Favorita este un film de epoca al zilelor noastre

Dupa ce am iesit de la Favorita extrem de incantat, mi-am pus singur o intrebare: care este punctul FORTE al acestui film? Prin ce exceleaza el? Ce anume m-a incantat cel mai mult?

M-a incantat regia nebunului de Yorgos Lanthimos? M-au incantat cadrele si unghiurile de filmare, extrem de … non-conformiste? Sa ne intelegem: vorbim despre regizorul dubioaselor filme The Lobster (Homarul) si The Killing of a Sacred Deer / Uciderea cerbului sacru. Lobster inca mi-a ramas in minte drept unul dintre cele mai … fucked-up filme vazute vreodata (as traduce fucked up prin DUBIOS, dar mi-e teama ca termenul englez este mult mai cuprinzator, mult sugestiv). Si da, m-au incantat, te dau pe spate chiar daca nu esti specialist, nu esti cunoscator al fenomenului.

M-au incantat cele 3 actrite din rolurile principale (indiferent cum considera criticii, pentru mine toate cele 3 sunt roluri principale)? Dupa mine, toate 3 au fost exceptionale, chiar daca unii prefera s-o scoata in evidenta doar pe Emma Stone.

M-a incantat povestea? Bineinteles ca m-a incantat si ea. Un triunghi amoros-politic extrem de dubios. O regina, Anne, extrem de bolnava si extrem de dificila, care isi lasa regatul pe mainile lui Lady Sarah. Care Lady Sarah isi aduce o verisoara destul de indepartata ca servitoare, pe Abigail. Aceasta din urma, profitand de faptul ca Lady Sarah era prea ocupata sa conduca regatul, sa se ocupe de treburile militare si politice, petrece din ce in ce mai mult timp cu Regina, urmarind si avantaje personale din asta. Pe care le obtine, chiar daca asta presupune sa calce pe cadavru. La figurat si aproape la propriu.

M-a incantat muzica? Si ea excelenta, bineinteles ca m-a incantat.

M-a incantat si umorul, unul britanic autentic.

Este ceva ce nu m-a incantat? Este ceva ce m-a dezamagit? In mod surprinzator, NU.

Desi de obicei ma uitam foarte atent la slutirea istoriei, la cat de mult a fost ea modificata, de aceasta data m-am uitat doar de curiozitate. Partea care ma interesa cel mai mult, daca sunt adevarate relatiile sexuale dintre ele, mi s-a confirmat: nu, ele sunt o inventie pur cinematografica.

Doar ca, vedeti voi, ele FUNCTIONEAZA. Filmul are sens si cel putin aparent nu are niciun cusur.

Si, cand ma gandeam la el si la discutia despre marele sau atu, mi-am amintit de o discutie de acum cativa ani, de la un festival de teatru. Teatrul nu este deloc diferit de film, iar festivalurile de teatru cu ale lor premii nu-s deloc diferite de cele cinematografice. La acel festival de teatru, fiecare spectacol a luat cate un premiu. Fiecare a plecat acasa cu ceva. Unele premii au fost si dublate, ca na, cica au fost prea multi care meritau premiul. Ma rog, am inteles ideea, toata lumea sa fie fericita.

Doar ca m-a intrigat un lucru. A castigat intr-un final premiul pentru cel mai bun spectacol unul care nu avea nici cea mai buna regie, nici cea mai buna scenografie, nici cea mai buna interpretare masculina, nici cea mai buna interpretare feminina. Era doar cel mai bun spectacol. Eram intrigat cum de e posibil.

Filmul Favorita m-a dumirit ca SE POATE! Filmul Favorita are un singur mare ATU: FILMUL CA ATARE. Intregul. Nu stiu daca va mai lua vreun alt premiu, habar n-am daca interpretarile feminine vor lua distinct premiu, fie cea principala, fie cele secundare. Oricum, nu dau doi bani pe aceste premii, Oscar, Bafta, Berlin ori Cannes.

Spun doar ca, strict vorbind despre ACEST film, despre FAVORITA, nu are un punct forte major. El este bun PE DE-A-NTREGUL! Despre putine filme pot afirma asta. Altfel, o alta mare calitate a acestui film este ca desi actiunea lui se petrece in secolul XVIII, totul pare a se intampla in zilele noastre. Hainele personajelor nu par a fi de atunci (si se pare ca nici nu sunt), ci par a fi niste haine regale atemporale. Da, fix asta mi-a placut. Mi-a placut metafora din spatele acestor costume.

Nu, nu voi simti niciun fel de bucurie daca Favorita va castiga Oscarul, asa cum nu voi simti niciun fel de tristete daca nu o va face. Referirile la Oscar sunt, insa, relevante pentru un anumit tip de public. Lor le sunt adresate aceste randuri. Oricand, nu am apucat sa vad TOATE filmele, deci pronosticurile mele momentane sunt relative. Pana sa vad Favorita as fi zis ca preferatul meu este Bohemian Rhapsody. Acum este Favorita, daca chiar conteaza pentru cineva acest lucru.

Favorita intra in cinematografe incepand de vineri, 22 februarie, fiind distribuit in Romania de Odeon Film.

. 2 comentarii la Favorita este un film de epoca al zilelor noastre. Categories: 2019. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

2 thoughts on “Favorita este un film de epoca al zilelor noastre

  1. Emil, felicitari pentru articol, a fost o delectare sa citesc. Este un film bun, un montaj exceptional, o poveste indiscreta si apetisanta! Nu mai vorbim de jocul acyritelor, decor si costume 😊👏👏👌👌

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.