Manusa de aur – Der goldene Handschuh – TIFF 2019

Manusa de aur NU este un film despre box, despre vreun jucator genial de box. Nu este un Rocky in varianta nemteasca, desi titlul ne-ar putea duce cu gandul la asta.

Manusa de aur este despre un monstru, criminal in serie e un termen pretentios, care-si facea veacul in barul omonim din Hamburgul anilor 70.

Manusa de aur nu este un film precum Extrem de pervers socant de violent si diabolic, in care monstrul sa fie judecat cu manusi (cum suna asta in contextul acestui film). Sa fie aparat. Sa apara drept victima si nu calau. Un film obiectiv cum rar mai gasesti in ziua de azi.

Manusa de aur este un film dur, care te va ingrozi si tu iti vei asuma acest lucru. Daca NU te ingrozeste, daca nu te socheaza, ar trebui sa-ti pui probleme vizavi de felul tau de-a fi.

Manusa de aur este regizat de Fatih Akin, un regizor pe care incep sa-l apreciez din ce in ce mai mult. De cealalta parte, vazut cu 2 zile in urma, mi-a confirmat, daca mai era nevoie, ca-i vorba despre un regizor care merita toata atentia mea.

Personajul principal din Manusa de Aur este Fritz „Fiete” Honka, un aparent ratat demn de mila. Un client fidel al localului, pe care lumea il priveste ca pe un copil care merita ajutat. Un baiat inofensiv, care nu ar putea face rau nimanui.

Partea tragica a filmului Manusa de Aur, de departe cel mai bun si mai intens film vazut la TIFF 2019, este faptul ca-i bazat pe fapte reale. Un personaj 100% fictiv este inspaimantator, dar un personaj construit pe baza unuia real este de-a dreptul ingrozitor, socant. Realismul este deopotriva cel mai socant aspect al filmului, dar si punctul sau forte. Principalul motiv pentru care ar trebui sa mergi sa vezi filmul. Principalul argument al cinematografiei europene in dauna celei de peste ocean.

Manusa de Aur este atat de realist construit incat te face sa te simti acolo, in repudiatul local hamburgian al anilor 70. Te face sa-ti imaginezi ca l-ai fi putut cunoscut intamplator pe Fiete, ca l-ai fi putut judeca gresit, te face sa crezi ca un Fiete ar putea locui in cartierul tau, ar putea frecventa localul tau preferat, ar putea sa-ti fie chiar prieten. Sau, mai grav, sa-ti fie dusman.

Manusa de Aur este un film intentionat necomercial, facut dinadins realist. Un film care vrea sa te socheze, fara sa doreasca in vreun fel sa-ti fardeze realitatea. Realitatea trebuie acceptata asa cum este ea, fara a o cosmetiza, a o indulci in vreun fel. Un film de care nu te vei bucura, nu-l vei savura, insa il vei TRAI intens.

Manusa de Aur este un film excelent, cel mai bun de pana acum la TIFF 2019, pe care NU trebuie sa-l ratezi. Un film bonav, dur, dar extrem de realist. Un film care-ti va ramane-n minte, chiar daca nu-ti doresti nicidecum asta.

Manusa de Aur este aparut in 2019, a fost vazut in cadrul TIFF 18 si va fi disponibil in circuitul normal al cinematografelor din 21 iunie, fiind distribuit in Romania de Independenta Film.

. Niciun comentariu la Manusa de aur – Der goldene Handschuh – TIFF 2019. Categories: 2019, TIFF 2019. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.