A brighter tomorrow (Il sol dell’avvenire) – Les Films de Cannes a Bucarest 2023

A brighter tomorrow este un film in film, povestire in rama era termenul pe care l-am invatat in scoala la limba si literatura romana. Din pacate sau din fericire, povestirea secundara mi se pare mai interesanta, mai relevanta, decat prima. Imediat va explic.

Asadar, avem povestea lui Giovanni, un regizor italian faimos candva, care acum are mari problema de adaptare in noua lume. El lucreaza la noul sau film, unul politic, insa in jurul sau totul se destrama: coproducatorul sau este in pragul falimentului, casnicia sa este aproape de final, iar schimbarile din industria cinematografica nu-l incanta deloc. Cum se va descurca el si cum se termina totul?

Acum, sa va explic ce spuneam in primul paragraf: filmul la care Giovanni lucra era despre impactul pe care Invazia URSS din Ungaria (din 1956) l-a avut asupra Partidului Comunist Italian. Pe scurt de tot: in timpul invaziei, o trupa de circ din Ungaria era in vizita in Italia. Venind dintr-o tara comunista, a fost primita de o filiala a partidului comunist. Venisera pe o filiera comunista. Insa comunistii italieni trebuiau sa ia o decizie foarte importanta: sa fie solidari cu poporul maghiar sau sa fie de acord cu invazia sovietica? Ce ar fi trebuit sa faca niste comunisti, cu care comunisti „sa tina”?

Ideea este ca mie mi-ar fi placut un film de sine statator pe acest subiect. Subiectul este PENTRU MINE mult mai relevant decat starea actuala a cinematografiei. Pe mine nu ma incanta (si nu m-au incantat niciodata) asa numitele „movies about movies”. Eu ma uit la filme pentru ca acestea sa ma ajute in vreun fel. Cum ma ajuta filmele care vorbesc despre cat de greu este sa faci un film?

Subiectul Ungaria 1956 este, pentru un cetatean al unei tari aflate pana nu demult sub papucul sovietic, un subiect extrem de interesant si actual. Este cu atat mai interesant daca este facut dintr-o perspectiva exterioara, straina, in acest caz italiana.

Pentru unul ca mine, un film despre cum vedeau comunistii din alte tari Romania lui Ceausescu mi s-ar parea extrem de interesant. Fascinant de-a dreptul. Mai ales momentul la care istoricii nostri tin atat de mult intitulat „Primavara de la Praga”.

Revenind la A brighter tomorrow (Il sol dell’avvenire), nu pot sa nu subliniez alegerea regizorului Nanni Moretti de a se pune pe el insusi in rolul regizorului Giovanni. Nu ca ar fi primul film regizat de el in care si joaca. De altfel, sunt mai putine filmele regizate de el in care nu joaca decat cele in care joaca. Pentru a fi mai exact, am identificat unul singur. Insa va las pe voi sa cautati singuri.

A brighter tomorrow (Il sol dell’avvenire) este un film foarte bun. Sa nu intelegeti gresit ce am spus mai sus. Nu ma intereseaza subiectul, insa filmul este EXTREM de bine construit, EXTREM de bine regizat si interpretat. Giovanni este un PERSONAJ care merita toata atentia. Eu pot aprecia in mod obiectiv chiar si filmele al caror subiect nu ma intereseaza ori chiar filmele cu care nu rezonez din punct de vedere ideologic. Un film bun este bun chiar si cand promoveaza valori gresite. Ori cand este un film despre … nimic.

A brighter tomorrow (Il sol dell’avvenire) este totodata un film foarte amuzant, o comedie italiana buna la care razi cu gura pana la urechi. Nu neg, multi asa o vor considera, multi vor vedea doar stratul de deasupra. Vor rade si se vor bucura de film, fara sa se gandeasca la mesajele pe care acesta le transmite. Vor privi superficial filmul, lucru pentru care NU ii condamn deloc. Dar deloc.

A brighter tomorrow (Il sol dell’avvenire) va fi adus oficiala in Romania de Independenta Film, urmand a intra in cinematografele patriei din 2 februarie 2024. Probabil ca atunci va fi mai citit decat acum, pe 1 noiembrie 2023, cand este el scris.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.