De cealalta parte – Auf der anderen Seite – TIFF 2019

De cealalta parte este un film regizat de Fatih Akin, aparut in anul 2007 (acum 12 ani, daca va puteti imagina). Eu nu-l vazusem, insa, habar n-am de ce, poate doar numele regizorului, mi-a facut cu ochiul in programul TIFF 2019. Partea si mai interesanta si personala este ca filmul este PRIMUL film vazut la aceasta editie a TIFF.

Un tata batran si singur se duce constant la prostituate. Se indragosteste de una si o aduce acasa. La inceput, fiul acestuia nu a fost incantat de idee, dar cunoscand-o, ramane impresionat de povestea ei. Ea muncea pentru ca fiica ei, ramasa in Turcia, sa aiba o viata mai buna. Sa studieze. Sa ajunga cineva.

Fiica prostituatei este in Istanbul, insa este o revolutionara. Face parte dintr-o grupare de extrema stanga, ce se opune capitalismului si opresiunii marilor corporatii. In Turcia, acestia protesteaza impreuna cu cei de la PKK, partidul kurd condus la acea vreme de Ocalan, considerat terorist de catre conducerea de stat turca.

Cele 2 fire paralele ale povestii se intersecteaza in cateva randuri, urmand ca apoi sa devina una si aceeasi poveste. O poveste scrisa superb, despre integrare, toleranta, despre a vedea dincolo de aparente, a nu judeca, dar totodata si o poveste despre dragoste  si iertare. Mai ales iertare.

Intre timp, am mai vazut un film al lui Fatih Akin, unul extrem de dur, de bolnav, de sinistru. E clar ca este un regizor ce trebuie luat in seama, ce trebuie vazut, dar, as zice eu, este un regizor indeajuns de comercial incat poate fi inteles si de catre publicul larg. E drept, ritmul filmului nu este deloc alert, cei obisnuiti cu filmele-intense, fara momente moarte, se vor plictisi deseori.

Are cateva discutii legate de Turcia si UE, despre libertate, dar si legate de capitalism. Fiica prostituatei, Ayten, este o neomarxista extrem de convinsa. Ce m-a impresionat, socat de-a dreptul, a fost refuzul ei de a purta haine americane in … Germania. Nu stiu cum ar fi pentru Turcia o guvernare de extrema stanga, un rai hipiot neomarxist, dar in Germania ar fi un dezastru. Daca nu cumva este deja, zica-se.

Fara sa intru in alte detalii si fara alte comparatii cu filme regizate de Akin, aici imi recunosc slabiciunea, pot spune ca am inceput cu dreptul aceasta editie de TIFF cu De cealalta parte. Si ca la TIFF nu e musai sa mergi sa mergi la filmele mega-asteptate, la hit-uri, putand gasi bijuterii si-n filmele de acum 5-10-15-20 de ani. Sau poate in special acolo gasiti filme bune.

De cealalta parte – Auf der anderen Seite este un film foarte bun, la fel de actual si acum. Ma rog, acum nu se mai vorbeste atata despre comunitatea turca din Germania, caci au venit noii imigranti, care au acaparat prim-planul, in sens negativ de cele mai multe ori. Si daca e sa-l luati strict cinematografic, tot veti fi multumiti.

De cealalta parte – Auf der anderen Seite a rulat si in cinematografele din Romania, aparand cu 1 an intarziere, in 2008, fiind distribuit de Independenta Film. Este disponibil si pe DVD, cel putin in mod oficial, n-as putea sa va spun unde anume puteti gasi dvd-ul.

. 1 comentariu la De cealalta parte – Auf der anderen Seite – TIFF 2019. Categories: 2007, TIFF 2019. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “De cealalta parte – Auf der anderen Seite – TIFF 2019

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.