Filmul Libertate – TIFF 2023

Pentru iubitorii de film romanesc, pentru iubitorii de film istoric si pentru cei interesati de subiectul numit „Revolutia Romana din 1989”, filmul Libertate era cel mai asteptat de la TIFF 2023. Evident, din punct de vedere calitativ sunt multe altele mai bune, in frunte cu cele clasice bineinteles.

Filmul Libertate ne arata povestea revolutiei din perspectiva orasului Sibiu. O unitate militara devine tinta unui asalt violent, asa ca are loc o infruntare intre militari, militieni, securisti si civili. Incercand sa scape de asediu, colonelul Viorel este capturat si acuzat ca este terorist.

Nu stiu daca stiti incidentele de la Sibiu, un loc unde Revolutia a tinut mai mult decat in Bucuresti sau Timisoara. Din pacate, majoritatea faptelor s-au prescris si din ce in ce mai multi vinovati mor de moarte buna. Cititi un articol din 2019 legat de acest lucru pe site-ul Europa Libera.

Acum, filmul Libertate nu este documentar, avand si o parte insemnata de fictiune. Are personaje fictive cap-coada, precum Viorel, dar are si pe colonelul Dragoman, inspirat din temutul colonel Dragomir. Apropo de Dragoman, el este interpretat EXCELENT de Iulian Postelnicu. Un actor pe care-l vad des in filme si caruia i se potrivesc rolurile de militar ori politist. Filmul care l-a scos in evidenta, de la care il urmaresc cu atentie, este Oameni de treaba.

Filmul Libertate nu raspunde la intrebari, nu este documentar, nu este nici proba in justitie. Nici nu trebuie sa fie, nici nu isi propune asta. Insa filmul Libertate se adreseaza celor care-si pun intrebari, celor care nu au certiudini, ci indoieli. Filmul Libertate NU se adreseaza celor care cred ca Revolutia a insemnat doar mii de oameni iesiti in strada, care au protestat impotriva regimului si, intr-un final, au obtinut ce-si doreau. A fost in mod cert mai mult decat atat, insa certitudinile se opresc aici. De aici urmeaza intrebarile, dubii, nedumeririle. Aceste intrebari nu ar trebui IN MOD AUTOMAT sa ne duca in extrema cealalta, sa devenim negationisti ai Revolutiei. Evident, trebuie luate si acele posibilitati in calcul. Insa ce stim SIGUR este ca nu avem habar de adevar, avand o lista imensa de intrebari si foarte putine (spre deloc) raspunsuri.

Filmul Libertate impresioneaza si prin povestea din spatele povestii. A avut multe dificultati, cele mai multe de natura externa: a fost intai pandemia, apoi a urmat Razboiul din Ucraina. Ganditi-va ca filmul acesta nu este ceva teatral, unde 3 oameni se pun la masa si discuta. Nicidecum. E un film unde sunt scene cu zeci, poate chiar sute de oameni. Distantarea sociala era imposibila. Ma bucur, totusi, ca turnarea acestui film a primit cumva dispensa, ca pandemia nu a impiedicat aparitia acestuia.

Mi-a placut mult distributia (vedeti pe IMDB varianta completa a acesteia), fiecare actor parand perfect ales in rolul sau. Niciunul nu pare ales gresit ori macar distribuit gresit, niciunul nu pare nelalocul lui. Regizorul Tudor Giurgiu a apelat, in acest sens, la cea mai buna directoare de casting din Romania: Dominica Carciumaru.

Trebuie acum sa spun cateva cuvinte despre regizorul Tudor Giurgiu. Desi este o persoana arhicunoscuta in breasla, el a regizat putine filme. Mult prea putine zic unii. Si-s de acord cu ei.

Omul exceleaza de ani de zile la capitolul organizare, este un excelent producator de filme, dar ca regizor pana acum nu a excelat. Regizorul Tudor Giurgiu nu s-a ridicat la nivelul ORGANIZATORULUI Tudor Giurgiu ori la nivelul PRODUCATORULUI Tudor Giurgiu. E drept, nu a dezamagit, nu a dat-o-n bara, dar la multe filme parea un fel de „tanara speranta”: e bine, dar se putea mult mai bine.

La De ce eu, de pilda, senzatia generala a fost ca se putea scoate mai mult din acest subiect.

In acest caz, la filmul Libertate, Tudor Giurgiu exceleaza. Este de departe cel mai bun film regizat de el. Mi se pare alegerea corecta, perfecta, pentru un astfel de film. Indraznesc sa cred ca multi „regizori poeti” nu ar fi fost capabili sa regizeze un astfel de film, unde exista scene cu peste 150 de oameni. Evident, gandul ma duce la raposatul Sergiu Nicolaescu. Nu e cazul, asemanarile dintre cei 2 nu exista, dar cumva el cred ca este SINGURUL regizor de dupa 90 care s-ar fi incumetat sa regizeze asa ceva si caruia sa-i si iasa filmul.

Desi as fi vrut ca SI filmul Libertate a fost vazut in Piata Unirii din Cluj, vremea ploioasa a mutat proiectia in sala Operei Maghiare din Cluj. Cu toate ca imi doream sa vad acest film in piata, pot spune ca mi-a prins bine vizita la Teatrul Maghiar: am descoperit o sala superba, scaunele erau mai comode decat cele de plastic din aer liber si, in plus, pe partea de sunet lucrurile au stat MULT mai bine. In aer liber sunetul se imprastie, se disipa.

Per total, filmul Libertate este unul excelent, cu un subiect inca actual. Bine realizat, bine intepretat, excelent regizat. Il recomand din toata inima.

In mod hai sa zicem surprinzator pentru mine, filmul Libertate intra in cinematografe din 6 octombrie 2023 (fiind distribuit de Transilvania Film). Eu l-as fi lansat in decembrie. Nu zic de proiectia de la TIFF, e proiectie speciala, normal sa ruleze in festival. Dar de ce sa-l lansezi in octombrie? Oamenii nu se gandesc la revolutie in octombrie, ci in decembrie. E drept, acest film ar trebui sa-i indemne sa vorbeasca despre acest subiect mai devreme. Ceea ce, sincer sa fiu, nu este DELOC un lucru rau.

Articolul despre filmul Libertate a fost scris intr-o camera a NEST INN Cluj Napoca. Despre locatie am scris pe larg pe EmilCalinescu.EU. Mai multe detalii despre LOCATIILE NEST INN CLUJ NAPOCA (sunt mai multe si se construiesc de zor altele!) gasiti pe site-ul lor oficial si pe pagina lor de Facebook.

. 1 comentariu la Filmul Libertate – TIFF 2023. Categories: 2023, Filme romanesti, TIFF 2023. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Filmul Libertate – TIFF 2023

  1. Pingback: Nasty - CinEMIL.ro

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.