Cum ar arata Morometii in 2017?

Cum ar arata Morometii in 2017?

 

 

Va povestisem, mai demult, cand participasem la lansarea Cinepub, ca regizorul Stere Gulea intentioneaza sa faca o continuare a filmului Morometii. Continuarea, asa cum o vede el, este Morometii in perioada colectivizarii. Un Morometii de anii 50-60. Nu stiu exact ce s-a ales de acel proiect, sincer mi-ar placea, chiar si asa, sa se faca.

Eu, insa, imi doresc altceva. Imi doresc un Moromete de 2017. Imi doresc un Moromete care, desi la fel de atasat de Pamantul sau, il lucreaza cu mijloace moderne. Comanda motocultor de pe net, comanda seminte legume din cine stie ce tara, vorbeste pe Skype cu copilul/copiii plecati afara.

De ce zici Moromete si nu altcineva? Filme rurale au mai fost facute, inclusiv reusitul Caini, care a prins atat la critici, cat si la public. Mai pot invoca si Cainele Japonez, tot cu Rebengiuc in rol principal, care aducea mult cu Ilie Moromete.

Raspunsul este simplu: personajul este deja conturat. Nu Ilie Moromete, ca-n 2017 nu mai traieste Ilie Moromete, insa urmasul sau Niculae da. Ar fi un carlig, un lucru care ar atrage publicul, atat pe cel tanar, cat si pe cel in varsta. Atat publicul obisnuit cu filmul romanesc, cat si un alt public, cel care nu frecventeaza foarte des salile de cinema pentru astfel de filme. Ar atrage, deopotriva, publicul de film de arta si publicul de mall.

Totodata, ar trebui sa invatam sa apreciem mai mult sequel-urile. Sequel inseamna, de fapt, sa nu renunti la niste personaje misto. Inseamna sa mentii in viata o poveste extrem de bine scrisa, care altfel ar intra in sertarele istoriei.

In final, spun din nou: vreau sa vad Morometii in 2017. Vreau sa vad un sequel adevarat al unei povesti clasice. Vreau sa vad cum si-au imaginat unii scenaristi personajele pe care cu totii le cunoastem. Nu e sacrilegiu, nu murdarim personajele literare dragi. Dimpotriva, le inviem, le readucem in prim plan. Le facem un bine.

Acum sunt curios cum credeti voi ca ar arata/ar trebui sa arate Morometii in 2017? Hai, ca-s curios de parerile voastre. Salutari CINEMILE tuturor! 🙂

. 3 comentarii la Cum ar arata Morometii in 2017?. Categories: Cinemilii speciale, Filme romanesti. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

3 thoughts on “Cum ar arata Morometii in 2017?

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.