Domnul judecator – Kohtunik – Your Honor

Domnul judecator (interpretat de Mait Malmsten) este o persoana foarte stricta. El este simbolul strictetii atat in sala de tribunal, cat si in viata reala. Strictetea de care da el dovada pare pentru multi robotica: omul judeca dupa legi, ca un robot, sau gandeste lucrurile si cu sufletul?

La un moment dat are parte de o speta care implica o crima. Nu va spun cine este persoana acuzata, va spun doar finalul procesului: la ultima infatisare, avocata apararii anunta instanta ca a aparut o proba noua. Domnul judecator nu vrea, insa, s-o admita, considerand ca aceasta vine prea tarziu.

Fara aceasta proba, Domnul judecator hotaraste sa dea o condamnare de 15 ani. Modul in care el hotaraste aceasta condamnare, senin, ca si cum n-ar fi nimic.

Imediat dupa proces, fratele condamnatei il urmareste pe judecator, incercand sa-l convinga sa se razgandeasca. Nu ii reproseaza pedeapsa, nu spune ca persoana inculpata ar fi nevinovata, nu spune ca Domnul Judecator ar fi fost corupt, ci pur si simplu il roaga, acesta-i cuvantul corect, sa ia in considerare acea ultima proba. Agasat de insistenta fratelui victimei, Domnul Judecator comite o imprudenta grava si il … omoara.

Din acest punct incolo, tot edificiul vietii Domnului Judecator se surpa. Un om strict, riguros, care respecta la virgula legea, ajunge de partea cealalta a ei. Nu va spun exact unde il duce viata, noua lui viata, va las sa descoperiti singuri asta.

Eu, unul, vreau sa va vorbesc despre 3 lucruri importante, despre un aspect cinematografic, o alegere regizorala, si 2 probleme filosofice puse excelent.

Incep cu alegerea regizorala clara, vizibila inca din trailer: cea de a face pelicula alb-negru. Primul meu gand este ca regizorul a vrut sa arate ca unii vad lucrurile doar in alb si negru, cum imi place mie sa spun, in sistem binar (termen informatic, deh). Dupa acel incident regretabil, Domnul Judecator incepe sa vada viata altfel. Ok, n-o vede in culori, insa incepe sa vada nuantele de gri. Intelegeti voi ideea.

Acum trebuie sa va spun cele 2 probleme filosofice majore pe care filmul le pune, chiar daca nu se apleaca foarte mult asupra lor. Prima dintre ele este legata de … purgatoriu. Pentru mine, subiectul purgatoriului, diferenta fundamentala dintre catolicism si ortodoxie, zica-se, mi se pare fascinant. Purgatoriul inseamna, de fapt, acele nuante de gri, ce este intre. Este sansa de reabilitare a unui om in fata Divinitatii. Nu va zic cum arata purgatoriul din film, va las sa-l descoperiti singuri.

O alta problema este legata de greseli si regrete. Nu va zic cine si in ce context, insa citatul aproximativ este acesta: Regretele sunt inutile; gandeste-te ce ai facut ca sa le indrepti. Chiar asa: daca doar regreti, daca nu mai poti dormi noaptea, ce rezolvi? Nu mai bine incerci sa FACI ceva?

La final trebuie sa va dezvalui cum am dat de acest film, de ce am facut asta si ce am descoperit, de fapt. Asadar, doream sa vad un film no-name, de preferat non-american. Din cauza limbii engleze, ca sa ma simt altfel, cand caut asa ceva exclud si filmele britanice ori australiene. Pur si simplu nu vreau sa aud limba engleza. De ce am facut asta? Simplu: aplic metoda in cauza deseori la festivaluri, la TIFF cu precadere. Aproape de fiecare data am nimerit un film bun.

In acest caz, am intrat pe HBO GO, am setat ca gen CRIME si am cautat un film dubios, de care sa nu fi auzit. Domnul judecator – Kohtunik – Your Honor a fost alesul.

Acum, diferenta dintre ce am cautat, ce ma asteptam si ce am gasit este una mare. Am cautat un film atipic, dubios, dupa nume si dupa gen ma asteptam la ceva sangeros, dar diferit de filmele cu care-s obisnuit, iar de gasit am gasit o drama psihologica si filosofica excelenta. Cum va fi pentru voi Domnul judecator – Kohtunik – Your Honor ramane sa descoperiti singuri. Eu, unul, vi-l recomand.

Domnul judecator – Kohtunik – Your Honor este un film excelent, despre care cu greu puteti gasi alte referinte. Pe Youtube, de pilda, nu am gasit nici macar un trailer subtitrat in engleza (nu am pretentii de subtitrare romaneasca, ar fi prea mult). D-aia am si dat cele 3 titluri, romanesc (de pe HBO GO), original (filmul este estonian) si englez. Atentie, insa, caci titlul englez s-ar putea sa produca niscaiva confuzie. Mai exista filme cu titluri identice ori asemanatoare, asa ca atentie ce gasiti. Noroc ca-i alb-negru, deci e usor de distins.

. Niciun comentariu la Domnul judecator – Kohtunik – Your Honor. Categories: 2019. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.