Dr. No – James Bond #1 (1962)

Dr. No este primul film din seria James Bond, aparut in 1962. Asa cum am spus si-n cazul cartilor, caci tocmai am scris despre o carte conceputa in preajma Primului Razboi Mondial (Marelui Razboi), atunci cand vorbesti in 2021 despre un film ori o carte de acum niste ani, trebuie avut in vedere contextul de atunci. In cazul filmelor, pe langa contextul social, politic si economic, trebuie avut in vedere si contextul cinematografic.

In plus, fiind vorba despre primul articol dintr-o serie lunga, trebuie sa spun si parerea mea despre intreaga serie, relatia mea cu ea. Caci trebuie sa spun din start: m-am apucat sa vad de la capat seria James Bond pentru ca pur si simplu nu le-am vazut pe toate. Am considerat, deci, ca voi intelege mult mai bine seria daca le voi vedea in ordine, daca le voi vedea si progresul, modul cum aceasta serie a crescut.

Ca numar nu stiu exact cate am vazut, din 26 cred am vazut vreo 9. Iar relatia mea cu ele, cu seria James Bond per ansamblu, este una ciudata, dubioasa: nu am fost niciodata fan inrait, nu am inteles pasiunea multora pentru James Bond, nu mi se face #pieleadegaina cand aud linia melodica specifica, insa recunosc ca seria per total ma intriga, nu ma lasa indiferent. Are ceva in ea mai presus de gusturile mele cinefile, care oricum se tot schimba si s-au schimbat de cand am vazut primul James Bond, drept urmare trebuie sa o inteleg.

Asadar, Dr. No este debutul serie, o serie care, putina lume stie, este o ecranizare. Partea dubioasa este alta: Dr. No este, de fapt, cartea numarul 6 din seria scria de Ian Fleming. Casino Royale, cartea numarul 1, debutul seriei, a fost ecranizata abia in 2006, fiind pelicula cu numarul 23. Puteti cauta pe Google sa va dumiriti.

Personal, nu am cautat sa CITESC James Bond, nu stiu exact cat anume a fost tradus la noi, insa in mintea mea James Bond ramane un personaj de film, nu unul literar, si vreau ca lucrurile sa ramana asa.

Revenind la Dr. No, am 3 mari probleme cu filmul:

  1. Prima problema este fix problema pe care o am cand vad un film vechi dupa ce am vazut unul actual ori cand joc un joc mai vechi dupa ce am jucat unul nou-nout: simt ca ma intorc in timp, simt ca regresez. Poate din acest motiv stau atat de prost la capitolul filme vechi: sunt prea atasat de tehnologia actuala si parca nu vreau sa ma intorc in timp atat de mult.
  2. Nu eram nascut in 1962, pentru mine este istorie, drept urmare nu pot spune cat de bine este reliefata atmosfera acelor ani. In plus, acei ani pentru mine nu inseamna nimic. Anii 90, de exemplu, inseamna cu totul altceva, sunt ani pe care i-am trait, pe care i-am savurat, inseamna cu totul altceva pentru mine.
  3. In multe momente am simtit ca vad un spectacol de teatru si nu un film: scenele de bataie nu erau deloc realiste, probabil din cauza tehnicii din acel moment, astfel incat la un moment dat, timp de cateva secunde, James Bond era palmuit in loc sa fie batut de-a dreptul, cu pumnii, de catre 2 adversari altfel extrem de porniti impotriva lui. Scenele de bataie, asa putine cum sunt, imi pareau dintr-un spectacol de teatru: eu trebuia sa-mi imaginez ca acolo are loc o bataie.

Un film fake, asa cum mi s-au parut cam toate din seria James Bond. Adica atunci era fake pentru cum se bateau, ulterior au ajuns fake urmaririle si toate chestiile total nerealiste pe care le-ati vazut ori le veti vedea.

Nefiind atat de familiarizat cu cinematografia de atunci, cu tehnica cinematografica din 1962, nu pot spune cum statea acest Dr. No in comparatie cu alte filme. La fel, nu pot spune nimic despre atmosfera acelor ani. Sa spuna cei care i-au trait.

Despre contextul istoric si politic nu are rost sa va spun. Vreau doar sa subliniez un lucru fundamental, nu vi-l explic, doar vi-l semnalez: cautati pe Google si prin cartile de geopolitica despre China acelei perioade. Ce rol juca China, cu cine era ea, cu URSS sau cu SUA, in acea perioada? Dupa ce veti intelege rolul Chinei in peisajul geopolitic mondial veti intelege mai bine personajul Dr. No.

Actiunea din Dr. No se petrece in Jamaica (partea importanta, zic), iar personajul Dr. No este un misterios om de stiinta care cumparase o insula unde nu avea acces nimeni. Ce experimente facea el, de ce ajunge James Bond acolo si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Eu va mai spun doar 2 lucruri:

  1. Sean Connery nu face deloc un rol exceptional. Nu stiu cu cine ar trebui sa-l compar, ce interpretari au mai fost in acel an, insa mie mi s-a parut mult prea … teatral. Gesturi mult prea largi, tendinta de a se uita in camera, de a vorbi cu spectatorul in prea multe ocazii … Unii il considera cel mai bun James Bond. Eu inca astept sa vad urmatoarele filme.
  2. Multe serii de filme incep in forta. Dupa ani de zile, primul film al seriei tot pare excelent. Fie e ceva ce-mi scapa mie, fie aceasta serie a devenit celebra datorita altor filme si nu datorita acestui prim film.

Per total, ati ghicit: in 2021 nu mi-a placut filmul Dr. No din 1962. Inseamna ca n-am gusturi cinefile fine? Merit linsat? Lapidat?

Dr. No, ca de altfel intreaga serie James Bond, poate fi vazut IN ACEST MOMENT pe HBO GO. Peste cateva luni ori cativa ani lucrul acesta se poate schimba. Eu vorbesc strict de momentul scrierii acestui articol.

RaspundE-MI-L

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.