Like a boss pune accentul pe doua aspecte foarte importante

Like a boss este, in aparenta, un film usurel, fara pretentii. Daca-l analizezi strict cinematografic, ii vei gasi o tona de defecte, desi va spun sincer, chiar si din acest punct de vedere sta mai bine decat ma asteptam. Interpretarile sunt bune spre foarte bune, Salma Hayek, Billy Porter si Tiffany Haddish exceland, regia este decenta, fara sa ma fi dat pe spate in vreun fel, dar nici nu dezamageste, povestea se tine, este coerenta, drept urmare nota de pe IMDB, 3.9, este exagerat de slaba. Pentru mine este inca o dovada ca acea nota este complet irelevanta. Nici scorul de 32 de pe Metascore nu este corect. Ok, nu ma mai incred in critici si in site-urile bine cotate.

Pana sa va spun care-s cele 2 aspecte, hai sa le zic, in termeni pretiosi, valori, pe care filmul le scoate in evidenta, trebuie sa va povestesc despre ce este vorba. Mia (Rose Byrne) si Mel (Tiffany Haddish)  au impreuna o firma de cosmetice. Ele sunt cele mai bune prietene: locuiesc impreuna de ani buni, au aceasta firma impreuna si par nedespartite. Sunt nemaritate, toti prietenii (si prietenele) din jur au familie si copii, ele se au doar una pe alta. Partea interesanta este alta: cele 2 sunt persoane extrem de diferite. Una este creativa, nebunatica, visatoare, vrea sa se rasfete, vrea sa-si traiasca viata, in timp ce cealalta este pragmatica, este mintea limpede (ocupandu-se de contabilitate si de partea neplacuta a firmei).

Like a boss

Cand situatia financiara a firmei devenise critica, cele 2 apeleaza la ajutorul financiar al unei mari magnate din domeniu, Claire Luna, interpretata excelent de Salma Hayek. Nu va dezvalui mai multe, va las pe voi sa descoperiti cum se termina totul.

Revenind la ce spuneam in paragraful doi, ca de altfel si-n titlu, filmul reliefeaza doua aspecte foarte importante, ignorate de multi, in care eu chiar cred. Sa le iau pe rand

Prietenia inainte de toate

Despre prietenie se discuta putin, ea fiind foarte putin valorizata. Din punctul de vedere al multora, prietenii sunt niste rezerve, niste persoane cu care-ti petreci timpul liber. Niste persoane pe care niciodata nu ai voie sa le pui mai presus de familie. Familia-i familie, prietenii-s prieteni.

Totodata, notiunea de prietenie este tratata de multi drept ceva pueril. A-ti petrece timpul cu prietenii este o activitate puerila, neserioasa. Un om serios are parteneri de afaceri, isi petrece timpul cu familia. Prietenii sunt pentru burlaci, pentru cei lipsiti de responsabilitati.

Vorbesc serios, eu am intalnit persoane in varsta care pronunta cuvantul PRIETEN in scarba. La fel si coleg. Cineva, de peste 40 de ani, ramasese socat sa afle ca eu inca mai tin legatura cu un fost coleg de generala.

In plus, am auzit deseori ideea ca banii strica prietenii. Tin minte cand, la un moment dat, student la drept fiind, un profa a spus ca daca vrem sa ramanem prieten cu vreun coleg de facultate, sa nu ne facem vreun cabinet (notarial ori de avocatura) cu el. „Doamne-fereste, ala e primul pas spre o cearta serioasa”. Partenerii de afaceri, zicea acea profa, nu-s nicidecum prieteni. Sunt parteneri, colegi de serviciu si nimic mai mult.

In film, cele 2 sunt prietene, colege de apartament si asociate la firma. Bonus, ele sunt persoane complet diferite, cam ca un cuplu din ala care confirma sintagma Extremele se atrag.

Prin povestea lor, ele incalca toate stereotipurile de mai sus, aratand cum prietenia poate fi pusa mai presus de orice. Urmariti cu atentiei finalul, vedeti ce zic prietenii si prietenele despre ele, cum, de fapt, le invidiau.

Cat de important este sa lucrezi pentru tine

Pentru unul ca mine, care nu a avut niciodata sefi si a lucrat toata viata pentru el, filmul Like a boss m-a uns pe suflet. Nu e nimic mai placut decat sa lucrezi pentru tine, sa te reprezinti pe tine si sa nu depinzi de nimeni. Da, depinzi de clienti, de comenzi, de chestii de genul, inerente intr-o economie de piata. Dar riscul de a fi dat afara este zero. M-am bucurat ca mesajul a fost in directia asta.

Da, recunosc, am judecat filmul Like a boss exact cum o fac multi cu filmele romantice. Daca in loc de relatia de prietenie ar fi fost o relatie romantica de dragoste as fi dat de pamant cu filmul. Recunosc. Ii inteleg pe cei care judeca astfel filmele, am ajuns ca ei, ca sa zic asa, dar nu pot sa nu judec astfel Like a boss. Filme care romantice, care sa valorizeze o relatie de dragoste, sunt mii, zeci de mii. Filme care sa valorizeze prietenia, insa, sunt putine. In plus, filme care sa valorizeze atat prietenia, cat si ideea de a lucra pentru tine sunt foarte-foarte putine. Nu spun ca e singurul, ca sigur mai sunt, dar oricum sunt putine.

Din aceste motive, mergeti sa vedeti Like a boss, chiar daca pe partea de umor pot sa recunosc ca nu exceleaza. Are maximum 3 glume bune, si cam atat. De altfel, mai sus vedeti 2 recenzii-video care critica filmul. Daca luati ca un tot unitar ce v-am prezentat aici, in scris, dar si video, veti avea o imagine completa, de ansamblu, asupra filmului 🙂

 

Like a boss a intrat in cinematografe din 10 ianuarie, fiind distribuit in Romania de RoImage!

ps: Uitasem sa subliniez: ma bucur ca a ramas titlul Like a boss, sugestiv in orice tara din aceasta lume. Orice INCERCARE de traducere ar fi fost sortita esecului!

. Niciun comentariu la Like a boss pune accentul pe doua aspecte foarte importante. Categories: 2020. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.