Film vs carte: top 5 ecranizari mai bune decat cartea
In duelul film vs carte, a doua invinge cam in 95% dintre cazuri. Ma rog, e dificil de cuantificat cu exactitate procentul, caci sunt multe variabile de luat in calcul. Pana sa va exemplific, sa va spun care este al meu top 5 ecranizari mai bune decat cartea, vreau sa subliniez 5 lucruri legate de ecranizari:
Filmul inseamna imagine
Indiferent ca vorbim despre o imagine alb-negru ori despre una color, filmul inseamna imagine. Sunt carti foarte descriptive, usor de ecranizat, care, insa, arata mult mai bine pe ecran (de preferat unul mare, foarte mare). Cartea are limitele sale in aceasta privinta.
Filmul are sunet
M-as putea referi la muzica, dar nu este vorba DOAR despre ea. Ganditi-va la un film de actiune: in loc sa AUZITI impuscaturile ori exploziile, voi doar vi le imaginati. Va inchipuiti cum ar trebui sa sune. Ceea ce nu e chiar tot aia.
Iar legat de muzica, incercati sa va ganditi la cateva filme la care ati fost cuceriti de coloana sonora. Imaginati-va apoi ce parere ati avea despre aceste filme daca NU ar avea coloana sonora.
Actorii insufletesc personajele
Personajele din carti imi par uneori niste inchipuiri, niste lucruri abstracte care ar putea fi candva reale, insufletite. Ele sunt insufletite de actorii care le interpreteaza in ecranizari.
Uneori actorii sunt prost alesi, drept urmare nu-i asociezi cu personajul, alteori, insa, un actor pare atat de bine ales incat ulterior il vei asocia de fiecare data cu acel personaj. Nu dau acum exemple, acelea vin la finalul articolului.
Ecranizarile transpun uneori actiunea in zilele noastre
Adaptarea unei carti presupune uneori aducerea ei in timpurile noastre. Am scris despre asta pe Cinefilia. Aici vreau doar sa detaliez un pic acest aspect.
Ideea este ce preferi tu, ca spectator? Preferi un Gatsby din anii 20 ai secolului trecut (trebuie facuta precizarea), asa cum arata ecranizarea din anii 70, sau un Gatsby atemporal, cu o actiune ce se poate petrece oricand, si acum si peste 30 de ani?
Uneori o poti da in bara cu aceasta adaptare, alteori iti iese de minune.
Filmele repara uneori greselile cartilor, de exemplul finalul
Ca sa intelegeti la ce ma refer, voi da exemplul filmului romanesc Toate Panzele sus, care este unul dintre cele 5. Cu scuzele anticipate pentru spoiler, trebuie sa va spun cum difera finalul in acest caz: in film, Anton Lupan si cu prietenul sau francez SE INTALNESC, fiind vorba de un final comun extrem de dinamic, in timp ce in carte ei se cauta. Daca ma intrebati pe mine, cartea are un final care m-a dezamagit, in timp ce filmul are un final mult mai bun, mai dinamic, mai VIU. Putem gasi si alte exemple in care filmul repara unele chestii din carte.
Acum, sa vedem top 5 ecranizari mai bune decat cartea:
Toate Panzele Sus
Am vorbit mai sus (se repeta cuvantul, stiu) despre final, insa nu doar datorita lui consider filmul ca fiind mai bun. Este vorba si de actori, dar este vorba si de ideea in sine: o poveste de aventuri se vede mai bine in film. In carte iti IMAGINEZI, in film chiar vezi. Altfel, o distributie de exceptie, cu care nu prea poti s-o dai in bara.
Si nu, nu am inceput cu acest film pentru ca e cel mai bun exemplu, nici macar pentru ca e singurul film romanesc din lista, ci pentru ca-l dadusem exemplu mai sus. Ordinea este, deci, aleatoare.
Seria Nasul
Am vorbit atat de povestile de actiune, cat si de meritul actorilor. Aici cele 2 se imbina, sa nu mai zic de coloana sonora superba. Am scris despre cartile Nasul (o carte mare, sparta in 2) pe blogul de carte, filmele vreau sa le revad. Le-am vazut pana acum de 3 ori. DOAR de 3 ori.
Ideea e simpla: filmele-s de Oscar, cartea/cartile nu este/sunt de Nobel. E simplu. O carte FOARTE BUNA a fost ecranizata GENIAL. A prins efectiv viata. Da, cartea e buna ca documentare, dar filmul e absolut divin.
Zorba Grecul
Cartea Zorba Grecul (Alexis Sorbas) este geniala, filmul este si el genial. De ce aleg, totusi, filmul? Din fix 2 motive: muzica si Anthony Quinn. Iar cand zic MUZICA ma refer inclusiv la SUNETUL marii: caci marea are o MUZICALITATE PROPRIE. Da da, fix asa.
Cartea, recunosc, e mai profunda, mai filosofica. Se parcurge greu, dupa fiecare 10 pagini simteam nevoia sa iau o pauza, sa pot digera ce am citit. Filmul, insa, merge snur. E aproape PERFECT.
Prima carte din seria Hunger Games
Seria Hunger Games (Jocurile Foamei) este una foarte draga mie. Urmeaza sa apara un prequel al ei, pe care abia-l astept. Trebuie sa va zic, insa, care-i baiul seriei de carti si de ce am ales in special prima carte.
Intai si intai, primul film are, din punct de vedere cinematografic, cele mai multe defecte. Nu intamplator s-a schimbat regizorul ulterior. Doar ca pentru mine acel film are doua mari calitati: m-a tinut in priza de la un capat la altul si m-a facut curios.
De ce cartea ii este inferioara? Pai primul si cel mai important motiv, valabil pentru toata seria: cartile sunt narate la persoana I. Katniss este naratorul – personaj. Dupa mine, chestia asta anuleaza orice fel de suspans. Stii din start ca ea va supravietui. Daca ea iti POVESTESTE o intamplare, e clar ca ea a supravietuit ei. Parca-ti aminteste de fiecare data ca a scapat.
Acum, de ce am zis musai prima carte? Pai dintr-un motiv simplu: acolo, in arena, era relevant cine supravietuieste. Acolo, cand era ea impotriva celorlalti (24 de concurenti in total), suspansul trebuia sa fie maxim. Si nu e.
In volumele 2 si 3, unde latura politica predomina partea de actiune si de suspans, cartile sunt mai bune. Sunt explicate mai bine lucrurile.
Insa vorbind strict de prima parte, filmul este mai bun. Imi permit sa spun chiar ca-i mult peste carte.
Nu mai spun ca la asta contribuie si ceilalti factori: partea vizuala, actrita (Jennifer Lawrence), partea auditiva (acolo, in padure, cand auzi sunete, care nu stii de unde vin, de la cine) … Este o poveste care este mai bine redata ca film si nu in scris. Nu e neaparat vina autoarei.
Cele 13 motive (13 reasons why)
Despre primul sezon al serialului am scris pe acest blog, despre cartea Cele treisprezece motive am scris pe blogul de carte. Din capul locului spun: filmul este dezvoltarea cartii. Nu ca repara micile defecte, cum spuneam despre Toate Panzele Sus, ci e cu totul alta poveste. Una mult mai complexa, mai dinamica, mai profunda.
Nu ma pronunt asupra urmatoarelor sezoane din 2 motive: cartea este echivalentul primului sezon; in plus, nu am putut urmari decat 2 episoade. M-au plictisit de moarte, dar poate n-aveam eu starea necesara.
Oricum, este un exemplu clar, elocvent, de film mai bun decat cartea.
Din acest top am exclus intentionat urmatoarele 3 categorii de filme:
- Adaptarile libere, cele care transpun actiunea in zilele noastre. De pilda, Sunt o baba comunista, scrisa in 2007, a fost adaptata liber in 2013. Desi prefer cartea, fiind vorba despre diferente atat de mari, e mai bine sa evit astfel de exemple. La fel cum este de evitat exemplificarea seriei Labirintul, unde de la un punct incolo filmele sunt cu totul si cu totul altceva.
- Filmele cu super-eroi, ecranizarea, in fapt, a unor benzi desenate. Motivul e simplu: MIE nu-mi plac benzile desenate. Drept urmare, as fi fost mult prea subiectiv si as fi pus, de-a valma, cam toate filmele Marvel si DC Comics. Ceea ce ar fi fost absurd. Da, prefer oricand sa vad un Avengers de 3 ore decat sa citesc benzi desenate. Dar nu inseamna ca alegerea mea e corecta sau gresita. E doar chestie de gust.
- Am exclus, de asemenea, asa numitele „suport-book-uri”. Pe scurt: a fost facut filmul, insa cineva a vrut sa transpuna intr-o carte scenariul filmului. Uneori e scrisa strict ca scenariu (ca-n cazul Fantastic Beasts), alteori e scrisa ca o carte (ca-n cazul cartii Sub soarele noptii). De fapt, acestea nici n-ar trebui considerate ECRANIZARI.
Inainte sa va invit pe voi sa-mi spuneti ce ecranizari mai bune decat cartea cunoasteti, trebuie sa va zic un banc:
Cica 2 soareci isi faceau veacul intr-o biblioteca. Rod ei ce rod o carte pana cand unul dintre ei intra in incaperea alaturata, una in care erau casetele video. Se apuca el sa roada de zor la o caseta. Vine celalalt la el dupa 5 minute si il intreaba:
– Cum e filmul?
– Bun. Dar mult mai buna cartea.
Acum va invit pe toti sa-mi spuneti ce ecranizari mai bune decat cartea cunoasteti si, totodata, sa ma confirmati ori sa ma contraziceti in privinta nominalizarilor. Totodata, tin sa va anunt ca ideea acestui articol mi-a venit in urmai unui articol scris de Dorina Danila.
Adaug si eu One day (O zi) de David Nicholls unde filmul mi s-a părut mult mai bun decât a fost cartea. Actorii, destul de importanți, au făcut acțiunea mult mai plăcută decât a făcut-o cartea. Structura cărții în sine e ciudată, știi pasul cu ea dar e mai mult ca un jurnal de adolescență pe când filmul are o structură mai smooth.
Mă bucur că te-am inspirat să scrii un articol așa interesant! De acord cu toate propunerile tale.