De ce eu?

De ce eu?

De ce eu Poster

INTRODUCERE – DE CE EU ?

Intr-o perioada in care DNA tinde sa devina brand de tara va avea loc premiera filmului: De ce eu ?. Inspirat din  povestea reala procurorului Cristian Panait in contextul unei anchete din 2002 asupra unui coleg magistrat de la Oradea, Alexandru Lele. Acesta a condus o ancheta tipic romaneasca ghidat de spiritul idealist al tineretii.

De ce eu ? este al treilea film al lui Tudor Giurgiu, in rolurile principale ii avem pe Emilian Oprea, care este la debut ca personaj principal intr-un lungemetraj cinematografic si s-a descurcat bine, Mihai Constantin si Andreea Vasile. Scenariul este realizat de Loredana Novak si Tudor Giurgiu, iar producătorul este Oana Giurgiu.

De ce eu

REZUMAT – DE CE EU ?

Eroul nostru este un tanar energic caruia i s-a pus un brate un caz extrem de complicat al unui procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Acest caz avea numeroase implicatii in contextul social-politic tulbure de la inceputul anilor 2000. Aici se pare ca au fost implicate diferite ale statului iar Cristian este pus in fata unor adevaruri triste si cutremuratoare.

De ce eu film

PUNCTE DE INTERES – DE CE EU ?

Vedem un film romanesc inspirat din fapte reale si de data aceasta nu sunt povesti legate de revolutia romana din 1989. Cum spunea chiar regiszorul Tudor Giurgiu: „Filmul e oarecum despre esecul unei generatii care a crezut ca schimbarile politice ale anuluiui 1989, ca despartirea de comunism va insemna o rupere definitiva cu sistemul vechi mafiot si corupt.

Imaginile cu oamenii si decoratiunile interioare din case si birouri sunt realizate mai bine decat intr-un film din 2002.  Parca imi venea in minte mirosul de tus incins si tutun din birouri si respiram mirosul lucrurilor inca invechite de la acea vreme.

De ce eu Captura

PUNCTE TARI – DE CE EU ?

De ce eu ? a atras atentia internationala la Festivalul de la Berlin unde a gasit o audienta foarte intersata si numeroasa. Filmul a rulat în secțiunea „Panorama” a Berlinalei, ce s-a încheiat pe 15 februarie.

 De ce eu Captura Ecran

PUNCTE SLABE – DE CE EU ?

 

Suntem in 2015 si nu reusim sa depasim sindromul fostei securitati si vedem serviciile secrete capabile doar de a monopoliza afaceri si pozitii importante din politica, nu neg sunt reale majoritatea faptelor prezentate legate de acest sistem, dar este timpul sa vedem aceste institutii si din postura lor reala de institutii ale sigurantei nationale.

Cel mai bine acest film a fost inteles de spectatorii estici. Dupa cum a povestit Tudor Giurgiu in cadrul unui interviu „La Berlin, cel mai bine au înțeles filmul esticii. După vizionări, deja au început să curgă invitațiile la festivaluri (…). Americanii mi-au spus aceleași lucruri, alții mi-au spus că ar fi trebuit să tai câteva zeci de minute”.

De ce eu Caption

OPINII DE CE EU ?

Cum am spus si mai sus nu reusim sa depasim sindromul „fostei securitati” si dam totdeauna vina pe institutiile statului. Nu realizam ca ceea ce se intampla in jurul nostru sunt doar niste balcanisme tolerate iar principala problema suntem noi ca oameni ca nu actionam.

De ce eu ? este un film bun care te trimite acasa pe ganduri, te intristeaza pentru ca ramai cu gandul ca aceste lucruri chiar se intampla si lumea le considera normale.

Articolul despre filmul De ce Eu ? a fost scris de Trif Vlad, care a fost in locul meu la film. Eu il vazusem in cadrul unei proiectii speciale, despre care scrisesem cateva impresii la cald.. Filmul De ce Eu ?, produs de Libra Film Production, intra din 27 februarie in  cinematografe, fiind distribuit de Transilvania Film si RoImage 2000. Salutari CINEMILE tuturor!

. 4 comentarii la De ce eu?. Categories: 2015, Filme noi. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

4 thoughts on “De ce eu?

  1. Pingback: “De ce eu?” intra in lista mea de filme romanesti favorite | Oglinda catre prezent
  2. Pingback: De ce eu? intră în lista mea de filme românești favorite

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.