Dacii liberi – cel mai obiectiv film despre daci – TIFF 2018

Tocmai am vazut la TIFF 2018 documentarul Dacii liberi si am iesit din sala absolut socat. Socat, bulversat, cu la fel de multe intrebari si nedumeriri ca si inainte. E drept, rasuflu usurat: nu toti istoricii interesati de daci sunt dacopati. Ceea ce, credeti-ma, e de bine.

Acum, pe scurt, 5 observatii, dileme si comentarii legate de documentarul Dacii Liberi:

 

1. Inca n-am aflat care-i legatura dacilor cu crestinismul. Am intrebat asta special, la finalul proiectiei. In afara de nebuniile lui Funar si explicatiile lui demne de spitalele de psihiatrie, un argument logic nu exista. Stiu, insa, ca toti dacopatii sunt crestin ortodocsi fanatici. Oare de ce?

2. Funar ramane un mister pentru mine. Omul asta a fost primar, a fost acceptat, acum este doar un batran circar. Sa ne intelegem: nu nationalist, nu altceva, ci un batran aproape senil, care-si mai spune din cand in cand aberatiile la microfon.
Acum, sa ne intelegem: eu chiar as vrea sa-l inteleg pe Funar. Si, credeti-ma, chiar as vrea sa citesc o carte despre el. Ori sa se faca un film. Ori un spectacol de teatru. Orice. Personajul e fabulos, iar faptul c-a luat-o pe ulei e un argument in plus ca trebuie studiat.

3. Sunt din ce in ce mai putine documentare obiective. Majoritatea sunt de-o parte a baricadei, oricare ar fi ea. Dacii liberi este printre cele mai obiective documentare. Este atat de obiectiv incat va fi apreciat atat de dacopati, care vor auzi cateva teorii in care ei cred pe bune, cat si de adversarii lor, care vor rade cu gura pana la urechi. Serios, e un film facut pentru toata lumea.

4. Din cauza acestor dacopati, nu ne putem mandri pe bune cu originile noastre si nu ne putem studia cu adevarat originile.
Serios: orice istoric serios care va dori sa studieze civilizatia geto-daca va fi catalogat initial drept dacopat; orice cetatean care va dori sa poarte orice chestii care aminteste de daci va fi catalogat la fel. Drept urmare, fanii moderati ai dacilor vor fi goniti. Filme precum Pentru Romania, desi utile, vor fi catalogate tot dacopate si vor fi refuzate de majoritate.

5. Sunt curios ce succes va avea la public acest documentar. Sunt, de asemenea, curios ce reactii va starni filmul. Atat printre dacopati, cat si printre adversarii acestora. Da, numarul de spectatori e un indicator bun. Nu cel mai bun, nu singurul, dar cifrele acestea, daca-s citite corect, spun ceva.

Repet, recomand documentarul Dacii Liberi pentru obiectivitatea sa. S-ar putea sa nu aflati lucruri noi din punct de vedere istoric, dar nu-si propune sa faca asta. Este mai mult un documentar despre cine sunt cei care-s interesati astazi de daci. Un documentar despre prezent prin prisma trecutului. Sau invers. Ati inteles ideea 🙂

2 thoughts on “Dacii liberi – cel mai obiectiv film despre daci – TIFF 2018”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.