Piratii din Caraibe: Razbunarea lui Salazar

Piratii din Caraibe: Razbunarea lui Salazar

 

 

De multe ori sunt impotriva sequel-urilor. Le consider, in anumite situatii, daunatoare. Un sequel prost poate strica o prima parte excelenta. Majoritatea seamana (ori semanau, pana acum cativa ani) cu o ciorba reincalzita. Si nu mai spuneti ca este o comparatie absurda, ciorba si cinematografia merg mana-n mana. La romani cel putin.

In cazul seriei Piratii din Caraibe sentimentele mele, insa, au fost in sens invers: abia asteptam un nou episod. Motivele-s diverse, toate plecand de la pretentiile pe care le am de la aceasta serie (fiind facuta de Disney, pentru mine este, in sens larg, tot un fel de film cu super-eroi, deci nu-l judec precum un film de Oscar). Indiferent cat de slab ar fi un film, seria in sine ramane una buna. Una de referinta pentru Disney as zice: ceva intre comedie, fantastic, aventura, actiune si drama. Cate un pic din toate, Disney Style.

O imagine de la vizionarea din Timisoara 🙂

Seria a inceput in forta in 2003, a continuat repede, in 2006 si 2007, apoi fanii au avut parte de 2 pauze mai lungi: 4 ani pana la penultimul film si, iata, 6 ani. Sase ani au trecut de la Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi.

Acum, promisiunea este ca urmatorul film va iesi mai repede. Sa vedem exact cand.

Acum, despre acest ultim film, Piratii din Caraibe: Razbunarea lui Salazar, pot spune ca are un singur mare defect: personajul negativ. In fapt, flmul este construit in asa fel incat sa aiba mai multe personaje negative. In fond, piratii, in sine, nu pot fi eminamente pozitivi. Ideea de pirat presupune niste cel putin imorale.

Cat de infricosator este acest Salazar?

Totodata, de-a lungul filmului avem mai multe personaje negative, chiar daca spre final unele personaje se transforma. Insa, un personaj eminamente rau, 100% malefic, care vrea numai rau, nu exista. Iar cel care ar trebui sa fie aproape de asa ceva, Capitanul Salazar, chiar daca este zombi si chiar daca ii curge sange din gura cand vorbeste, nu este deloc infricosator. Nu ingheti cand il vezi, nu baga spaima in tine, ca spectator.

Problema asta, pe care unii au observat-o, de exemplu, si la noile Star Wars, pare a fi o problema Disney. Nu intru in detalii, spun doar ca nu este deloc o surpriza. Si nu este o surpriza nici gandindu-ne la intreaga serie Piratii din Caraibe la modul general.

Altfel, Piratii din Caraibe: Razbunarea lui Salazar poate fi rezumat astfel: efecte Imax 3D  cat cuprinde (foarte bune, dar parca sub Frumoasa si Bestia), actiune cat cuprinde, rasturnari de situatie (chiar daca twisturile importante erau previzibile), mult umor (presarat din belsug), interpretari solide (rolul lui Johnny Depp, desi nu genial, este in linia precedentelor filme; de altfel toate celelalte interpretari erau asteptate, nicio surpriza in aceasta privinta) si multa aventura.

Si, ca un avertisment, ramaneti pana la final, aveti si o faza la finalul genericului (final de tot, trebuie sa va inarmati cu rabdare). Iar cinematografele ar trebui sa stie exact cand sa stinga lumina, inteleg ca trebuie s-o aprinda, ca unii (multi) vor sa plece, insa faza de final de tot trebuie savurata PE INTUNERIC.

Piratii din Caraibe: Razbunarea lui Salazar intra in cinematografe din 26 mai, fiind adus in Romania de Forum Film, unic distribuitor al filmelor Disney in Romania. Este disponibil in 3D, Imax 3D, 4DX. In privinta acestui ultim format is extrem, dar extrem de curios cum arata. Poate ma va invinge curiozitatea si ma voi duce sa-l vad (desi perioada care vine e extrem de aglomerata). Salutari CINEMILE tuturor!

3 thoughts on “Piratii din Caraibe: Razbunarea lui Salazar”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.