Deadpool
Deadpool
Introducere Deadpool
Trei lucruri spun in introducere, lucruri fundamentale in intelegerea acestui articol:
- Nu am fost niciodata fan al filmelor cu super-eroi. Nu le detest, e un entertainment ok, dar le vad cumva supra-evaluate. Nu voi zice ca-s de cacat, nu voi da cu pietre in ele, dar evit sa pun in vreun top filmele cu super-eroi.
- Sunt fan al parodiilor. Le inteleg utilitatea, le incurajez si le apreciez. La sfarsitul anului, probabil, voi pune Fifty Shades of Black in top 5 comedii.
- Multi aveau asteptari mari de tot de la acest film, cel mai asteptat film al inceputului de an, eu eram setat fix pe modul neutru: un film cu super-eroi care se anunta interesant, dar ca el vor mai fi si alte filme.
Puncte de interes/repere Deadpool
Pentru ca filmul acesta nu poate fi povestit, dar si pentru ca rezumate, cu sau fara spoilere, gasiti peste tot pe internet, prefer sa sar peste aceasta parte si sa va spun ce v-ar putea atrage la Deadpool. Tot aici voi pune si limitele sale, voi da si cateva avertizari, voi scrie, practic, tot ce trebuia sa scriu si la puncte tari/puncte slabe. Nu d-alta, dar filmul este, in egala masura, apreciat si hulit. Sa le luam pe rand:
- Deadpool nu este un erou, ci un antierou. El nu salveaza pe nimeni, dar nici nu-si propune asta. Nu poate sa moara, dar nici nu traieste foarte fericit. Intr-un fel, sintagma de Film cu super-eroi este contestabila.
- Nu stiu comics-urile Marvel, nu stiu daca am citit mai mult de 3 la viata mea. Din ce am inteles, Deadpool exista in mai multe versiuni. Intr-una din ele ii omoara pe toti eroii Marvel (Deadpool kills the Marvel heroes). Astept cu interes sa apara acel Deadpool si pe marile ecrane, momentan zic sa ne multumim cu acest Deadpool anti-erou (nici foarte puternic, nici foarte slab; nici mort, dar nici prea fericit).
- In Deadpool sunt referiri la foarte multe filme. Nici macar nu le-am numarat. Acum, va zic sincer, nu stiu cat de bine este. Cunoscatorii iti vor zice, superiori, ca nu ai cultura cinematografica. Nu stiu, insa, daca prin cultura cinematografica ar trebui sa se inteleaga cunoasterea universului Marvel si Dc Comics (se fac cateva referiri si la eroii concurentei). Toata chestia asta se traduce in felul urmator: pentru a intelege pe de-a intregul Deadpool trebuie sa fi vazut inainte alte cateva zeci de filme. Si nu, nu e ok. Cand te duci la Hunger Games, te uiti cate filme mai are franciza, le vezi pe toate (1, 2, 3) si gata. Dar stii din start cate sunt. La Deadpool nu iti zice nimeni ce trebuie sa vezi dinainte. Are foarte multe inside jokes si nu e deloc ok asa, desi cei care le inteleg le vor aprecia si le vor gusta.
- Ryan Reinolds il interpreteaza pe Deadpool. Nu, nu e prima oara, el a jucat acelasi rol si-n X-men Origins din 2009. Iar ca super-erou el l-a mai interpretat si pe Green Lantern. Alegerea lui este, deci, fireasca. Acum, cat de bine e interpretat personajul este o cu totul alta discutie. Eftimie, de exemplu, zice ca actorul este principalul defect al filmului. Marculescu il considera doar non-iritant. Dupa mine, pentru a judecat prestatia actorului, trebuie date raspunsurile la 3 intrebari: Era alt actor indreptatit sa ii fie incredintat rolul? L-a interpretat prost pe Deadpool in filmul din 2009? Ce pretentii aveam de la un astfel de rol? Nu incerc sa raspund la aceste intrebari, prefer sa fiu neutru si sa spun: este o interpretare decenta, nici buna, nici proasta, nereusind sa-mi dau seama daca un altul ar fi interpretat altfel.
- Asupra glumelor este iarasi o intreaga disputa: unii le considera puerile, bune doar pentru adolescenti, altii le considera glume bune pentru toata lumea. Trecand peste faptul ca unii s-ar putea sa nu le fi inteles (vezi mai sus de ce), mai e si disputa, fireasca, legata de calitatea lor. Si aici sunt undeva la mijloc: nu le consider nici foarte proaste, dar nici geniale. Daca as zice ca-s fix pentru publicul Marvel as jigni acel public. Oricum ar fi, nu vad Deadpool ca fiind comedia anului nici macar daca luam in considerare filmele aparute pana acum.
- Efectele lipsesc. Cateva scena de lupta, destul de bine realizate, nu sunt de ajuns in 2016. Publicul Marvel vrea efecte, publicul Marvel vrea 3D, publicul Marvel primeste, in schimb, un film ce ruleaza (SI) in IMAX 2D. Fara sa am ceva cu IMAX-ul, pe care l-am laudat in dese randuri, nu as recomanda nimanui sa vada acest film musai in IMAX. Poate fi vazut, lejer, in orice cinematograf de Mall din tara.
- Povestea, in sine, este banala si rasuflata. Nu poate fi altfel la un film cu super-eroi, fie ei si anti-eroi, dar nici nu trebuie sa spunem altceva. E un adevar pe care trebuie sa-l spunem.
- Va avertizez de pe acum: ca orice film Marvel, are o scena after-credits. Nu zic nimic ce si cum, o semnalez doar pentru a nu o rata.
Opinii Deadpool
Deadpool este, per total, un film supra-evaluat. Nimic nou, toate filmele cu super-eroi sunt supra-apreciate. Criticii din America au dat cu el de Pamant, nici asta nu e ceva nou. Nu e un film rau, as folosi termenul bunicel, insa poate fi inteles doar dupa ce ai vazut niste multe alte filme. Nu stiu cat de bine e, mai ales ca nu se anunta inainte acest lucru.
Despre Deadpool au mai scris Victoria Giorgiana, Angela, Ioana si Anca Duma, nu ca ar fi singurii care au scris despre.
Deadpool intra de vineri, 12 februarie, in cinematografe, fiind distribuit de OdeonFilm. Salutari CINEMILE tuturor!
Eu vreau sa stiu unde ai gasit poza aia cu noi 😀 Da si tu un tag daca e pe facebook :))
Erai deja taguita intr-una. Te-am taguit si-n cealalta.