Funny pages - American Independent Film Festival 2023 POSTER

Funny pages ar fi trebuit sa fie, dupa nume, o comedie autentica. Ceea ce este doar in mod oficial, doar pentru ca cineastii asta inteleg prin comedie. Trebuie sa aiba un final fericit si, daca ai noroc, ar trebui sa razi un pic pe parcurs.

Nu ma intelegeti gresit: Funny pages este un film bun, am vazut multe in el si am si ras de cateva ori. De mai multe ori decat m-as fi asteptat, dar de mult mai putine ori decat am pretentia de la o comedie. Poate-s eu prea pretentios cu comediile, cu notiunea in sine: aceste filme ar trebui sa ma faca sa rad. Daca reusesc sa faca si altceva, foarte bine, dar nu tin neaparat. Important este sa rad zgomotos la ele.

Funny pages este despre benzi desenate si despre pasionatii acestora. Fanaticii acestora. Pasionati nu inseamna doar cei care colectioneaza asa ceva, ci si cei care au talentul necesar de a crea asa ceva. Evident, nu poti crea ceva ce nu apreciezi, ce nu citesti, asa cum nu poti face filme daca iti place sa te uiti la filme. Intelegeti ideea.

Acum, ganditi-va un pic la pasionatii de benzi desenate din jurul vostru. Nu-i asa ca-s un pic ciudati? Evident, trebuie sa explic ce inseamna ciudat, caci nu trebuie sa fie vorba neaparat de unul care se imbraca ciudat, care este vizibil de la o posta ca-i ciudat. Poate fi un ciudat ascuns, poate avea gusturi ciudate. Poate fi ciudat in multe feluri.

Eh, problema cu ciudatii este ca atrag ciudati in jurul lor si, bonus, idolatrizeaza alti ciudati. Apreciaza, adora, idolatrizeaza. Ziceti-i cum vreti.

De asemenea, ciudatii iau decizii ciudate. Ilogice. Absurde.

Nu stiu daca ati intalnit vreodata vreun desenator de benzi desenate. Eu n-am intalnit, dar nefiind pasionat de asa ceva, nu mi-am dorit neaparat sa intalnesc. Insa se spune ca dintre artisti ei sunt cei mai ciudati. Uneori sunt ciudati in sensul bun, amuzanti, sensibili (prea sensibili), duiosi, calzi, blanzi, naivi. Nu sunt neaparat periculosi (evident, nu putem exclude complet aceasta posibilitate).

Am intalnit insa cativa pasionati de benzi desenate. Norocul lor este ca i-a apucat pasiunea asta mai incolo, nu de cand erau copii. Din N motive. Ideea e ca daca ai pasiunea asta CIUDATA cand esti copil, s-ar putea sa-ti dezvolti copilaria si implicit viata in jurul culturii benzilor desenate. La noi, din cauza comunismului, acest lucru este exclus, drept urmare astfel de specimene sunt gasibile doar in afara.

Aici vedem un ciudat american, dar gasim (evident, diferiti) pasionati (obsedati) de benzi desenate si-n Asia (in Japonia cu precadere), si-n Franta, chiar si-n tarile sud-americane (cele unde exista libertate, evident).

Robert este un astfel de ciudat, toate deciziile lui fiind ciudate, ilogice, dar cu sens pentru felul sau de a fi: locul unde se muta, joburile pe care si le alege, prietenii pe care-i are si … persoana de care devine obsedata. Nu vreau sa va spun nimic, vreau sa-l descoperiti singuri.

Mie mi-a placut personajul, mi-a placut filmul Funny pages, dar nu e comedie. Asa cum, PENTRU MINE, „comic” books-urile nu sunt DELOC amuzante. Nu suntem pe aceeasi lungime de unda. Asta nu inseamna ca sunt superior (ori inferior) celor care le apreciaza. Celor care rad la ele. Celor care cresc cu ele.

Strict cinematografic, Funny pages este un film excelent realizat. Este scurt, are suspans, are scene absurde, dar are PERSONAJE. Evident, cu personajul principal in frunte, dar nu trebuie sa le ignorati pe cele din jur. Fiecare e fascinant in felul sau. Nu va spun mai multe.

Va spun doar ca benzile desenate nu puteau lipsi de la American Independent Film Festival 2023. Asa ca Funny Pages este un film DE FESTIVAL pe care nu-l puteam vedea in alta parte decat acolo. Vi-l recomand, desi pentru unii subiectul s-ar putea dovedi neinteresant. Dar, credeti-ma, pe cat de neinteresant este pentru mine acest subiect, pe atat de interesante (fascinante de-a dreptul) sunt PERSONAJELE. Pentru ele merita sa vedeti filmul. Daca sunteti si pasionati o sa-l adorati de-a dreptul.

Etichete: ,