Exorcistul Papei – The Pope’s Exorcist

Spun din start: Exorcistul Papei – The Pope’s Exorcist este o combinatie intre film conspirationist de Dan Brown, horror, thriller si drama. Este inspirat din fapte reale, asa ca isi permite luxul sa amestece adevarul cu minciuni si cu lucruri absolut necesare unui film astfel incat rezultatul final este … al dracului de incert. Caci da, cel necurat e clar ca si-a bagat coada.

Sa va zic partea reala: Exorcistul Papei – The Pope’s Exorcist pe nume Gabriele Amorth a existat. A murit in 2016 la 91 de ani. Este un personaj absolut delicios. Fabulos. Un adevarat personaj de film.

Modul in care a fost el pus pe ecran mi s-a parut usor caricaturizat. Parodiat. Va las pe voi sa va convingeti de ce.

Dupa cum ati citit pe unul dintre link-urile de mai sus, Exorcistul Papei – The Pope’s Exorcist a avut peste 100.000 de exorcizari. Filmul ne arata doar una dintre ele, teoretic cea mai grea. Este vorba de o abatie, manastire izolata, din San Sebastian. Acea abatie ascundea secrete teribile, asa ca Exorcistul Papei – The Pope’s Exorcist nu trebuie doar sa scoata un demon important dintr-un copil (evident, demonii intra in persoanele inocente), ci si sa descopere secretele intunecate de acolo.

Un mic hint va dau: pentru a scoate demonul din cineva trebuie sa stii numele demonului. Asa ca, printre altele, parintele Gabriele trebuie sa AFLE numele acestui demon puternic.

Vi se pare un sinopsis ofertant? Eu va voi spune in continuare 3 lucruri importante despre acest nou Exorcistul Papei – The Pope’s Exorcist:

  1. Cum ziceam la inceput, nu este horror 100%. Singurul element de horror este ritualul exorcizarii, cu tot ce implica acesta. Altfel, nu te sperie deloc, nu are demoni care apar brusc in cadru, nu are nimic care sa te bage in scaun. Eu l-as catalogat mai degraba thriller cu accente horror. Sta bine si pe parea conspirationista, iarasi Vaticanul a ascuns un secret timp de sute de ani. Evident, va las pe voi sa-l descoperiti. Iar pe partea de thriller, de suspans, sta excelent: te tine in priza tot filmul. Nu ai timp sa respiri.
  2. Russell Crowe este cel care-l interpreteaza pe Parintele Gabriele si o face excelent. Nu pe el il acuz pentru caricaturizarea excesiva a exorcistului. El isi duce la bun sfarsit rolul pe care altcineva i l-a scris. Insa are marea calitate de a fi extrem de credibil. Seamana cu un exorcist. Seamana cu un preot care se ocupa cu asa ceva. Din pacate, nu inteleg de ce un astfel de preot ar lua in deradere munca pe care o practica. Partea aceea umoristica, delicioasa pentru unii, mi se pare absurda. Complet ilogica. Parca ar face parte din alt film.
  3. Pe partea de logica sta excelent. Multe filme de groaza patimesc prin faptul ca nu par deloc realiste. Regizorii exagereaza atat de mult incat, desi se bazeaza pe fapte reale, reusesc sa convinga publicul spectator ca este … doar un film. In acest caz, regizorul Julius Avery a parut ca vrea sa ne convinga de contrariu: ca totul e real. In afara de intriga tip Dan Brown, care si ea vrea sa para foarte veridica, totul pare realist. Si poate asta ii sperie pe multi …

Per total, Exorcistul Papei – The Pope’s Exorcist este un excelent thriller conspirationist cu elemente horror. Nu m-a speriat, dar nici nu m-a lasat indiferent. Nu stiu daca va avea continuari, lasa o portita deschisa, si nici nu stiu daca imi doresc sa aiba.

Exorcistul Papei – The Pope’s Exorcist intra in cinematografe din 7 aprilie 2023, fiind distribuit in Romania de InterComFilm.

ps: Exorcistul Papei – The Pope’s Exorcist a fost criticat pentru ca il arata intr-un mod dubios pe Papa Ioan Paul al II-lea. Dubios adica deopotriva nerealist, ilogic si incert. Intr-adevar, personajul nu are nicio legatura cu celebrul Papa, desi conform anului el ar trebui sa fie. Cumva, regizorul a considerat ca trebuie sa puna acolo un papa oarecare, care intamplator se afla pe tronul papal in acea perioada (1987). Nu-i pronunta numele, deci asocierea cu Papa Ioan Paul al II-lea o fac doar cei care stiu istorie si care au pretentii (mult prea mari?) de realism. 

. Niciun comentariu la Exorcistul Papei – The Pope’s Exorcist. Categories: 2023. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.