Vinovatul – The Guilty – TIFF 2018

Vinovatul este un spectacol de teatru radiofonic difuzat pe ecranul cinematografului. Serios, fix asa este si desi la prima vedere poate parea plictisitor, o fita inutia, o hipstareala absurda, rezultatul final este unul fabulos: un film bine construit, cu suspans cat cuprinde, cu un twist final care iti face pielea de gaina.

Pe scurt, Asger Holm este dispecer la serviciul de urgenta 112. El a ajuns acolo impotriva vointei sale, fiind retrogradat din postura de agent de teren din cauza unui incident soldat cu pierderea vietii unui tanar. 

Asger preia la un moment dat un apel de la o femeie disperata, care-l anunta ca a fost rapita. Asger hotaraste sa se implice mai mult decat este cazul, atat fizic (ramanand la munca peste program), cat si emotional. Intreaga desfasurare a cazului o vedem din perspectiva acestui agent. Pardon, o auzim, caci auzim convorbirile pe care acesta le face: cu victima, cu familia acesteia, cu colegii care-l ajuta. Cum se termina intregul caz, cu al sau twist care pe mine m-a lasat masca, va las sa descoperiti singuri.

Eu voi mai sublinia 3 lucruri prezente in acest film:

1. Deseori m-am intrebat cine sunt acesti dispeceri de la linia de urgenta. Cat de importanti sunt ei. Sunt doar niste dispeceri de call-center banali? Ce fel de psihic au ei, caci tot timpul discuta cu persoane cu probleme. Iar problemele-s de orice natura. Aici vedem un tip de astfel de dispecer. Un OM, cu bune si cu rele. Si unele si altele din plin.

2. Se spune ca filmul este intai si intai vizual. Si eu sustin asta. Eh, din cand in cand unii regizori ne contrazic si ne arata cum poate fi facut un film complet NEVIZUAL. Un film auditiv, povestit. E drept, aici il vedem pe dispecer, ii vedem trairile, traim impreuna cu el momentele importante. Totusi, nu stim, nici macar descriptiv, cum arata persoanele de la celalalt capat al firului. Serios, chiar nu stim absolut nimic despre ele si, la final, cand constientizam asta, ne dam seama ca povestea a fost misto chiar si fara aceste amanunte, detalii nesemnificative. Cumva, e mai bine asa, sa ne imaginam noi cum ar putea arata.

3. Nordicii fac thrillere bune. Au marea calitate de a fi imprevizibile. Pe mine, Vinovatul m-a surprins, m-a socat in anumite momente, desi la final, luand puzzle-ul bucata cu bucata, imi dau seama ca trebuia sa ma fi prins. Inclusiv titlul sugereaza ceva, dar prefer sa ma opresc aici cu detaliile 🙂

Vinovatul este in competitia principala TIFF 2018 si, personal, imi doresc sa castige. Nu intru in discutia legata de competitie si de premii, de ce este un film si nu altul, cine are sanse si cine nu. Prefer doar sa subliniez ca acest film este unul FOARTE BUN, printre cele mai bune vazute pana acum la acest festival, si ca m-as bucura pentru el sa castige.

. 3 comentarii la Vinovatul – The Guilty – TIFF 2018. Categories: 2018, TIFF 2018. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

3 thoughts on “Vinovatul – The Guilty – TIFF 2018

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.