Dogman – TIFF 2024

Dogman este filmul care a deschis editia din acest an a TIFF, insa el in aceeasi zi a intrat si in circuitul normal al cinematografelor. Eu l-am vazut in chiar ultima zi de TIFF, luni 24 iunie 2024, deci pentru mine a inchis festivalul, nu l-a deschis. De vazut l-am vazut intr-o sala normala de cinema, la Florin Piersic, nu in Piata Unirii. Nu-mi dau seama daca s-ar fi vazut mai bine in aer liber sau nu. Poate ca da, din unele motive.

Ideea este ca Dogman este filmul care imi va ramane in minte de la acest TIFF 2024. Voi asocia festivalul cu filmul, ceea ce nu va fi deloc rau. Dar deloc. Caci vorbim despre un film exceptional,

Dogman ne spune povestea lui Douglas, un tanar cu o copilarie traumatizanta. El a trait intr-o familie abuziva, cu un tata care-si castiga existenta din luptele cu caini. Pentru ca acei caini sa fie agresivi in ziua luptei, ei erau intentionat infometati de proprietarul lor, insa micutul Douglas ii hranea pe ascuns. Este dat in gat de fratele lui, asa ca tatal il arunca in cusca patrupedelor, spunandu-i ca este caine si nu om.

Douglas reuseste sa-si gaseasca acolo un refugiu, devenind mai apropiat de caini decat de oameni. De altfel, intreaga poveste se bazeaza de aici inainte pe o conventie, pe un element usor fantastic: faptul ca un om poate da ordine detaliate cainilor, iar acestia, singuri sau in haita, pot executa cele mai minutioase planuri.

Dogman Douglas isi povesteste viata unei psihiatre, interpretate excelent de Jojo T. Gibbs. Acesta este planul principal al filmului, prezentul. Lunga sedinta de terapie este pretextul pentru ca Douglas sa-si spuna povestea, sa spuna cum a inceput totul.

Nu va spun ce face exact Douglas, cum isi construieste el personaje, personalitati, cum le deconstruieste apoi, va las pe voi sa descoperiti aceste lucruri. Credeti-ma pe cuvant: este un personaj FASCINANT, pe care TREBUIE sa-l descoperiti!

E drept, povestirea in rama are 2 mari defecte: afecteaza mult suspansul (daca vezi ca un om isi povesteste trecutul stii deja ca el a supravietuit) si face ca actiunea sa devina mai statica. Este adevarat, descoperi personajul, intri mai adanc in sufletul lui, adica fix ce si-a dorit regizorul Luc Besson. A si reusit, acesta fiind marea bila alba a acestui film.

Caleb Landry Jones (Douglas) are o interpretare excelenta, duce extrem de convingator un rol foarte dificil. E drept, convingator ar putea fi un cuvant fortat, caci filmul nu este atat de verosimil pe cat mi-as fi dorit sa fie. Eu am si „defectul” de a fi cat person, poate-s subiectiv si din acest motiv. Iubitorii de caini il vor aprecia cu siguranta mult mai mult decat mine. Il vor trai altfel. Il vor savura pe de-a-ntregul.

Dogman este dupa mine la limita dintre film comercial si film de festival. Are un personaj fabulos, extrem de ofertant, pe care il savuram de-a dreptul pe tot parcursul filmului. Un personaj DE ARTA, pe care si cei mai pretentiosi critici il vor aprecia. Pe de alta parte, este indeajuns de digerabil, de comercial, incat sa te poti bucura de el fara sa ai pretentii de critic. De altfel, intreaga constructie a filmului trebuie vazuta prin prisma acestui dualism: filmul trebuie sa fie bun, dar sa fie accesibil tuturor; filmul trebuie sa fie de comercial, dar nu atat de comercial incat sa deranjeze. Privit astfel, pot spune ca regizorului Luc Besson I-A IESIT, a reusit sa gaseasca echilibrul perfect intre cele 2 lumi cinematografice, echilibru pe care putini regizori il gasesc. De fapt, putini regizori il cauta.

Dogman este in cinematografe 14 iunie 2024, fiind distribuit in Romania de Transilvania Film. Ruleaza atat in cinematografele clasice, „de arta”, cat si in cele ultra-comerciale, de mall. Se potriveste perfect in peisaj peste tot.

. Niciun comentariu la Dogman – TIFF 2024. Categories: 2024, TIFF 2024.

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.