Le Ravissement – Les films de Cannes a Bucarest 2023

Le Ravissement este un film care m-a pus pe ganduri, m-a dat peste cap, mai mult decat m-as fi asteptat. Mai mult decat as fi crezut.

Pe scurt, Le Ravissement este despre singuratate. O singuratate de care unul ca mine se bucura zi de zi, eu o numesc libertate, dar de care altii sufera.

Lydia este moasa (asistenta medicala pentru nasteri) la un spital. Acolo va naste si cea mai buna prietena a ei, Salome. Lydia este singura, iar singuratatea aceasta o apasa. La fel de o apasa si fericirea celor din jurul ei, fericire la care ea lua parte, la care punea umarul. Fiecare nastere reusita era o fericire, la care ea lua parte, dar de care nu se bucura.

Prietena ei Salome a avut o nastere mai dificila, dar totul s-a terminat cu bine. Lydia insa a parut cumva afectata de acea nastere, ceva in ea s-a schimbat. Asa ca se implica mai mult decat ar trebui in viata prietenei ei Salome. In frunte cu alegerea numelui copilului, unde decizia ei a contat mai mult decat decizia sotilor.

La un moment dat apare la usa lui Salome si se ofera sa aiba grija de micuta. Intr-una din zile, cand Lydia o luase pe micuta la plimbare, apare la usa lui Milos, un sofer de autobuz cu care avusese o aventura de o noapte, spunandu-i acestui ca este … copilul lor. De atunci inainte, Lydia se incurca intr-un lant al minciunilor astfel incat nu mai poate iesi. Cum se termina totul si ce rol are Milos in toata povestea ramane sa descoperiti singuri.

Din pacate, titlul este un mare spoiler pentru acest film. Degeaba ma strofoc eu sa spun nimic, sa nu dau din casa, daca scrie mare pe afis Le Ravissement (RAPIREA!). Da, asta se intampla, insa tot nu va dezvalui cum se incheie aceasta rapire.

Ce vreau sa subliniez in legatura cu acest Le Ravissement este partea care m-a afectat pe mine. Lydia este o persoana aparent normala, o prietena foarte buna, o moasa excelenta. Ea este foarte empatica, foarte saritoare, este un sprijin pentru toate mamele de acolo. Este apreciata din toata punctele de vedere. Nimeni nu are nimic sa-i reproseze.

Totusi, la un moment dat se produce un declick, la un moment dat deraiaza. O ia razna. Si cel mai infricosator lucru este ca tot ce face ea face din dragoste. Ea o iubea nespus pe acea copila, avea grija de ea, fetita nu a fost in nicio secunda in pericol.

Deci uneori poti face rau, poti face fapte penale, chiar si din dragoste. Chiar si cu dragoste. Caci da, si dragostea poate fi bolnava. Poti sa deraiezi si din dragoste, poti sa deraiezi si atunci cand ai prea multa dragoste si nu ai pe cine s-o reversi.

De ce spun ca m-a speriat? De ce m-ar afecta pe mine o poveste teoretic feminina? Da, exista un INSTINCT MATERN pe care TOATE FEMEILE il au. Aici era o frustrare ca persoana in cauza nu poate sa si-l foloseasca. Frustrarea era accentuata de faptul ca ea lucra ca moasa, adica vedea copii zi de zi datorita ocupatiei sale.

Deci cum ma afecteaza pe mine? Pai simplu: eu sunt singur. Mie-mi convine singuratatea, ma bucur de libertate, dar uneori am impresia ca ar putea exista un moment in care ceva din mine isi va dori sa iasa din aceasta stare. Ma tem de acel moment. Iar acest film imi arata cum o persoana normala, empatica, buna, se schimba radical in doar o secunda.

Sunt curios cum vad femeile acest Le Ravissement. Ce am scris mai sus este o perspectiva exclusiv masculina. Una empatica, dar tot masculina.

Le Ravissement a fost vazut la Cinema Muzeul Taranului Roman, in cadrul Les films de Cannes a Bucarest 2023. Nu stiu unde se va mai putea vedea, dar daca aveti unde, va recomand sa nu ezitati sa mergeti.

Le Ravissement este un film excelent construit, excelent jucat, care aproape sigur te va pune pe ganduri. Este o problema care te afecteaza indiferent de care parte a baricadei te-ai afla. Il recomand cu caldura.

. Niciun comentariu la Le Ravissement – Les films de Cannes a Bucarest 2023. Categories: 2023, Les films de Cannes a Bucarest 2023. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.