Cristi Puiu
Despre Cristi Puiu ar putea sa se scrie studii intregi. Chiar ma mir ca nu s-au scris. Perspectivele ar fi multiple, aceste studii putand fi lesne facute de sociologi, psihologi, politologi, oameni de comunicare, oameni de film, chiar si filologi. Poate chiar si teologi.
Nu ma declar expert in Cristi Puiu, cred ca nimeni nu-l poate cunoaste cu adevarat pe acesta pentru a se putea declara expert, dar fix d-asta il apreciez eu. Incerc, insa, sa impartasesc cu toata lumea putinul pe care-l stiu despre Cristi Puiu.
Sa ne intelegem: pe Cristi Puiu nu l-am cunoscut doar prin intermediul filmelor sale, ci am fost sa-l si ascult in cateva ocazii. Prima oara s-a intamplat in facultatea de sociologie, pe vremea cand omul avea curs la masterul de antropologie (loc de unde a plecat in urma unui mic scandal). De atunci l-am mai auzit in cateva ocazii, de fiecare data fiind realmente fascinat de personalitatea sa.
Legat de acea prima intalnire cu Cristi Puiu, pe care mi-o amintesc de parca ar fi fost ieri, as avea multe de spus. Trei lucruri merita, insa, mentionate, lucruri extrem de relevante pentru personalitatea acestuia:
- Legat de lungimea filmelor sale, intrebat fiind chiar de mine cum sta treaba, caci filmele lui, in acel moment (in 2012 a avut loc discutia), pareau a avea o durata crescatoare(Marfa si Banii, Moartea Domnului Lazarescu si Aurora – fiecare film dura mai mult decat precedentul), Cristi Puiu a raspuns sec: Aurora e mai scurt decat Mihai Viteazu.
- Fara sa fie nicidecum arogant, Cristi Puiu a vorbit despre cum facultatea de regie de film NU ar trebui facuta la 19 ani. El imi spunea ca majoritatea persoanelor sunt prea tinere, prea fragede, prea imature, drept urmare acea facultate, ca de altfel si altele, ar trebui facute mai tarziu. El vorbea de varsta (pragul?) de 25 de ani. Ulterior, in pauza de tigara (nu-s fumator, insa pauza de tigara e un moment ce nu poate fi ratat), l-am intrebat personal la ce alte facultati s-a mai gandit. Nu a schitat niciun gest. L-am intrebat daca este vorba SI de psihologie, confirmandu-mi ca da, chiar daca initial nu la ea se gandise. Repet, a spus toate astea pe un ton cumva compatimitor, nicidecum arogant.
- A treia faza este legata de Aurora. Nu stiu daca ati vazut filmul, eu am avut placerea sa-l vad la o Noapte Alba a Filmului Romanesc. Imi amintesc cum initial sala Cinematografului Patria era plina, la finalul proiectiei numarul spectatorilor ramasi fiind extrem de mic. Despre acel film Cristi Puiu a spus ca efectiv nu a gasit nici macar un actor care sa INTELEAGA acel rol. D-aia a jucat in propriul film, pentru ca el era singurul om care intelegea acel rol. Nu a regreta deloc aceasta decizie.
Ce am observat, de fapt, la acea prima intalnire cu Cristi Puiu, chestie confirmata de absolut toate celelalte? Pai trei lucruri merita mentionate:
- Consecventa. Am fost socat (in sens pozitiv) sa aflu ca este acelasi om la care te-ai astepta vazandu-i filmele. Regizorul Cristi Puiu este identic cu omul Cristi Puiu. Iar consecventa este si vizavi de timp: nu pare a-si fi schimbat radical opiniile pe care le avea acum 8 ani, acum 5 ani ori acum 2 ani. Eu, unul, apreciez extrem de mult oamenii consecventi.
- Modestia. La prima vedere, Cristi Puiu pare un om fudul, ingamfat. Dupa ce apuci sa-l cunosti iti dai seama de contrariu. El este consecvent, este contra-curentului, fara ca acest lucru sa insemne ca e ingamfat. El isi spune parerea aia contrara pe un ton umil, se autopozitioneaza astfel. El si cand critica o face umil, n-o face ca si cum parerea lui este UNICA acceptabila.
- Anti-comercialitatea. Teoretic, aceasta calitate l-ar pune in randul hipsterilor, adica acei oameni care nu se imbraca si se comporta precum majoritatea, fiind ostentativ impotriva oricarui lucru mainstream. Doar ca la Cristi Puiu situatia e mult diferita: el este asa fara sa-si propuna dinadins acest lucru. El nu se da dupa cum bate vantul, el nu face un film dupa cum vrea publicul. Unii zic ca nu ar intelege publicul, eu as adauga ca nici nu se straduieste s-o faca.
Am scris peste 600 de cuvinte deja si inca n-am spus nimic despre incidentul de la TIFF 2020. Stiu ca multi vor fi tentati sa sara direct la partea asta, caci ei vor dori sa citeasca parerea mea doar pe acest subiect. Cristi Puiu, ca personaj, este neinteresant, exact cum sunt si filmele lui. Cum sunt MAI NOU si filmele lui, caci acum nu mult timp filmele lui Cristi Puiu erau fascinante. Pentru acei oameni zic, nu si pentru mine. Pentru mine filmele lui au fost, sunt si vor fi si de acum inainte de-a dreptul fascinante 🙂
Daca veti face asta, daca veti sari direct la partea asta, veti gresi complet. Caci nu veti putea intelege declaratia lui Cristi Puiu daca nu-l intelegeti pe el, ca om. Ma rog, atat cat poate fi inteles Cristi Puiu.
Caci Cristi Puiu nu a rostit acele vorbe pentru a face reclama filmului sau (reclama pentru cine? UNDE va rula filmul sau? momentan acest lucru este imposibil din cauza interdictiilor!), ci pentru ca asa a simtit el. Nu as indrazni sa spun ca a fost un strigat de disperare, desi nu pot nega aceasta ipoteza.
Pentru cine-l cunoaste macar 1% pe Cristi Puiu reactia sa nu este deloc socanta, nici macar surprinzatoare. Socante sunt, insa, reactiile celor care s-au grabit sa-l calce in picioare pe regizor. Cu CTP in frunte, care jigneste, la gramada, pe regizor si pe cei care l-au aplaudat, si care insinueaza ca ar putea fi vorba de o simpla miscare de marketing. Personal, exclud din start acest lucru: pur si simplu Cristi Puiu nu este omul INTERESAT de ideea in sine de marketing. El nu e interesat de cati oameni ii frecventeaza filmele, asa e el setat.
Altii, mai putin celebri dar la fel de virulenti, isi amintesc faptul ca regizorul a votat DA la referendumul CpF din 2018, unii spunand despre el ca ar fi si anti-vaccinist (chestie pe care n-am cum s-o probez, n-am gasit pe Google nici macar o dovada in acest sens). Deci despre anti-vaccinismul lui Cristi Puiu n-o sa vorbesc, insa voi vorbi, caci stiu exact situatia, despre indemnul sau dat in 2018 privitor la vot. Indemnul sau este descris cel mai bine de scrisoarea deschisa pe care scris-o el atunci. O redau mai jos:
Asadar, care era problema legata de Cristi Puiu? El a indemnat pe toata lumea sa voteze cum crede de cuvinta, conform propriei CONSTIINTE, spunand ca exista viata dupa referendum si ca trebuie respectata fiecare optiune. Omul a avut o optiune, pe care a facut-o publica, opinie care nu era cea a majoritatii. Cum adica, NU INDEAMNA LA BOICOT? Eh, uite ca nu, iar indemnul la urmarea CONSTIINTEI se pare ca nu foarte bine apreciat.
De fapt, care e problema principala cu Cristi Puiu si de ce este el atat de virulent atacat? De ce atacurile la adresa lui sunt mult mai dure decat cele adresate lui Mugur Mihaescu?
Din punctul meu de vedere, toate motivele se pot reduce la unul singur: unii au impresia ca omul in cauza, Cristi Puiu, le-ar fi dator. Exact cum ziceam mai demult despre Simona Halep, unii fani au impresia ca ea este A LOR. La fel cum Cristi Puiu era al lor, al hipsterilor care nu se uita la filme mainstream, care nu se uita/uitau la Vacanta Mare. Acum, Cristi Puiu i-a tradat. Cristi Puiu le era dator, caci EI erau publicul lui, EI erau cei care se duceau la film in ciuda prietenilor care voiau Avengers ori cine stie ce comedie puerila… Acum, insa, Cristi Puiu s-a autoinclus, din punctul de vedere al acestor oameni, intr-o categorie din care mai fac parte Gigi Becali si Mugur Mihaescu.
Caci, in cazul in care nu stiati, unii oameni considera ca cei destepti respecta regulile, iar toti cei care NU o fac sunt prosti facuti gramada, au gandire de Becali, sunt eventual si fanatici religiosi, ori au interese (precum Garcea). Ori toate la un loc. Acesti oameni nu accepta faptul ca pot exista oameni destepti si dincolo, la fel cum refuza sa accepte ca exista oameni prosti in ograda lor.
Aceasta dihotomie, acest radicalism, nu este de data recenta, neincepand nicidecum cu Cristi Puiu. Din pacate, nici nu se va termina cu el.
Partea buna dupa astfel de scandaluri este ca acea tabara se descalifica, sustinatorii ei devin, pe zi ce trece, tot mai putini. Si nu ma refer neaparat la pandemie si la respectarea regulilor, cat ma refer la sustinerea, urmarirea si aprecierea unor personaje gen CTP ori Mindruta. Caci printre reactiile vizavi de declaratia lui Cristi Puiu au aparut si cateva care ii luau apararea, sustinand ca de data asta alde CTP a exagerat. Eu as intreba: DOAR de data asta?
Inchei semnaland doua articole clujene despre discursul lui Cristi Puiu: Cluj.pro si Cluj.buzz. Iar daca ma veti acuza ca acest articol este mult prea lung, va voi raspunde in stilul lui Cristi Puiu: timpul pe care il veti dedica lecturii acestuia este mult mai mic decat durata ultimului film al regizorului. Sau, altfel spus, nu poti scrie articole scurte despre Cristi Puiu. Nu ar avea sens 🙂
Iar concluziile despre Cristi Puiu, despre pandemie, despre reactii si despre libertatea de opinie le trageti singuri, daca sunteti capabili de asta. Daca nu oricum ma astept sa nu fi ajuns pana aici cu lectura articolului 🙂
ps: Relevant pt felul de a fi al lui Cristi Puiu: Sieranevada a avut premiera nationala la TIFF 2016. Regizorul a ales ca locatie de proiectie nu un cinematograf clasic, ci … Casa de Cultura a Studentilor. Pentru ca asa a simtit 🙂
Intrebarea este: ai sta mai bine de doua ore intr-o sala de cinematograf fara masca?
Eu, unul, da. Si cred ca sunt mai multi ca mine.
De altfel, sunt convins ca daca s-ar redeschide MAINE salile de cinema si masca ar fi optionala, recomandata, nu obligatorie, majoritatea spectatorilor ar fi fara masca. E doar o opinie personala, un pronostic.
Citit articolul, echilibrat, nuantat. E foarte greu azi sa incerci sa fii inteles si nu catalogat in toate felurile… e multă patimă și multă orbire. De fapt, cred că totul vine din frica indusă că putem fi responsabili pentru ceilalți. Pt bine și răul lor. Tuturor le e frică de această eventualitate, de aceea anulează dreptul celorlalți de a gîndi altfel. E o vină indusă in subconștient și care ne face radicali și intoleranți cu cei care nu gandesc ca noi pretinzînd că ii iubim si protejăm pe ceilalți de ei înșiși…trăim vremuri grele…
Consider ca este o boala noua, despre care nu se stie mare lucru. Vad eu insami cum bajbaie autoritatile medicale. Testele sunt imperfecte, deocamdata nu exista un vaccin si nici un tratament agreat de toti. In conditiile astea, cred ca paza buna trece primejdia rea. Eu as purta masca intr-o sala de cinema si as pleca imediat daca as observa ca cei din jur nu poarta.
Bună lectură, mulțumesc.
Mai adaugă ceva la poate mai puținele lucruri pe care le știam despre el.
Am și salvat materialul în folderul meu de chestii utile din online, sunt sigur că undeva am să am nevoie să mă raportez la informațiile de aici și e bine să-l am la îndemână 🙂