Dublu

Dublu

Poster DUBLU

Introducere Dublu

 

La acest film am plecat cu o mare prejudecata: este un film romanesc ce n-a fost inclus in selectia ZIlele filmului Romanesc la TIFF 2016. Prin urmare aveam impresia ca va fi mai slab decat filmele vazute la TIFF 2016.

Am pus aceasta intrebare Adei Solomon, producatoarea acestui film, ea dand un raspuns corect si diplomatic: s-a facut o selectie, fiecare om are gusturile sale, au fost preferate alte filme. Sa vedem in continuare daca temerile mele au fost sau nu intemeiate 🙂

Puncte de Interes DUBLU

  • O distributie ofertanta, cu Bogdan Dumitrache (in rol principal), Maria Dinulescu, Dorian Boguta si Corina Moise.
  • Regia este semnata de Catrinel Danaita, o regizoare aflata la debutul ei in lungmetraj.
  • Pana acum a bifat un singur festival, la Karlovy Vary, insa promite sa mai poposeasca si prin alte parti.
  • Durata este de 101 minute, mai mult decat o comedie usoara, insa mai putin decat multe filme romanesti.

Dublu

Puncte tari Dublu

  • O chestie care mi-a placut enorm si pe care am dezvoltat-o pe blogul Angelei este scena in care personajul principal arunca cu telefonul in apa. Am vazut scena asta de multe ori in comedii, insa niciodata ea n-a avut urmari negative. Dimpotriva, personajul principal se simtea mai liber, telefonul parand a fi un balast de care el a scapat. Aici scena este deosebit de importanta pentru desfasurarea ulterioara a filmului si, sincer, mi-a placut enorm. E o idee misto, acum fiind prima oara cand o vad dezvoltata cu adevarat.
  • O scena misto este cea cu corbul. E clar, este un simbol, dupa aparitia corbului urmand a se intampla lucruri rele. Scene asemanatoare sunt si cu paianjenul ori gandacul. Scena cu corbul este, insa, foarte autentica. Am intrebat la conferinta de presa de la final cum a fost filmata, la care regizoarea a povestit ca fix la ultima dubla corbul s-a asezat pe masina, a stat acolo ce a stat si apoi si-a luat zborul. Oricum, este iarasi un element pe care il vedem rar spre deloc in filmele romanesti.

Filmul Dublu George

  • Un personaj principal extrem de misto. Despre el este, de fapt, filmul. E foarte bine construit, fiecare dintre noi ne regasim, intr-o oarecare masura, in acest personaj. Si, bonus, este si foarte bine interpretat, parand a fi construit pentru Bogdan Dumitrache.

Dublu POSTER

Puncte slabe Dublu

Voi semnala doua puncte slabe, desi ambele, privite din alt unghi, pot fi considerate de unii drept puncte tari. Asadar:

  • Filmul este construit destul de ciudat: nu pare a avea nici introducere, nici element declansator, nici punct culminant, nici deznodamant. Este un personaj, George (interpretat de Bogdan Dumitrache), care este la fel pe tot parcursul filmului. Actiunile sale sunt toate la fel de importante, neputand fi vorba de vreun punct culminant. Iar faptul ca personajul ramane la fel m-a dus cu gandul la un meci de fotbal incheiat cu 0-0. Fix despre asta am vorbit in ultimul meu vlog 🙂
  • Personajul principal o fi el bine construit si realist, inteleg ca empatizam toti cu el, dar celelalte personaje sunt parca prea normale. Realismul filmului are de suferit. Sa va explic: George este aerian, nu stie ce vrea, promite diverse chestii pe care stie ca nu le poate indeplini, insa TOTI ceilalti (subliniez: TOTI ceilalti) sunt realisti, cu capul pe umeri. Oare in viata de zi cu zi chiar asa sunt oamenii, precum oile: o turma de oi albe si una neagra? Nuantele de gri chiar lipsesc cu desavarsire in acest film.

Opinie Dublu

Per total, filmul Dublu mi-a placut. Mi-ar fi placut sa fie mai conflictual si, cumva, filmul sa schimbe personajul principal macar in proportie de 10%. Poate data viitoare 🙂

Filmul Dublu intra de azi, 17 iunie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de MicroFilm. Salutari CINEMILE tuturor!

ps: Ti-a placut articolul despre filmul Dublu? Daca da, ii vei da share? Despre problema share-ului la articole am vorbit intr-un clip pe al meu vlog (cel de mai sus). Daca iti place vlogul meu in general, te poti abona, ceea ce te invit sa faci. Legat de acest disclaimer, am decis ca o perioada de timp sa inchei TOATE articolele de pe TOATE blogurile mele astfel.

RaspundE-MI-L

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.