Baieti rai pe viata – Bad Boys for life

Baieti rai pe viata – Bad Boys for life este al treilea film al unei francize incepute acum fix 25 de ani. Al doilea film al seriei dateaza din anul 2003, deci doar de 17 ani.

Fiind vorba de filme atat de vechi, recunosc ca nu mai tineam minte mare lucru din primele doua parti. E drept, desi vorbim doar de 2 filme, Will Smith si Martin Lawrence au fost vazuti drept Bad Boys aproape de fiecare data dupa aceea. Iar melodia-motto a filmului, Bad boys bad boys what you gonna do …, mi-a sunat de parca o aveam deja in cap. O senzatie ciudata si dubioasa, ma simteam in filmul Inception, ca si cum cineva intrase in capul meu, imi bagase acolo filmul Bad Boys, probabil primul, iar eu imi aminteam chestii din ele fara sa-mi dau seama de ce.

Revenind la noul Baieti rai pe viata – Bad Boys for life, pana sa va spun despre ce este vorba, trebuie sa semnalez un lucru: s-a schimbat regizorul. Nu mai este Michael Bay, regizorul primelor 5 parti, ci sunt 2 regizori cu iz arabesc, Adil El Arbi si Bilall Fallah. Fix din acest motiv am si scris pe Facebook, imediat dupa film, ca pelicula pare, din punct de vedere culinar, un hot-dog introdus intr-o tortilla cu sosuri si condimente arabesti. Un fusion culinar care unora place, altora nu. De ce hot-dog si condimente arabesti v-ati prins deja, de ce tortilla trebuie sa va spun eu: o buna parte din actiune se desfasoara in Mexic. Din acest motiv, cei care numesc acest film telenovela de actiune nu gresesc foarte mult.

Baieti rai pe viata - Bad Boys for life avanpremiera IMAX

Acum, despre poveste nu vreau sa va spun mare lucru. Nu va dezvalui partea cu adevarat telenovelistica, aia ar insemna spoiler, va spun, insa, ca intreaga actiune se desfasoara in jurul crizei de personalitate a celor 2 personaje: unul dintre ei este inca burlac si se mandreste cu asta, in timp ce colegul sau rau este proaspat bunic. Mike (Will Smith), burlacul, este impuscat de catre un necunoscut, insa reuseste sa supravietuiasca si hotaraste, impotriva oricarei logici si a oricaror norme legale si deontologice, sa-si ancheteze propria tentativa de asasinat. Pentru asta are nevoie, insa, de colegul sau Marcus (Martin Lawrence), coleg care, insa, decisese sa se retraga pentru a-si petrece timpul cu familia. Reuseste sa-l convinga pe Marcus sa-l insoteasca intr-o ULTIMA misiune. „Luptam impreuna, murim impreuna” este motto-ul celor 2.

Nu va spun mai multe, nu va spun ce rol au in film actrita de telenovele Kate del Castillo si Jacob Scipio (care in film poarta numele de … Armando; bine, totusi, ca nu i-au zis Jose Armando), la fel cum nu va dezvalui nici de ce mare parte din actiune se petrece in Mexic. Asta veti descoperi singuri.

Va spun doar ca partea telenovelistica mexicana, impreuna cu prezenta prea accentuata a familiei (lui Marcus) fac din aceasta mancare mexicana iute un … desert. Deseori am avut impresia ca e ca si cum ai pune miere peste ardei iute si maioneza.

Serios, daca te uiti la filmul asta strict pentru nostalgie, lucrurile s-ar putea sa functioneze. Chimia dintre cei 2 actori este evidenta chiar si pentru necunoscatori, chiar daca de data asta scenariul pare ca-i incurca. Sa nu mai zic de regie, care de data asta iese in evidenta in sens negativ. Un Bad Boys fara Michael Bay la timona este o idee la fel de gresita precum a fost un Men in Black fara Will Smith. La Men in Black, insa, era scuza corectitudinii politice cu orice pret (Will Smith ar fi eclipsat toate femeile din film), scuza pentru schimbarea regizorului in cazul noului Baieti rai pe viata – Bad Boys for life nu am gasit-o. Nici nu cred ca-i gasibila.

Totusi, glumele par a fi aceleasi de acum 25 de ani, actiunea pare a fi pusa in plan secund (familia, din toate punctele de vedere, fiind pe primul plan), iar durata filmului, de 123 de minute, pare exagerata privind filmul, momentele moarte parand prea multe, prea dese si prea lungi. Fiecare scena, luata separat, pare a dura cu cel putin 1 minut mai mult decat trebuie.

E drept, Baieti rai pe viata – Bad Boys for life sta foarte bine pe partea vizuala, sa nu mai zic de partea audio, muzica salvand multe momente.

Drept urmare, norocul meu ca nu trebuie sa dau o nota acestui film, ca la modul serios n-as fi stiut ce sa dau. Daca va place ideea de a manca maioneza cu miere si cu ardei iute, toate invelite in tortilla (metaforic vorbind), mergeti sa vedeti noul Baieti rai pe viata – Bad Boys for life. Daca nu, nu.

Baieti rai pe viata – Bad Boys for life este de astazi, 17 ianuarie 2020, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de InterCom Film.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.