Josephine se intoarce – Comedy Cluj 2016

Josephine se intoarce – Comedy Cluj 2016

josephine-se-intoarce

Ati prefera ironiile mai dure sau cele nevinovate, ce risca sa nu fie observate si retinute? Comediile, incluzand comicul de limbaj si personaje, nu ar fi la fel de spumoase daca nu ar ironiza ceea ce doare cel mai tare in lumea reala. De ce? Pentru ca prin comedii, prin starnirea rasului acceptam o situatie pe care in alt context mai sobru si serios (ce tinde sa ocupe aproape tot timpul) o respingem. Consider ca in aceasta cheie este cel mai potrivit sa privim filmul francez Josephine s’arrondit ( tradus: Josephine se intoarce).

Titlul ne sugereaza ca povestea Josephinei este mai veche, redata intr-un film anterior. El a aparut in 2013 sub bagheta regizorala a lui Agens Obadia si s-a numit simplu Josephine. Ne prezinta povestea unei fete tinere care dincolo de chestiunile obisnuite se confrunta cu cea mai mare provocare: se indragosteste si trece de la ”single” la ”in relationship”, doar ca drumul nu este asa de simplu. Dragi cititori, cunoasteti pe cineva care s-a confruntat cu o astfel de situatie? Smecherii sigur nu, acolo totul este simplu, dar oamenii se mai confrunta, apar problemele si apoi comediile.

josephine-se-intoarce-comedy-cluj-2016

Acum Josephine este intr-o relatie de cuplu asadar, ce urmeaza? Noul film va aduce mai multe surprize, iar daca va ganditi la casatorie, probabil va dezamagesc deoarece ea nu este surpriza cea mare Este o surpriza cu care se confrunta foarte multe cupluri si care le declanseaza celor doi stari de fericire  si multumire intensa, dar si panica, frica sau nesiguranta. In urma acestor emotii deosebit de puternice au avut loc drame, chiar tragedii , prin urmare este contextul perfect pentru o comedie.

josephine-se-intoarce-2016

 De aceasta data chiar actrita principala, Marilou Berry se afla in pozitia regizorului si ii prinde bine. Cu toate ca nu este foate bogat in situatii de suspans si incordare, in film este exploatat din plin comicul de situatie, iar derularea scenelor, nu neaparat intr-o ordine cronologica amplifica curiozitatea spectatorului. Scena de inceput, ce provoaca o oarecare tensiune si incordare in comparatie cu altele  il arunca pe spectator direct in poveste. Scena nu este prima din punct de vedere al cronologiei intamplarilor, asadar spectatorul poate fi putin derutat, insa ea creeaza prima conexiune emotionala puternica intre acesta si film datorita tensiunii bruste. Este un artificiu folosit in multe filme pentru a-i accentua farmecul.

Totusi, comicul personajelor are si el contributia sa la constructia ironiei. Amandoi, Josephine si Gillles au parinti nu tocmai ”normali”, referindu-ne la o mama fara inhibitii si la o sora chiar mai ciudata. Personajele nu ar trebui judecate, oricat de exagerate ar avea unele trasaturi, ci doar ironizate tinand cont ca reflecta o realitate nonconformista.

In orice caz, merita a se reflecta si asupra pildei filmului, care se adreseaza tintit atat femeilor, cat si barbatilor, avand caracteristicile atat de diferite, motiv pentru care  ele vin de pe Venus si ei de pe Marte. Am vazut acest film la festivalul Comedy Cluj 2016, insa l-as revedea daca ar fi redat in cinematografe dupa festival pentru ca….este amuzant! Vi-l recomand si pentru a lua o pauza de la filmele americane!


Articolul despre filmul Josephine se intoarce a fost scris de Tudor Stefanescu. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la Josephine se intoarce – Comedy Cluj 2016. Categories: 2015, 2016, Comedy Cluj 2016. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.