O dimineata minunata – Un beau matin

O dimineata minunata – Un beau matin este un film de arta (film de festival), o raritate in peisajul cinematografic autohton. Povestea este relativ simpla, insa farmecul acestui film rezulta exact din aceasta simplitate: Sandra este o tanara mama nevoita sa-si creasca singura fiica. Pe langa aceasta dificultate, a mai aparut o problema: boala degenerativa a tatalui Sandrei, boala din cauza careia ea este nevoita sa-l interneze pe acesta intr-un camin de batrani. In plus, in viata Sandrei mai apare si un amic foarte bun cu care pierduse legatura.

Nu sunt familiarizat prea mult cu cinematografia europeana, pentru mine aceste filme sunt doar o gura de oxigen, doar o pauza intre filmele americane si romanesti, pe care le urmaresc foarte des.

E drept, nu am putut empatiza la maximum cu personajul principal, cu Sandra, caci nu sunt parinte, deci nu pot intelege pe deplin acele sentimente. Nu pot intelege acea latura, imaginatia mea are limite, insa pot intelege partea legata de boala degenerativa. Sunt usor de impresionat atunci cand este vorba de suferinte fizice: nu doar ca am intalnit la apropiati, la rude, dar este ceva de care ma pot lovi in viitor. Ceva ce SIMT ca m-ar putea afecta, ca MA va afecta, mai devreme sau mai tarziu.

Am retinut un lucru legat de tatal Sandrei: el fusese profesor de filosofie, asa ca unul dintre lucrurile care se discutau enorm era ce vor face cu cartile lui. Pana la urma le-au dat unor fosti studenti de-ai lui, dar altceva mi-a ramas in minte: cuvintele Sandrei. Ea a spus ca acele carti sunt mai reprezentative pentru cine a fost tatal ei decat este el acum. El ramasese „o carcasa goala”, cartile acelea spuneau mult mai multe despre el.

Excelenta observatie. Ocazie cu care mi-am amintit de discutia pe care o tot am cu diversi prieteni legata de carti. Mai nou, este la moda minimalismul, adica sa nu mai ai carti fizice prin casa. Ocupa loc, sunt un magnet de praf (expresia nu-mi apartine) si, cel mai grav, sunt greu de carat (valabil la oamenii care se tot muta, din chirie in chirie). Personal, sunt adeptul contrariului, imi displac profund casele goale. Chiar i-am facut observatie unei amice care se filma intr-un living imens gol. Eu ma duceam cu gandul la casele din filmele de groaza, casele bantuite, nelocuite, pline de spirite rele.

Cica nu sunt modern, traiesc in trecut. Asa o fi. Insa chiar nu inteleg de ce si-ar dori cineva sa locuiasca intr-o casa goala. O casa goala este, pentru mine, o casa seaca, rece, lipsita de personalitate. Caci da, personalitatea unui om este reliefata si de cartile din biblioteca lui.

Am urmarit cu atentie sporita acel plan narativ si am mai evidentiat ceva: cum il vedeau fostii sai studenti. Imaginea pe care acestia o aveau despre el. Nu stiu de ce, dar indiferent cate lucruri bune vedeam pe ecran, cata bucurie, eu tot la batranul profesor, acum doar o umbra, doar o „carcasa goala”, ma gandeam.

Nu vorbesc nici despre al treilea plan narativ, reintalnirea cu acel fost prieten, amic din copilarie. Va las sa o descoperiti singuri.

Insa simt nevoia sa va povestesc si aici ceva ce am povestit pe Facebook. O asociere aparent ciudata pe care am facut-o cu John Wick 4. Ideea e ca eu am vazut acest O dimineata minunata – Un beau matin la o zi dupa ce vazusem John Wick 4. Actiunea ambelor filme se desfasoara (si) in Paris. Asa ca atunci cand am vazut-o pe Sandra urcand treptele de la Sacre Coeur in scena finala a filmului, mi-am adus aminte ca tot acolo se termina si John Wick 4, asa ca gandeam cum ar fi ca acolo Sandra sa-l gaseasca pe John Wick ori pe una dintre victimele sale. Sunt universuri diferite, evident, dar aceste universuri coexista in mintea mea. Evident, nu doar intr-a mea.

Mergeti sa vedeti O dimineata minunata – Un beau matin LA CINEMA, sa va bucurati pe de-a-ntregul de SIMPLITATEA acestei povesti. Eu l-am vazut la Cinema Elvira Popescu, nu este in mod cert un film de mall, ar fi chiar enervant, absurd, sa auzi sunet de popcorn in timpul lui, insa ruleaza si in unele mall-uri, asa ca asocierea nu este deloc imposibila. 

O dimineata minunata – Un beau matin a intrat in cinematografe in data de 31 martie 2023, fiind distribuit in Romania de Voodoo Films.

. Niciun comentariu la O dimineata minunata – Un beau matin. Categories: 2022, 2023. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.