Rambo: Ultima Lupta – Rambo: Last blood

Primul Rambo, cel din 1982 (acum 37 de ani!!), s-a numit First Blood. Fusese gandit initial un personaj pentru o trilogie, lucru contrazic pentru prima oara in 2008, cand a aparut Rambo IV. Acum, acest Rambo: Last blood (tradus la noi Rambo: Ultima Lupta) vrea sa incheie spectaculos seria. Un omagiu adus intregii serii, chiar daca filmul m-a dus cu gandul la alte 2 filme, fara sa-mi dau seama daca intentionat sau nu.

Intai si intai, trebuie sa privim noul Rambo: Ultima Lupta in contextul celorlalte filme ale seriei. Astfel, acest nou Rambo aduce foarte mult aminte cu primul Rambo. Daca celelalte 3 se desfasoara in teatre de razboi (Vietnam, Afganistan si Birmania), in acest ultim film John Rambo se razboieste de unul singur cu traficantii de droguri din Mexic, care rapisera nepoata pe care o crescuse ca pe fiica lui.

De ce spun ca aduce aminte foarte mult cu primul? Pai finalul acela din subteran aduce aminte de lupta din primul Rambo, din mina abandonata. Oare cine o mai tine minte?

E drept, modul in care se duce brusc, singur, peste oamenii care i-au rapit fiica aduce aminte de seria Taken. El nu este agent secret, ci fost militar, nu se duce in Istanbul ori Paris, ci in Mexic (orasul nefiind precizat), iar ea nu ii era fiica legitima, ci hai sa zicem adoptiva.

Rambo Ultima Lupta - Rambo Last blood avanpremiera 2019

Nu va zic ce se intampla cu ea, caci cu el e clar ce se intampla (SOC SI GROAZA: SUPRAVIETUIESTE!!), insa va spun un al doilea film, in fapt o a doua seria, de care mi-am amintit: Home Alone. Vorbesc serios! Ii cheama pe traficanti la el acasa, la ferma unde locuia, unde acestia dau de capcanele puse de el. Nu mai sunt acele capcane puerile din Home Alone, ci niste capcane mult mai periculoase si mai inteligente, unele in care nu sfarsesti deloc bine.

Cum a reusit sa imi mai aduca aminte de filmele vechi, pe care recunosc ca le-am vazut acum (prea) mult timp, ramane sa descoperiti singuri. Va spun doar ca la un moment dat Rambo va trage cu … arcul! Vedeti voi cand face asta.

Rambo Ultima Lupta - Rambo Last blood 2019

Fara ca acesta sa fie un spoiler, va sfatuiesc sa ramaneti si la generic: nu avem After Credits, moda inceputa de filmele cu super-eroi, insa avem la inceputul creditelor imagini din filmele vechi. Un omagiu adus intregii serii.

Acum, discutia despre o eventuala continuare sunt interesante. Pe de-o parte, numele filmului, cel original zic, in oglinda fata de titlul filmului de debut, ma duce cu gandul la un film final. La o ultima lupta (Last blood). Pe de alta parte, insa, dupa First Blood a urmat First Blood Part II. Deci, pentru un final complet in oglinda, ar trebui sa avem un Last Blood Part II.

Finalul efectiv este incert. Eu nu-l consider un final cert, nu afirma clar si concis ca s-a incheiat. Nu exclude complet o eventuala continuare. Ca dorinta personala, chiar daca Stallone va mai fi in forma pentru a face filme, ceea ce-i doresc sincer, ar fi cazul sa faca ceva original. Sa lase seria Rambo asa cum este. A scos maximul din ea, chiar daca financiar inca s-ar putea dovedi profitabila.

Ca o mica paranteza, in Rambo 3 este vorba despre razboiul din Afganistan, doar ca nu ultimul, cel pe care il stie generatia mea, ci acel razboi mai vechi, unde afganii erau aia buni din simplul fapt ca se luptau cu sovieticii. Ma gandesc ca daca voiau sa faca ceva cu adevarat spectaculos, ar fi trebuit sa-l puna pe Rambo sa se intoarca in Afganistan, pentru a se lupta de aceasta data IMPOTRIVA afganilor. Serios, chiar ar fi spectaculos un astfel de film, chiar ar putea spune ceva, din multe puncte de vedere, chiar daca sunt convins ca nu se va intampla asta.

Rambo Ultima Lupta - Rambo Last blood

Calitativ, filmul nu mi se pare nici mai bun, nici mai slab decat celelalte. Este un film la nivelul tuturor celorlalte filme Rambo. E drept, tocmai pentru a dovedi ca e in continuare un film old-school, s-a preferat sa nu se apeleze la tehnologia 3D, desi eu unul mi-as fi dorit sa-l vad pe Rambo in 3D. Povestea poate e cea mai seaca, poate acolo sta mai slab decat restul, insa cine se duce sa vada Rambo pentru o poveste geniala? Ori pentru suspans… Ori pentru un mesaj moralizator care sa te dea pe spate …

La Rambo: Ultima Lupta – Rambo: Last blood te duci pentru actiune si pentru a vedea diverse modalitati de a omori oameni rai. Musai rai. Musai oameni care merita sa moara.

Mergeti sa vedeti Rambo: Ultima Lupta – Rambo: Last blood daca sunteti fani ai seriei. Mie mi-a placut, aveam asteptari mai mici de la el. Nu am incredere cumva din principiu in ciorbe reincalzite, in francize vechi resuscitate. Puteti intelege filmul chiar si daca n-ati vazut precedentele, insa dati-mi voie sa spun ca desi il veti pricepe, nu-l veti putea SAVURA la adevarata sa valoare.

Rambo: Ultima Lupta – Rambo: Last blood intra in cinematografe vineri 20 septembrie 2019, fiind distribuit in Romania de RoImage!

. 1 comentariu la Rambo: Ultima Lupta – Rambo: Last blood. Categories: 2019. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Rambo: Ultima Lupta – Rambo: Last blood

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.