Comoara

Comoara

Comoara POSTER

Introducere Comoara

Corneliu Porumboiu este tipul de regizor pentru care publicul nu conteaza. De fapt, conform propriilor spuse, nici macar criticii nu conteaa. El stie ce a vrut, stie ca filmele sale sunt bune, nu-i trebuie nicio recunoastere. Din acest motiv privesc filmele lui cu oarecare detasare: nu am asteptari prea mari, dar, intr-un fel, sunt de fiecare data curios.

Aprecierile criticilor straini, de la Cannes de aceasta data, ma intriga de fiecare data. Daca filmul premiu la TIFF putem spune ca Porumboiu are prieteni prin juriu. Cand, insa, filmul primeste aprecieri internationale lucrurile devin interesante.

Rezumat Comoara

Costi lucreaza la primarie si duce o viata linistita. Are datorie la banca, nu sta prea bine cu banii, dar nu e ceva grav. Vizita vecinului Negoescu ii disturba, insa, tihna. Initial acesta ii cere o suma de bani imprumut. Ulterior, ii marturiseste lui Costi de ce avea nevoie de acea suma de bani: aflase de o comoara ingropata in curtea strabunicilor sai. Pentru asta, insa, trebuia sa plateasca 800 de euro pentru inchirierea unui detector de metale. Cum se va termina intreaga lor aventura ramane sa descoperiti in sala de cinema.

Puncte de interes Comoara

  • Un regizor, Corneliu Porumboiu, mai mult decat interesant. In cazul meu, mi-a placut cu adevarat un singur film, A fost sau n-a fost, debutul sau. De atunci tot astept un film care sa se ridice la nivelul acestuia.
  • Cuzin Toma, care are cateva roluri bune la activ.
  • Ce este interesant este ca in acest film joaca si familia acestuia, sotia si copilul sau. Pentru niste actori neprofesionisti au jucat chiar bine.
  • Premiile internationale obtinute de acest film suscita interesul.
  • Modul in care a aparut acest film este foarte interesant: Adrian Purcarescu, regizor si prieten al lui Corneliu Porumboiu, a inceput in 2003 un film pe care nu l-a terminat din lipsa de fonduri. Se bazeaza pe o povestea reala, bunicii lui Adrian Purcarescu ingropasera in curte toata averea de frica comunistilor. Desi nu se precizeaza precum la alte filme, este, deci, din categoria Bazat pe fapte reale.

Comoara Captura Ecran

Puncte tari Comoara

  • Are cateva scene deosebit de amuzante. Recunosc ca am ras mai mult decat la multe filme declarate oficial Comedii. Nu-mi dau seama daca e chiar bine acest lucru.
  • Jocul actorilor este decent, desi despre niciunul nu se poate spune ca ar fi genial. Nu dezamagesc, dar nici nu incanta. E drept, actorii amatori din film s-au descurcat uimitor de bine.
  • Titlul este, de aceasta data, bine ales. Comoara va atrage cativa curiosi in salile de cinema. Deh, cine nu s-ar duce sa vada o comoara pentru 10-20, maxim 30 de lei? 🙂
Nicodim Toma, copilul din film :)
Nicodim Toma, copilul din film 🙂

Puncte slabe Comoara

  • Aceeasi senzatie ca totul putea fi spus intr-un scurtmetraj.  E drept, nu avem ciorba (sau vreo masa la care sa stea mai multe persoane), dar filmul este plin de momente moarte. Cu toate astea, filmul dureaza 89 de minute (aproape 90 de minute, cat un meci de fotbal).
  • Pe langa momentele moarte, problema este si viteza cu care se petrec lucrurile. Toate personajele se misca de parca nu se grabesc nicaieri, nu au nimic altceva de facut si lumea ii asteapta pe ei. Parca ar avea tot timpul din lume sa faca ce au de facut.
  • Logica lipseste in cateva momente. Uneori din cauza absentei unor explicatii, alteori pentru ca pur si simplu nu are cum. Actiunile la Mercedes nu au cum sa fie in alb, fara vreun nume pe ele, nu ni se spune cum a ajuns acea COMOARA acolo (e din anii 60, deci au ingropat-o dupa venirea comunistilor), iar finalul, pe care nu vi-l dezvalui, este absolut lipsit de logica. COMPLET lipsit de logica.
  • Unele personaje sunt aproape deloc conturate. Despre vecinul Negoescu nu aflam aproape nimic (are datorii la banca si cam atat), iar Nea Cornel, desi un personaj ofertant, este lasat de izbeliste.
  • Desi dupa proiectie unii se straduiau sa faca tot felul de comparatii, cum ca acea Comoara ar fi o metafora, ce au lasat parintii pe care copiii risipesc, mie, sincer, mi s-a parut a fi un film fara vreo morala solida in spate. Inteleg oamenii, faceau totul cu un scop, dar nu imi pare ca noi am putea invata ceva din asta.

Costi Copilul Comoara

Opinie Comoara

Si de aceasta data sunt de alta parte a baricadei fata de critici. Filmul Comoara nu imi displace pentru ca pur si simplu nu prea are ce sa-ti displaca la el. E doar tipul de film in care pierzi 1 ora jumate pentru o chestie pe care o puteai vedea in 25 de minute, chestie care oricum nu iti aduce nimic nou. Nu e genial jucata, insa nimeni nu joaca slab. Drept urmare, nu te poti supara pe nimeni, dar nici nu-ti vine sa-i lauzi.

Paradoxal, insa, filmul are ceva potential comercial, recunoasterea internationala, dar si titlul comercial putandu-i aduce ceva incasari. Chiar sunt curios cum va sta din acest punct de vedere.

Filmul Comoara intra de vineri, 29 mai, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de 42KmFilm. Mai multe despre film gasiti pe site-ul oficial al peliculei. Salutari CINEMILE tuturor!

. 4 comentarii la Comoara. Categories: 2015, Filme romanesti. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

4 thoughts on “Comoara

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.