Intre revolutii – TIFF 2023

In programul meu personal, Intre revolutii a venit fix dupa Filmul Libertate. Ma rog, nu imediat, dupa jumatate de ora, ci dupa cateva ore bune, caci mi-am incheiat ziua de vineri cu filmul lui Giurgiu si mi-am inceput ziua de sambata (17 iunie 2023) cu acest film. Excelent film, excelenta abordare, excelenta punerea in aplicare.

Intre doua revolutii vorbeste despre Revolutia Islamica din 1979, respectiv Revolutia Romana din 1989. Persoanele aflate Intre doua revolutii sunt 2 foste colege de facultate de la medicina, o romanca si o iranianca. Iranianca hotaraste sa plece inaintea anului 3 in tara sa natala, pentru ca simtea ca se pregateste ceva. Simtea ca urmeaza ceva important si voia sa ia parte la acel ceva. Din pacate, revolutia nu a fost ceea ce isi doreau unii cetateni, caci a fost inlocuita o dictatura occidentala, de dreapta, americana, cu o dictatura religioasa locala. Cele mai afectate au fost femeile, care treptat si-au pierdut foarte multe drepturi si libertati.

Cele 2 foste colege comunica prin scrisori. Fix asa se desfasoara filmul: scrisorile celor doua, citite de niste voci extrem de puternice, de sugestive (Ilinca Harnut si Victoria Stoiciu), sunt completate de imagini reale din cele 2 tari. Caci la 10 ani dupa Revolutia Islamica vine si Revolutia Romana, si ea confiscata in interes propriu de anumite grupari.

E drept, la noi problemele, cel putin in primii ani, nu erau de drepturi si libertati, ci strict probleme economice. Banii se devalorizau galopant, iar orasele se dezvoltau greoi. Practic, Bucurestiul anului 1995 nu arata cu mult diferit de Bucurestiul lasat de Ceausescu.

E drept, filmul este fictiune, nu se legitimeaza ca fiind film istoric. Unul dintre marile lipsuri ale acestuia, unul intentionat din ce am inteles de la conferinta de presa de dupa, este ignorarea vizitei lui Ceausescu in Iran. Mi se pare ca acela ar fi fost un final demn de Hollywood: ca cercul sa se inchida cu ULTIMA vizita a tovarasului Ceausescu in Iran. N-a fost sa fie, caci producatorii filmului au hotarat ca filmul sa se incheie in 1995. Nu zic ca este un mare defect, spun doar ca au ratat un final spectaculos. De Hollywood as zice.

Legat de nisa filmului, discutia este ampla. Este documentar si nu prea: pe de-o parte, foloseste imagini reale din cele 2 tari, unele dintre ele ne-editate, brute. Pe de alta parte, chiar daca existau multe astfel de schimburi de scrisori, epistolele in sine sunt fictive, sunt concepute de Lavinia Braniste (scriitoare).

Totodata, modalitatea epistolara de redare a actiunii este specifica literaturii si dramaturgiei. Sunt multe carti epistolare, sunt multe astfel de spectacole, dar putine spre deloc filme. Drept urmare, filmul este in sine atipic, ciudat, greu de incadrat.

Daca-l vom considera film de fictiune, Intre doua revolutii este debutul in lungmetraj al regizorului Vlad Petri. Daca il vom considera documentar, regizorul s-ar afla la a treia isprava, al treilea lungmetraj documentar.

Revenind la subiectul in sine, comparatia dintre cele 2 revolutii, dintre cele 2 tari, mi se pare corecta, utila. Ma mir chiar ca nu am intalnit-o mai des. Despre revolutia islamica din Iran ar trebui oricum discutat mai mult, cu precadere despre personalitatea politica a Sahului, cum el a fost instalat de Occident, dar apoi a fost lasat brusc din brate din cauza politicilor sale nationaliste. Chiar merita cunoscuta povestea sa si povestea acestui stat numit Iran. Caci actuala conducere iraniana de acolo se trage, din Revolutia Islamica.

Comparatia cu Revolutia Romana ar trebui sa aiba un dublu efect: pe de-o parte, sa atraga atentia asupra Revolutiei Islamice, comparand-o cu ceva cunoscut o face mai interesanta si mai accesibila; pe de alta parte, ar trebui sa ne puna pe ganduri, caci invariabil apare intrebarea Oare reteta revolutiilor este una unica, aplicata cu unele diferente de natura politica si culturala?

Intre revolutii este un film bun, poate prea poetic pentru subiectul pe care-l abordeaza, dar bine construit si excelent narat. Scrisorile acelea sunt impresionante, sunt foarte bine scrise.

Intre revolutii are cateva nominalizari, dar si un premiu la Berlin. Filmul va intra si in circuitul normal al cinematografelor din data de 3 noiembrie 2023, urmand a fi distribuit in Romania de Activ Docs.

Articolul despre filmul Intre revolutii a fost scris intr-o camera a NEST INN Cluj Napoca. Despre locatie am scris pe larg pe EmilCalinescu.EU. Mai multe detalii despre LOCATIILE NEST INN CLUJ NAPOCA (sunt mai multe si se construiesc de zor altele!) gasiti pe site-ul lor oficial si pe pagina lor de Facebook.

ps: Oficial, Intre revolutii este o coproductie Romania, Iran, Qatar si Croatia. Ce este interesant este distribuitorul iranian nu este dezvaluit. Este un ajutor dat clandestin, tot clandestin se petrece si vizionarea acestui film. Triste vremuri traiesc locuitorii acestei tari.

. Niciun comentariu la Intre revolutii – TIFF 2023. Categories: 2023, Filme romanesti, TIFF 2023. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.