Jason Bourne 2016

Jason Bourne 2016

Jason Bourne POSTER

 

Una dintre stirile cinematografe cele mai importante din 2016: Matt Damon se intoarce in cel mai bun rol al sau. Da, Jason Bourne, despre acest rol vorbesc.

Jason Bourne 2016

Acum, fara sa stiu cu exactitate ce este in spate, spun din capul locului ca James Bourne este Matt Damon. Urmatoarele fraze sunt, deopotriva, adevarate: Matt Damon avea nevoie de un nou film cu Jason Bourne pentru a-si relansa cariera insa si seria avea nevoie, din nou, de Matt Damon, pentru a se relansa. Pentru cea de-a doua afirmatie marturie sta penultimul film, Bourne Legacy (Mostenirea lui Bourne), un film pe care l-as putea compara lesne cu urmatoarele bauturi: bere fara alcool, vin fara alcool (da, exista si d-asta), cola dietetica si cafea fara cofeina. Adica te minti singur ca bei acea bautura, gustul ei real fiind doar in mintea ta. Fix la fel si cu acel film: Bourne era in mintea ta, era peste tot, insa filmului ii lipsea tocmai asta: Bourne.

Emil Calinesc Jason Bourne

Acum Matt Damon revine si ne arata de ce seria Bourne nu poate exista fara el, exact cum Terminator este doar Arnold ori Rocky e doar Stallone.

Ce avem in noul Jason Bourne, in afara de o interpretare excelenta a lui Matt Damon? Pai avem cam ce ne puteam astepta sa avem: o poveste legata, nu spectaculoasa, insa coerenta, care sa lege filmul atat de trecut, cat si de viitor (adica de viitoarele filme, acesta fiind doar o triumfala revenire), interpretari foarte bune SI ale celorlalte personaje si, bineinteles, foarte multa actiune. Evidentiez o scena de urmarire, una dintre cele mai bune vazute in ultima vreme (daca ar exista o categorie numita „Cele mai bune scene de urmarire in filme care NU sunt explicit cu masini”, acea scena ar fi sigur prima).

Jason Bourne (2016)

Ce nu avem in noul Jason Bourne? Pai nu avem nimic genial. Filmul e foarte bun, dar nu extraordinar. De ce? Pai pentru ca nu e o idee originala si pentru ca Jason Bourne e foarte bun, dar la fel de bun ca-n precedentele filme.

De fapt, este cat de bun putea fi. Nu puteai scoate ceva mai bun din al V-lea film al seriei: trebuia sa faci un film care sa aiba legatura cu precedentele, dar care sa anunte, cumva, eventualele continuari. Face ambele lucruri si le face cat se poate de bine. Uimitor de bine, ar zice unii, ca in multe cazuri, al cincilea film din serie ajunge o biata ciorba reincalzita.

Jason Bourne Avanpremiera bloggeri

Pe IMDB noul Jason Bourne are 8.2, iar pe metacritic are un scor de 57. Daca ma intrebati pe mine, nota de pe IMDB este mult mai aproape de realitate, insa, cumva, era de asteptat, filmele de actiune tip Bourne nu sunt chiar favoritele criticilor.

Jason Bourne este, deci, o noua revenire de bun augur a unei francize mai vechi. Este, in fapt, revenirea lui Matt Damon in cel mai bun rol al carierei sale. Matt Damon avea nevoie de Jason Bourne in aceeasi masura in care seria Bourne avea nevoie de revenirea lui Matt Damon. Welcome back, Matt Bourne! 🙂

Jason Bourne intra in cinematografe de maine, 29 iulie, fiind adus in Romania de RoImage. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la Jason Bourne 2016. Categories: 2016. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.