatele regizorilor americani. De gatit se gatesc paste si chestii usurele. Nimeni, insa, nu gateste ciorba.

Ciorba din filmele romanesti este emblematica. Nu radeti de ea, chiar face parte din cultura culinara romaneasca. Pentru cat timp va mai fi ea asa ramane de vazut. Pana atunci salutari CINEMILE tuturor!

 

. 3 comentarii la Ciorba din filmele romanesti. Categories: Cinemilii speciale. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

3 thoughts on “Ciorba din filmele romanesti

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.