Familie de-a gata – Instant family

Zic din start: Familie de-a gata – Instant family este o drama, NICIDECUM O COMEDIE, care, insa mi-a placut. Mai mult ca mesaj, mai mult pentru cum pune problema. Cinematografic, in multe privinte lasa de dorit. Nu este film de Oscar, dar nici nu-si propune asta.

Povestea este simpla: Pete si Ellie decid sa-si extinda familia, asa ca decid sa adopte un copil. In loc de unul, decid sa adopte 3 copii: o adolescenta de 15 ani impreuna cu fratele si sora ei mai mica. Problemele apar la tot pasul, ramane voi sa descoperiti care sunt acelea si cum reusesc cei 2 sa le rezolve.

Acum, ca sa fiu negativist, voi incepe cu problemele acestui film, care sunt, din punctul meu de vedere, in numar de 3:

  • Nu ni se explica nicicum de ce ei 2 adopta un copil. De ce nu au facut unul? De ce brusc adoptia? Da, e o intreaga dezbatere: sunt atatia copii abandonati incat ai face un bine mult mai mare umanitatii daca ai adopta 2 astfel de copii decat daca ai da tu nastere unora. E drept, unii nu cred teoria asta, considerand ca cel mai mult tii la copilul tau, la SANGE DIN SANGELE TAU. Intreaga dezbatere este interesanta, utila, pacat, insa, ca in acest film este complet EVITATA!
  • Toate problemele par a se rezolva deseori DE LA SINE. Rezolvarea pica de undeva din cer. Lucru contra-productiv daca ne gandim la partea moralizatoare a filmului: asteapta sa-ti pice din cer rezolvarea, asa cum le-a picat lor.
  • Filmul se concentreaza prea mult pe parinti, personajele principale, si prea putin pe copii. Voiam sa vad CUM relationeaza fata cea mare cu colegii ei de clasa, cum se comporta cei mici la cresa si gradinita. Nu vedem decat cum sunt dusi acolo si cum sunt luati de acolo. De ce ni se ascund aceste informatii, dupa mine esentiale?

Totusi, desi filmul are defecte efecte (mai sunt MULTE altele, in afara de cele 3 de mai sus), are si o gramada de calitati. Mi-a placut cum este pusa problema. Mi-as dori sa fie vazut de catre cei care considera ca intai faci copiii, apoi vezi tu cum ii cresti. Mi-ar placea sa stiu ca este vazut de catre cei care considera ca oricine poate fi parinte, ca e usoara aceasta meserie si ca toata lumea ar trebui sa faca macar un copil.

Mi-as dori ca acest film sa fie discutat in scoli, in licee, in facultati, cu precadere in cele de psihologie si pedagogie.

Mi-as dori ca Familie de-a gata – Instant family sa fie receptat corect. Mi-as dori ca spectatorii sa se duca la el in cunostinta de cauza: nu este o comedie la care razi cu gura pana la urechi, ci este o drama care ar trebui sa te puna pe ganduri. Care ar trebui sa te faca sa-ti pui niste intrebari.

O drama nu foarte bine realizata, cu multe lipsuri, un film care putea fi facut MULT mai bine. Dar, cumva, aceste imperfectiuni fac parte din farmecul acestui film: niste parinti imperfecti, care nu stiu pe ce lume sunt si care iau decizii dubioase, deloc argumentate, deloc logice, sunt interpretati de niste actori imperfecti, intr-un film deloc perfect. Privind imaginea de ansamblu, lucrurile capata un cu totul alt sens. Da, totul are sens daca stai sa te gandesti.

Da, mie mi-a placut Familie de-a gata – Instant family. Sunt surprins de mine ca mi-a placut, ca am empatizat cu copii, ca eram gata sa lacrimez putin in vreo 3 randuri. Nu, filmul asta nu m-a facut sa-mi schimb parerea vizavi de copii si de cat de bun parinte as fi. Dimpotriva chiar: mi-a intarit parerea ca nu toata lumea ar trebui sa fie parinte. Cu mine-n frunte. Exact cum, nu demult, am zis asta vizavi de carnetul de conducere.

Mergeti sa vedeti Familie de-a gata – Instant family pentru ce are el de spus, nu pentru ca va veti distra la el. Pentru ce spune, dar si pentru ce NU spune, dar lasa sa se inteleaga. Si ignorati pe cat posibil corectitudinea politica: raman la parerea ca acel cuplu gay care adopta copii si care, cumva, este adus in prim-plan la fiecare reuniune este o propaganda pro-gay mult prea agasanta. Eu am putut face abstractie de ea, va sfatuiesc si pe voi sa faceti acelasi lucru.

Familie de-a gata – Instant family intra in cinematografe din 18 ianuarie, fiind distribuit in Romania de RoImage.

PS: O alta problema a filmului Familie de-a gata este TRAILERUL. Pe langa faptul ca toate fazele amuzante sunt acolo, da impresia unei comedii usoare. Trailer inselator, aduce la cinema publicul gresit.

One thought on “Familie de-a gata – Instant family”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.