Lego Batman este un fel de sut-centrare
Lego Batman este un fel de sut-centrare
Am avut aseara, la IMAX, filmul Lego Batman, in versiunea sa subtitrata, adica cea cu vocile originale. M-am bucurat de vocile autentice ale actorilor, m-am bucurat de cantecele in limba in care au fost concepute. Totusi, filmul ruleaza si dublat, cu vocile unor celebritati din Romania (Tudor Chirila, Loredana, Laura Cosoi, Adrian Despot).
La ce m-am gandit dupa ce am vazut filmul? Pai la expresia atat de folosita „Au jucat la doua capete”. In fotbal suna deloc peiorativ: sut-centrare. Este momentul in care un jucator aflat undeva in margine arunca mingea in careu foarte aproape de poarta; uneori, cu noroc, mingea este deviata; alteori jucatorii mascheaza fundasii si portarul, sar peste minge si aceasta intra in poarta.
De ce m-am gandit la toate astea? Pai simplu: filmul joaca, intr-adevar, la mai multe capete. Tinteste, deopotriva, mai multe publicuri:
1. Publicul care indrageste eroii DC Comics, care a vazut filmele aparute pana acum, care stie cine e Robin, cine e Joker, stie de rivalitatea dintre Batman si Superman. Un public matur, macar ca varsta (nu intru in discutia Cine se uita la filmele cu super-eroi).
2. Copiii, care prin intermediul acestei animatii descopera universul DC. Pentru ei ruleaza animatia dublata, doar ca, in acest caz, nu sunt publicul tinta principal.
3. Fanii LEGO. Am auzit, dupa primul film LEGO, o chestie tare: cica putea fi orice, e cu LEGO, deci trebuie vazut. Asocierea unui mare brand, LEGO, cu super-eroii este, in acest caz, o idee buna.
4. Publicul cinefil in general, pentru ca referirile nu sunt doar la Universul DC Comics. Vedem referiri si la eroii concurenti, cei ai Marvel, dar si la alte filme de succes (de exemplu, seria Harry Potter, o serie pe care doar incuiatii nu au vazut-o inca).
Motive sa vedeti filmul aveti destule: coloana sonora, partea vizuala (inclusiv efecte 3D, dar nu doar la ele ma refer), cateva glume bine tintite, dar si faptul ca uneori te simti ca-ntr-un joc pe consola. Personal, am jucat 2 jocuri LEGO pe PlayStation 4 si pot spune ca filmul te face sa te simti ca-ntr-un joc electronic. Jocurile nu au avut atat de mare succes incat sa poti spune ca filmul se adreseaza fanilor jocurilor, dar astia putini care am avut timp si inspiratie sa le jucam putem afirma asta.
E un film genial? Nici pe departe. Unora li se poate parea mult prea pueril, plictisitor, pe alocuri inutil. Multi vor stramba din nas, oricum filmele cu super-eroi li se par puerile.
Cu toate astea, abordarea de la care a plecat mi s-a parut tare: il facem, pe de-o parte, pentru copiii care prin intermediul lui vor descoperi universul DC; pe de alta parte, facem referiri la toate filmele seriei pentru a se putea bucura de el si fanii DC. E drept, in plan secund mai sunt si alte cateva publicuri tinta pe care filmul ar putea sa le atraga. Joaca la mai multe capete, putand, intr-o egala masura, atat sa rateze toate publicurile, dar si sa le atraga.
Personal, consider filmul Lego Batman ca fiind exact ce ar trebui sa fie. Inceputul este, poate, plictisitor, multe glume par prea putin subtile (Iron Man Sucks), dar per total filmul este reusit. Curiozitatea mea in privinta lui este in ce masura va prinde la cei mici.
Filmul Lego Batman este de ieri, 10 februarie, in cinematografe, fiind adus in Romania de Freeman Entertainment. Salutari CINEMILE tuturor!
1 thought on “Lego Batman este un fel de sut-centrare”