Fiica regelui din mlastina – The Marsh King’s Daughter

Fiica regelui din mlastina – The Marsh King’s Daughter este un film despre care stiam foarte putine inainte sa-l vad. Singurul lucru pe care am putut sa-l aflu, in afara sinopsisului oficial, a fost faptul ca-i vorba despre o ecranizare, cartea purtand titlul Evadarea din mlastina (aparuta in 2017 la Editura RAO).

Neavand foarte multe informatii, am inceput sa-mi dau cu presupusul. De pilda, titlul Fiica regelui din mlastina – The Marsh King’s Daughter m-a dus cu gandul la Fata din mlastina aka Acolo unde canta racii (o carte supraevaluata ecranizata mai bine decat ma asteptam). Nu scria nicaieri ar fi vreun sequel ori prequel, insa gandul meu s-a indreptat intr-acolo. Asa ca in finalul articolului voi face o mini-comparatie in acest sens.

Povestea filmului Fiica regelui din mlastina – The Marsh King’s Daughter este aparent simpla: Helena duce o viata normala alaturi de sotul si de fetita ei, insa ea ascunde un adevar cutremurator. Desi nu a avut curajul sa-i spuna asta nici macar sotului ei, ea este fata celebrului Rege al mlastinii. Acesta le-a tinut captive ani de zile in salbaticie pe ea si pe mama ei. Acum Jacob tocmai a evadat, asa ca Helena trebuie sa-si infrunte la propriu trecutul.

Despre filmul Fiica regelui din mlastina – The Marsh King’s Daughter se poate discuta mult atat din punct de vedere cinematografic, cat si din punct de vedere moral si psihologic.

Pe de-o parte, Fiica regelui din mlastina – The Marsh King’s Daughter este un film excelent construit, cu un suspans foarte bine dozat, foarte bine filmat, extrem de fotografic (are cateva peisaje absolut superbe), caruia eu i-as reprosa doar o batalie finala mult prea scurta. Nu dezvolt acest ultim subiect de teama spoilerelor, spun doar ca este un defect mult prea mic in comparatie cu calitatile certe ale filmului.

Pe de alta parte, despre Fiica regelui din mlastina – The Marsh King’s Daughter trebuie discutat si altfel. In afara de MODALITATILE prin care ne sunt transmise mesajele, trebuie sa discutam si mesajele in sine. Abuzul este deseori confundat cu fericirea, din relatiile toxice se iese foarte greu, pentru unii si mai ales unele este aproape imposibil, iar libertatea este cel de mai de pret lucru pe care-l avem. Iata 3 teme mari, importante, pe care acest film le abordeaza excelent. Nu sunt singurele. Mai este si o a patra, cea legata de familie. Vorbele personajului negativ inca-mi rasuna in cap: Intotdeauna trebuie sa-ti protejezi familia!

Nu vreau sa comentez mai mult, sa aprofundez vreuna dintre teme, ci vreau sa recititi paragraful de mai sus si sa va ganditi cat de utile sunt discutiile de mai sus pentru tineri, pentru adolescenti. Opinia mea este ca sunt foarte utile, ca adolescentii ar trebui INDEMNATI sa vada filme de genul. Ele ar trebui PROIECTATE in scoli si licee pentru ca ulterior ele sa fie discutate.

Din pacate insa, decidentii nostri, in acest caz CNC-ul, in loc sa incurajeze tinerii sa mearga sa vada acest film, i-au pus calificativul +15 („nerecomandat sub 15 ani”!). Oare de ce? Eu cred ca discutia este utila chiar si pentru un adolescent de 14 ani. As spune chiar ca discutia este cu atat mai utila cu cat este facuta mai devreme. La 20 de ani ar putea fi prea tarziu.

In final imi permit sa revin la comparatia facuta la inceputul articolului. Initial, ma gandeam ca iarasi voi vedea un film mediocru legat de mlastina si spuneam in gluma ca poate voi ajunge la concluzia ca din 2 filme mediocre ar putea iesi unul decent. La iesirea din sala, dupa ce am fost extrem de incantat de Fiica regelui din mlastina – The Marsh King’s Daughter, mi-am dat seama de un alt lucru: de fapt, si Acolo unde canta racii ar fi fost un film la fel de bun daca ar fi fost thriller asumat.

In aceasta comparatie dintre filme, Fiica regelui din mlastina – The Marsh King’s Daughter castiga si pentru ca peisajele sale sunt mai vii, mai FRUMOASE, mai placute privirii. Mlastina nu trebuie sa fie neaparat ceva murdar, ceva urat, ceva dezgustator.

Cand au loc crime si violente, este absurd sa nu-ti asumi faptul ca faci un thriller, este absurd sa nu mizezi pe suspans. Este ca si cum ai intoarce spatele atunci cand vezi violenta in jurul tau.

Fix d-asta Fiica regelui din mlastina – The Marsh King’s Daughter este atat de bun: pentru ca este un thriller asumat, gandit ca atare. Este un film excelent, pe care il recomand din extrem de multe motive. In sens contrar, nu pare a avea contraindicatii, nici macar de varsta. Ignorati ce zic comunistii de la CNC si mergeti la acest film chiar si cu copiii de 14 ori chiar de 12 ani. Discutiile de dupa vor fi extrem de utile si productive. Imi veti multumi dupa.

Fiica regelui din mlastina – The Marsh King’s Daughter intra in cinematografe de vineri 3 noiembrie 2023, fiind distribuit in Romania de IntercomFilm.

. Niciun comentariu la Fiica regelui din mlastina – The Marsh King’s Daughter. Categories: 2023. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.