Cod Rosu in Serviciile Secrete - Angel Has Fallen POSTER

Cod Rosu in Serviciile Secrete – Angel Has Fallen este continuarea celorlalte 2 coduri rosii, Cod Rosu la Casa Alba (Olympus has fallen) din 2013 si Cod Rosu la Londra (London has fallen) din 2016. Spun din start: desi al treilea film al seriei, poate fi vazut si inteles distinct. Este vorba doar de o franciza. Atat si nimic mai mult. Deci daca nu ati vazut precedentele, puteti merge la cinema sa vedeti noul Cod Rosu in Serviciile Secrete – Angel Has Fallen. Daca va place, le vedeti si pe celelalte.

In acest film avem o conspiratie care-l vizeaza pe presedintele SUA. Motivul este legat de arme si de razboi. De la moartea lui Kenedy se tot speculeaza in cinematografia americana pe chestia asta: presedintii pacifisti sunt fie inlaturati democratic (sunt sustinuti adversarii lor), fie inlaturati cu forta ori chiar eliminati.

Mike Banning este garda personala de corp a presedintelui si este cel acuzat ca este in spatele complotului. Pentru ca acest complot sa fie complet, in contul lui apar brusc 10 milioane de dolari de undeva din Rusia. La toate acestea se adaugau problemele medicale, psihice, cu care acesta se confrunta. Tapul ispasitor perfect.

Cod Rosu in Serviciile Secrete - Angel Has Fallen Emil Calinescu

Va dati seama ca tot filmul Mike se straduieste sa arate ca i s-a inscenat totul, urmand a-l demasca pe cel care este de fapt in spatele intregului complot. Un complot care, daca n-ar fi fost demascat, ar fi putut genera un ditamai razboiul intre SUA si Rusia.

Nu va zic cine este si cum se termina totul, va spun doar ca desi vedetele sunt Gerard Butler (Mike) si Morgan Freeman (in rolul, al catelea oare?, de presedinte), cel mai bun rol (scurt, dar intens, delicios si DECISIV) il are Nick Nolte. Va spun doar ca este tatal lui Mike (Gerard), lucru pe care-l puteti afla din trailer.

Partea interesanta este invocarea constanta a realitatii, inclusiv un ipotetic summit in care vedem fetele liderilor reali ai lumii (Putin si Merkel fiind in prim plan). Oare de ce un astfel de film, 100% fictiune, doreste sa se agate de realitate? Un film de actiune corect executat, care livreaza bine si eficient si pe partea de comedie, se agata, parca, cu disperare de realitate. Nu este un caz real, dar vrea cu orice pret sa ne spuna ca se poate intampla oricand. O usoara propaganda cu care filmele americane ne-au obisnuit. Ceva firesc, ceva ce publicul american apreciaza.

Cod Rosu in Serviciile Secrete – Angel Has Fallen este exact la fel precum predecesoarele lui, fara a parea nicidecum o ciorba reincalzita. Este, deci, un film de actiune intens, fara a avea insa nimic cu adevarat special, care sa-l faca memorabil. Este, deci, perfect uitabil. Peste cativa ani, cand va aparea un nou film al seriei, putini isi vor mai aminti de precedentele. Asa cum eu acum imi amintesc vag peliculele din 2013 si 2016. Si nu au trecut decat 3 ani de la ultimul.

Cod Rosu in Serviciile Secrete – Angel Has Fallen intra in cinematografe de maine, 30 august, fiind distribuit in Romania de Vertical Entertainment. Cinematografic vorbind, Cod Rosu in Serviciile Secrete – Angel Has Fallen face trecerea de la vara la toamna (fiind, din aceasta perspectiva, filmul ideal pentru a face trecerea).

Etichete: , , , ,