Haina il face pe om?

Haina il face pe om?

 

Nu am fost niciodata impacat cu vorba aceasta. Haina il face pe om este o vorba exagerata, prost interpretata.

V-am povestit, cu alte ocazii, ca urasc nuntile fix din acest motiv: nu-mi place eleganta, pe alocuri opulenta, nu-mi place deloc, dar deloc, cravata.

Eu vreau sa va vorbesc tot despre haine, despre filme, ca suntem pe un blog de filme, dar intr-un mod diferit. Fac o paralela cu mancarea si cu zicala Traiesti ca sa mananci sau Mananci ca sa traiesti. La bautura se spune ca Bei tu bautura sau Bautura te bea pe tine.

Eh, la haine este fix acelasi lucru. Prin intermediul lor, al hainelor, te poti diferentia. Iti poti arata personalitatea.

Uitandu-ma in jur, la prieteni, colegi, ce vreti voi, constat o grava lipsa de personalitate in ceea ce priveste hainele. Cu mici exceptii, nimeni nu vede potentialul adevarat al hainelor. Nimeni nu se gandeste sa adopte un anumit stil de a te imbraca.

Iar in filme vedem fix ce vedem si pe strada. Si e dramatic. Personajele din filme, fie ca ne referim la cei din (putinele) seriale, fie ca ne referim la cei din lungmetraje, sunt imbracati banal. Personalitatea lor nu reiese din nimic ce este pe ei. Un ceas banal, o camasa banala (si daca-i de firma, tot ceva banal pare), un costum banal. Nimic iesit din comun, nimic specific.

Nu gasesti personaje care sa poarte un accesoriu al lor si numai al lor. Nu gasesti vreo culoare preferata in randul vreunui personaj. Nu gasesti nimic special, nimic.

Si nu inteleg de ce. S-ar gasi unul sau mai multi producatori romani de haine sa produca chestii personalizate. Veste barbati pentru un personaj care poarta acest accesoriu si iarna, si vara. Care si-a facut un brand din vestele pe care le poarta.

Ori sacouri barbati, musai colorate, pentru un personaj care vrea sa iasa in evidenta prin asa ceva. Sa fie si brandul vizibil,  dar nu un nume scris mare, cu litere de prost gust, ci un logo mic, finut, care sa iasa in evidenta. Cam cum iese sigla Apple in evidenta in orice film in care apare.

Si pentru ca faceam comparatiile cu mancarea si cu bautura, eu as zice ca nu doar Haina il face pe om, dar si omul face haina. O face celebra. Credeti ca daca vreun cineast roman ar face un film de succes, cu un PERSONAJ misto, nu s-ar inghesui oamenii sa-i cumpere hainele specifice, din film? Bineinteles ca ar face asta!

Bine, conditia este ca aceste haine sa fie si de calitate, sa fie purtabile. Altfel, nu da nimeni 700 de lei pe un sacou doar pentru ca este identic precum cel purtat de personajul X. Sacoul trebuie sa fie musai de calitate, exact cum lumea poarta un tricou cu Real Madrid nu doar pentru ca scrie Real Madrid pe el, ci si pentru ca-i un tricou de calitate. Altfel, ar cumpara un tricou alb, din cel mai ieftin bazar, s-ar duce sa-l inscriptioneze si l-ar purta p-ala. O sigla cu Real Madrid, la o calitate decenta, se gaseste pe internet si nu te impusca nimeni daca porti un tricou fake cu Real Madrid. Poti s-o patesti daca vinzi asa ceva, dar daca doar porti, e ok.

Discutiile despre Haina il face pe om, hainele romanesti in filmele autohtone si chestiunile derivate din acestea sunt infinite. Momentan ma opresc aici. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la Haina il face pe om?. Categories: Cinemilii speciale. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.