Clubul aventurierilor – Comedy Cluj 2016

Clubul aventurierilor – Comedy Cluj 2016

 

clubul-aventurierilor-comedy-cluj-2016-poster

 

Ce facem cand intelegem in sfarsit care este scopul vietii noastre? Ne zbatem din greu sa il atingem si angajam pana la ultimele rezerve de energie? Da, probabil ca multi sunt de acord. Si atunci, cum reactionam cand ii privim pe eroii nostri, pe cei care risca absolult totul ca sa isi indeplineasca visul, cand le observam gesturile, atitudinea, mimica si identificam atatea emotii puternice pe fetele lor? Ce sa spun…….am ras aproape tot timpul!

A005_C019_0808VM

Dragi cinefili, regizorul polonez Tomasz Szafranski reuseste in al patrulea film al sau ”Klub wloczykijow”(tradus: Clubul aventurierilor) sa evidentieze din toata drama luptei pentru atingerea unui scop suprem, tot ce inseamna amuzament si ironie. Cum  o face?  Sunt de parere ca mizeaza in special pe comicul de situatie si de personaj.

In primul rand as incepe cu fuga dupa atingerea scopului.Totusi, acesta este un punct sensibil pentru care s-au curs rauri de lacrimi, s-au scris nenumarate drame de-a lungul timpului si tot atatea carti motivationale,  prin urmare vorbim serios. De acord, insa daca tot ce ne-am dori in viata ar fi sa gasim o comoara in pamant sau mai rau, intr-un copac, atunci hadeti sa facem stand up comedy! Exact asta isi propune personajul principal. Insa, dat fiind faptul ca suntem la kilometri distanta de vremurile in care eroii nostri alergau dupa comori in piramide sau pe insule pustii, consider ca sub acest aspect filmul este o parodie, oarecum asemanator cu fraciza ”Piratii din Caraibe” (pe care sub multe aspecte o consider o comedie).

In al doilea rand regizorul condimenteaza filmul cu nenumarate situatii comice, care destind atmosfera si relaxeaza ritmul alert al evenimentelor. Foarte multumiti ar fi, din acest punct de vedere admiratorii comediilor lui Louis de Funes sau Rowan Atkinson, care se vor amuza in aceeasi nota. Asadar, sfarsitul nu poate sa fie diferit: asistam la cireasa de pe tort a situatiilor comice, cand aventurierii descopera ca adevarata comoara nu e exact ceea ce se asteptau. De aici se desprinde si pilda filmului.

Pentru a cauta o comoara la capatul tarii nu e nevoie de o echipa de specialisti sub nicio forma. Mult mai potriviti sunt doi pustani de 10-14 ani, ce se descurca in orice situatie, alaturi de doi adolescenti, o fata si un baiat, care ”intamplator” fiind prinsi si ei in aventura aleg sa se indragosteasca. Povestea este clasica, dar alegerea personajelor starneste amuzamentul.

clubul-aventurierilor-comedy-cluj-2016

Situatiile comice alterneaza insa cu momentele de suspans, care ofera spectatorului un surplus de emotii intense. In ansamblu gama emotionala variaza de la  relaxare la incordare si frica in mai putin de o secunda, ceea ce inseamna o experienta greu de uitat. Totusi, tabloul emotional nu ar fi prea interesant fara acea emotie speciala: stropul de placere oferit de romantism. Sigur ca nu toti spectatorii o simt cu aceeasi intensitate, dar regizorul si-a facut datoria prin cateva scene. Povestea de dragoste nu contine nimic special, ci este chiar  previzibila. Oricum ea ramane in limitele sale, nu le depaseste, nu sufoca firul actiunii deoarece focalizarea este indreptata spre gasirea comorilor.

Am vizionat filmul Clubul aventurierilor la festivalul Comedy Cluj 2016 si vi-l recomand indemnandu-va sa aveti incredere in filmele straine!

Articolul despre filmul Clubul aventurierilor a fost scris de Tudor Stefanescu, fiind al doilea articol scris de acesta, dupa Ce-ti trebuie sa fii normal. Articolul a fost publicat dintr-o camera a Casei Dragalina. Despre aceasta locatie am scris mai multe pe EmilCalinescu.eu. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la Clubul aventurierilor – Comedy Cluj 2016. Categories: 2015, 2016, Comedy Cluj 2016. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.