Ioana Zamfir despre Downton Abbey
In scena de deschidere a filmului Downton Abbey, o scrisoare isi face drum de la un birou din centrul Londrei pana la o domeniul Downton Abbey din Yorkshire. Pentru fanii serialului aceasta calatorie poate parea familiara, intrucat serialul cu acelasi nume a debutat cu o scenta similara, insa contextul este diferit – daca in 1912 telegrama aducea o veste cutremuratoare – scufundarea pachebordului Titanic si odata cu el si moartea mostenitorul familiei Crawley si a domeniului Downton Abbey, in 1927, plicul ascunde o veste pe cat de fericita si onoranta, pe atat de coplesitioare – vizita familiei regale – George V (Simon Jones) si a reginei Maria (Geraldine James) – care va petrece o noapte pe domeniul Downton.
Iar de aici incepe nebunia, agitatia si se reinnoada povestile intrerupte de finalul serialului. Filmul vine si cu intrigi noi, astfel ca fani sua nu aveti un motiv in plus sa va aflat in salile de cinema pentru Downton Abbey – the movie.
Intre cele doua telegrame s-au scurs 6 sezoane, 52 de episoade si o pleiada de personaje, fiecare cu provocarile, ambitiile si dramele sale. Scenaristul Julian Fellowes reuseste intr-un mod absolut remarcabil sa includa o continuare a povestii fiecaruia, iar la o distributie de peste 20 de personaje principale, acest lucru este chiar o performanta. As putea spune fara sa exagerez ca Downton Abbey este, in esenta, un micro-cosmos in care toate personajele, fie de “purtatori de titlu nobiliar” sau de servitori, au un rol bine stabilit, un scop si o traiectorie, toate ancorate extrem de fidel in contexul istoric. Sa nu pierdem din vedere ca ne aflam in Anglia inceputului de secol XX cu tensiuni si schimbari istorice si sociale esentiale (protestele pentru drepturile femeilor, asasinarea lui Franz Ferdinand si inceperea Primului Razboi Mondial, intrarea Angliei in razboi impotriva Germaniei, pierderile omenesti de pe front si transformarea numeroaselor castele, domenii nobiliare in spitale, azile pentru vetaranii de razboi, Razboiul Irlandez pentru obtinerea independentei fata de Marea Britanie, etc), iar pe parcursul serialului fiecare dintre personaje actioneaza conform pozitiei, statutului, dar si varstei sale.
Revenind la scenariul filmului Downton Abbey, acesta reuseste sa ii incante atat pe fanii serialului, care isi vor revedea personajele preferate, cat si pe cei mai novici, intrucat poate fi un film de sine statator, cu o poveste fluida si completa, ce nu impune spectatorilor sa isi aminteasca detalii din sezoanele serialului (daca o fac, cu atat mai bine, intrucat vor surpride detalii care celorlalti le-ar putea scapa).
O parte din incantarea fata de Downton Abbey sta in locatie, iar casa sau mai bine spus castelul este un personaj in sine, cu labirintul sau de camere care pastreaza atatea secrete. Castelul (rural si modest – dupa regulile regalitatii britanice) Downton Abbey nu e doar butaforie, ci exista in realitate – se numeste Highclere, este situat in Hampshire, la 100 de kilometri distanta de Londra si este proprietatea Contelui si Contesei de Carnarvon. Este deja de notorietate faptul ca pentru mostenitorii marilor castele reprezinta o provocarea uriasa strangerea de fonduri pentru a putea intretine domeniile si pentru a le feri de ruina. Pentru Highclere salvarea s-a numit serialul Downton Abbey si fanii asociati cu succesul acestuia. Castelul este deschis publicului atat pentru vizitare, cat si pentru cazare si uneori organizeaza evenimente tematice.
O prezenta foarte colorata, sofisticata si extrem de spumoasa ramane Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham, interpretata fabulos de Maggie Smith, iar dialogurile dintre ea si Isobel Grey (Penelope Wilton) vor face cu siguranta deliciul audientei. Inca nu m-am lamurit daca la scrierea replicilor contesei a contribuit insasi Maggie Smith, dar cert este ca umorul negru si autoritat de tartor al familiei o prinde remarcabil in acest rol (ca si in toate celelalte in care a jucat; de altfel, motivul pentru care am descoperit serialul a fost o cautare febrila de filme cu Maggie Smith, intr-o perioada in care le devoram la propriu – The Lady in the Van sau The Old Lady sunt doar 2 titluri).
Din 13 Septmbrie filmul Downton Abbey este in cinematografe pentru publicul larg, asadar nu ratati intalnirea cu eleganta si glam-ul englezesc, impanata cu o doza buna de umor fin.
Articolul despre filmul (si serialul) Downton Abbey a fost scris de Ioana Zamfir, care poate fi citita si pe blogul ei personal. Filmul de lungmetraj Downton Abbey este adus in Romania de RoImage 2000.
Foarte buna prezentarea! Multumim, Ioana! 😘😘😘
Buna Gabriela, Acum am vazut comment-ul tau. Iti multumesc pentru apreciere, sper ca ti-a placut si filmul. Un an nou cu proiecte frumoase si rezultate pe masura 🙂